Berza

 • aero 996 ▲ 0,10%
 • dnos 3.308 ▲ 0,12%
 • fint 640 ▼ -0,16%
 • impl 3.500 ▲ 2,94%
 • niis 749 ▲ 1,08%
 • rso1323 109,78 ▲ 0,04%
 • rso15107 103,96 ▲ 0,06%
 • rso17153 104,15 ▲ 0,69%
 • rso18170 103,98 ▼ -2,25%
 • rudo 157 ⚫ 0,00%
 • trgom 950 ▼ -1,04%
 • vbse 2.910 ⚫ 0,00%
 • vtsr 1.500 ▲ 50,00%
(22. avgust 2019.)
Održan Prvi internacionalni teatarski festival - INTEF na Mišaru

Mamin dašak u svemiru dodirnuo zvezde

foto: intef (fb strana)

foto: intef (fb strana)

U godini kada obeležava deceniju postojanja, Omladinsko pozorište „Vožd“ organizovalo je Prvi internacionalni teatarski festival - INTEF, pod motom „Dodirnimo zvezde“. Tokom četiri festivalska dana Mišar je ugostio dramske umetnike i stvaraoce iz zemlje i regiona.
U ime domaćina prisutnima na otvaranju obratili su se Dušan Simić, direktor festivala, Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca, što je označilo početak INTEF-a.
- Ovaj festival je korak dalje i znak zrelosti ovog mladog pozorišta, dokaz da vide širu sliku, kao i potvrda da iz srca nastaju najbolje stvari. Posle odličnih predstava, koje su nagrađivane, odvažili su se i na ovaj korak, koji prepoznajemo kao novu vrednost, zato smo tu da pružimo punu podršku - rekao je Pajić.
Nakon njihovog obraćanja, glumica Vanja Pavlović, koja je vodila program, pročitala je pismo Vide Ognjenović i zavesa Festivala je zvanično podignuta.
Tokom četiri večeri poštovaoci i poznavaoci teatra imali su priliku da pogledaju izvedbe omladinskih pozorišta, trupa i predstave sa jasnim, snažnim porukama.
Uz glavni deo programa, održane su brojne radionice, muzičke večeri i edukativni sadržaji za publiku. Po ugledu na festivale sa tradicijom nakon odigrane predstave organizovan je okrugli sto gde su umetnici imali priliku da diskutuju o dramskim ostvarenjima, teatru i drugim pozorišnim temama.
Žiri Festivala u sastavu: Slađana Kilibarda - reditelj, Sanja Radišić - glumica, Olivera Guconić - glumica, Uroš Novović - glumac i reditelj i Ivan Tomašević - glumac i predsednik žirija imao je težak zadatak, ali kako se navodi u obrazloženju imali su priliku da pogledaju razne pristupe, koncepcije, od klasičnog do savremenog - angažovanog pozorišta i to čini pravo bogatstvo Festivala, ne samo za publiku, nego i za mlade glumce i reditelje.
Uz zvanične nagrade "najveće priznanje, koje nije predviđeno propozicijama, pripada organizatorima Festivala", rekao je Ivan Tomašević, predsednik žirija završene večeri INTEF-a.
Organizatori ističu da su zadovoljni ocenom žirija, publike, učesnika i započinju pripreme za naredni Festival.
-Utisci onih koji su posetili Mišar i INTEF daju nam nadu i ohrabrenje da je ono što radimo dobro i da će Festival trajati kako naredne godine, tako i u narednim godinama - rekao je Dušan Simić, direktor Prvog internacionalnog teatarskog festivala.
Dodelom nagrada i predstavom „San letnje noći“ Univerziteta Sinergija - Fakultet dramskih i filmskih umjetnosti iz Bijeljine, u čast nagrađenih, spuštena je zavesa na ovogodišnje i prvo izdanje Festivala.
NAGRADE ZA
PREDSTAVE
STUDENATA GLUME
Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Milici Glogovac za ulogu Nadežde u predstavi “Porodične priče” nezavisne produkcije iz Banjaluke. Nagrada za najbolju mušku ulogu- ravnopravno su podelili David Ilik za ulogu Volođe u predstavi Draga J.S. Teatarskog studija i Teatra Kumanovo i Nemanja Bajić za ulogu Vojina u predstavi “Porodične priče”. Nagrada za najbolju predstavu “Porodične priče”.

NAGRADE ZA OMLADINSKE AMATERSKE PREDSTAVE
Nagrada za vizuelni identitet-“ VLADISLAV LALICKI “ pripala je predstavi “Hajde da ne žmurimo”. Nagrada za najbolju epizodnu žensku ulogu -“ANA MILANOVIĆ” dodeljena je Juliji Vučković za ulogu Agike Tot u predstavi “Totovi” Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Kragujevac. Nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu-“CANE FIRAUNOVIĆ” pripala je Mladenu Jurišiću za ulogu Srče u predstavi “Hajde da ne žmurimo. Nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu- “BRANKA CRNOMARKOVIĆ” ponela je Jovana Đorđević za ulogu mama Zeko u predstavi “Mamin dašak u svemiru” Akademskog pozorišta SKC Niš. Nagrada za najbolju mušku ulogu -“MILENKO ZABLAĆANSKI” pripala je Milošu Uniću za ulogu Beber Zeko u predstavi “Mamin dašak u svemiru” Akademskog pozorišta SKC Niš. Nagrada za najbolju režiju- “ALEKSANDAR ACA OGNjANOVIĆ” ode Dušanu Matejiću za predstavu “Mamin dašak u svemiru” Akademskog pozorišta SKC Niš. Gran - pri festivala, nagrada “VOŽD” za najbolju predstavu dodeljen je predstavi “Mamin dašak u svemiru”.

M. Ž.

Najnoviji broj

31. decembar 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa