30. jun 2011.30. jun 2011.
PROSJAČENjE INTENZIVNIJE U LETNjEM PERIODU

KO JE NADLEŽAN ZA PROSJAKE

Svakog dana na ulicama Šapca prosjaci traže novac od ljudi, uvek sa izgovorom da im treba za hleb. Njihov broj je ove godine na istom nivou kao i prethodnih, ali je novo to da su počeli da prosjače i po tržnim centrima
Marijana ima osam godina. Ne zna ni sama koliko je dugo na ulici gde svakodnevno prosi. Ima još brata i sestru i kaže da su im roditelji bolesni. Ona tvrdi da ide u OŠ „Janko Veselinović“ i da je odličan đak. Ipak, ne ume, ili neće da kaže koliko dnevno zaradi prošenjem.
Ne zna se tačan broj onih koji svakodnevno prose na ulicama Šapca. Dok Crveni krst i policija upućuju na Centar za socijalni rad, tamo kažu da evidenciju o njima treba da vodi policija i da oni nemaju vremena da deluju preventivno.
- Mi možemo samo da asistiramo policiji u smislu identifikacije i zbrinjavanja dece. Problem je u tome što oni menjaju teritorije. Ovde dolaze sa drugih teritorija, dok „naše“ pronalaze u drugim gradovima. To je dobro organizovana mreža“- kaže direktorka Centra za socijalni rad Branka Davidović.
U Policijskoj upravi navode da su u vreme šabačkog vašara evidentirane i procesuirane osobe koje su došle sa područja drugih gradova i opština da bi se ovde bavile prosjačenjem. Ističu da su lica koja se bave prosjačenjem uglavnom povratnici i da su iz mesta gde prekršaj i vrše.
Prosjaka najviše ima u centru grada, ispred pošte, crkve, a u ovo vreme uglavnom „rade“ po letnjim baštama. Deca koja dolaze u kafiće da traže pare kažu da ih roditelji šalju da prose i da moraju da im kući odnesu određenu sumu novca.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa