Berza

  • aero 900 ⚫ 0,00%
  • fint 565 ▲ 0,89%
  • fito 2.550 ⚫ 0,00%
  • gsfd 510 ⚫ 0,00%
  • jesv 6.200 ▲ 3,33%
  • niis 580 ▲ 0,17%
  • rso18171 106,00 ▼ -0,79%
  • thhm 203 ▲ 5,73%
  • vpdu 14.000 ▼ -30,00%
  • ztpk 770 ▲ 10,00%
(19. decembar 2019.)
Otvorena vrata pravosuđa

Efikasnost i pravičnost u izvršnom postupku

Po novom zakonu koji će stupiti na snagu 1.1.2020. nova uloga suda u provostepenom postupku će biti smanjena i obuhvataće porodične odnose, potražiovanja iz radnog odnosa i trpljenje, činjenje i nečinjenje, dok će se povećati obim rada u drugostepenom postupku
Efikasnost i pravičnost u izvršnom postupku
U petak, 13.12.2019. u zgradi Osnovnog suda u Šapcu uz pristustvo oko 40 građana, najvećim delom učenika Ekonomske škole, organizovan je forum za diskusiju o načinu rada suda u Šapcu. Na ovaj način građani su se upoznali sa sudom iz drugačije persepktive.
Moderator foruma Goran Sandić iz Beogradskog centra za ljudska prava prisutne je upoznao sa projektom čiji nosilac je YUCOM; Komitet pravnika za ljudska prava, a donator USAID. Lokalni partner za Šabac je Udruženje Svetlost. Aktivnosti se sprovode u 15 gradova u Srbiji i ovo je drugi put da se ovakav događaj, ali na drugačiju temu dešava u našem gradu. U planu je još 4 ovakva događaja u sledećoj godini.
Na drugom forumu se govorilo o izvršnom postupku.
Prisutnima se obratila Svetlana Dimitrijević, sudija Osnovnog suda u Šapcu, koja je iz pozicije 37-ogodišnjeg iskustva u struci, predstavila da sud postaje kontrolni organ za izvršitelje.
-Po novom zakonu koji će stupiti na snagu 1.1.2020. nova uloga suda u provostepenom postupku će biti smanjena i obuhvataće porodične odnose, potraživanja iz radnog odnosa i trpljenje, činjenje i nečinjenje, dok će se povećati obim rada u drugostepenom postupku- izjavila je Dimitrijevićeva.
Potom je govorila Mila Milosavljević, javna izvršiteljka za područje Višeg suda u Šapcu i Privrednog suda u Valjevu. Rekla je da se Zakon menjao i nadležnosti izvršitelja su se uvećavale.
-Javni izvršitelji postali su mini sud. U Šapcu ima 5 javnih izvršitelja sa po 10 zaposlenih u kancelarijama-istakla je Milosavljevićeva i pojasnila postupak naplate od strane izvršitelja, i izvestila o problemima sa kojima se izvršitelji susreću na terenu
Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku govorio je o ulozi udruženja građana u povezivanju institucija sa građanima. Naglasio je i važnu ulogu u ukazivanju na probleme sa kojima se građani susreću i važnost udruživanja na rešavanju istih. Pomenuo je i udruženje Krov nad glavom koje je sprečilo prinudno iseljenje porodica iz 150 domova (kuća i stanova) u Srbiji.
Ispred donatorske organizacije USAID govorio je gospodin Uroš Poluga, koji je istakao važnost dostupnosti informacija građanima u izvršnom postupku da bi isti bio brži, bolji i pravedniji.
- U sledećoj godini uvešće se 3 elektronske mere podrške: 1. elektronska oglasna tabla suda gde će svako kada ukuca svoje ime, prezime i jmbg na portal www.etabla.sud.rs moći proveriti da li je u postupku kod svih sudova u Republici Srbiji. 2. elektronska tabla komore gde će se objavljivati prodaja nepokretnosti i pokretnih stvari i 3. elektronska aukcija radi bolje informisanosti građana i da bi prodaja bila transparentna- izjavio je Poluga.
Čulo se mnogo korisnih informacija, na primer da je važno ne izbegavati prijem rešenja o izvršenju, jer prijemom rešenja stičemo mogućnosti za dobijanje bitnih informacija o dugu, mogućnost blagovremenog dobrovoljnog ispunjavanja obaveze i mogućnost ulaganja prigovora.

Najnoviji broj

9. april 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa