19. decembar 2019.19. dec 2019.
Spremni za novu sezonu
VEĆE USVOJILO PROGRAM ZIMSKOG ODRŽAVANjA SAOBRAĆAJNICA

Spremni za novu sezonu

Preko 1,5 miliona dinara planirano je za krpljenje lokalnih i nekategorisanih puteva i ulica, dok je gotovo 900 hiljada predviđeno za hitne intervencije
Predlog Programa zimskog održavanja opštinskih, nekategorisanih puteva i ulica u periodu od početka naredne godine do polovine marta kao i od polovine novembra do kraja 2020-e godine našao se pred članovima opštinskog veća koji su ga usvojili na prošlonedeljnoj sednici.

Ovim dokumentom je predviđeno da se iz opštinske kase izdvoji gotovo šest miliona dinara na ime usluga zimskog održavanja saobraćajnica na području koceljevačke opštine od čega je procenjeno da će čišćenje snega sa nabavkom i posipanjem soli i rizle koštati nešto više od 3,6 miliona. Preko 1,5 miliona dinara planirano je za krpljenje lokalnih i nekategorisanih puteva i ulica, dok je gotovo 900 hiljada predviđeno za hitne intervencije.
–Kao i uvek, kada se radi ovaj plan i program, radi se o zarobljavanju novca, u ovom slučaju šest miliona dinara. Šta znači zarobljavanje? Zato što je ovo sve predviđeno ako bude, a ako ne bude, šest miliona ostaje zarobljeno. Ne može se koristiti nizašta drugo. Ali, tu ne možemo ništa da promenimo. To je tako- zaključio je načelnik nadležnog opštinskog odeljenja Dragan Milinković.
U programu se navodi da će za jedan tretman na 14 opštinskih saobraćajnica, ukupne dužine oko 60 kilometara, biti potrebno obezbediti više od 46 tona mešavine rizle i soli. Takođe, planirano je da se za jednu intervenciju na ulicama čija je ukupna dužina oko 19 kilometara obezbedi 4,9 tona industrijske soli.
Na osnovu prethodnih iskustava nadležno odeljenje predvidelo je da će u toku sezone zimskog održavanja puteva biti neophodno po osam tretmana kako na opštinskim putevima i ulicama tako i na javnim površinama te da će konačno biti neophodno obezbediti ukupno oko 85 tona soli i gotovo 340 tona rizle.
Od ukupno 427 kilometara saobraćajnica nešto više od 63 je pod savremenim kolovozom. U naseljenom mestu Koceljeva skoro sve ulice su asfaltirane te je tek jedan kilometar njih pod tucanikom. Skoro 68 odsto lokalnih puteva ima savremeni kolovoz dok je dva odsto nekategorisanih asfaltiranih pravaca.
Milinković je podsetio na važnost i neophodnost izrade srednjoročnog programa uređivanja građevinskog zemljišta iz kojeg proizilazi godišnji a iz njega svi ostali programi.
–Izrada i donošenje srednjoročnog programa je proces. Odredi se organ koji će da pripremi nacrt koji ide na javnu raspravu. To su sve aktivnosti koje će da se rade. 2005-e godine je poslednji put urađen program razvoja. Na osnovu ovog programa se planiraju aktivnosti i u njegovu izradu treba da se uključe svi. Sadrži sve ono što planiramo da uradimo u narednih četiri-pet godina i postoji pravilnik na osnovu kojeg se radi- objasnio je Milinković.
Diskutujući o ovom programu predsednik opštine i opštinskog veća Dušan Ilinčić upoznao je članove da se očekuje da Stalna konferencija gradova i opština početkom naredne godine izađe sa novim predlogom i sve lokalne samouprave će dobiti instrukcije na kakav način će se ova oblast regulisati.
–Dobićemo i neophodnu podršku u izradi tih planova i analiza. To je zahtevan posao koji iziskuje mnogo rada- ocenio je Ilinčić.
3,5 MILIONA OD SAOBRAĆAJNIH PREKRŠAJA
Prilikom razmatranja izveštaja o stanju bezbednosti saobraćaja na području ove opštine u drugoj polovini 2019-e načelnik odeljenja za privredu, poljoprivredu, saobraćaj i turizam Miodrag Tadić izjavio je da se ove godine u lokalnu kasu na osnovu prekršaja u saobraćaju slilo 3,5 miliona dinara što je, kako je ocenio, rekordna cifra.
–Obično se ova cifra kreće oko 2,5 miliona dinara a u ovoj godini je milion više što je najviše sredstava od kada je Zakon o bezbednosti saobraćaja stupio na snagu i od kada se ta sredstva prikupljaju- rekao je Tadić i podsetio da u izveštajnom periodu nije bilo poginulih .
Manji je i broj saobraćajnih nezgoda u poređenju sa prvom polovinom godine.
–U izveštaju je definisano i koje su rizične kategorije učesnika u saobraćaju na teritoriji opštine Koceljeva a to su traktoristi i motociklisti. To znači da se više pažnje treba posvetiti u nekom narednom periodu na te kategorije učesnika u saobraćaju- smatra načelnik nadležnog odeljenja.
Na jednoj od prethodnih sednica veća, kada su na dnevnom redu bile slične teme, razgovaralo se i o nepoštovanju saobraćajnih propisa i nebezbednosti učenika u zonama škola.
–Zatražili smo od policijske stanice da nam dostave odgovor na pitanje da li je u protekle tri godine u zonama škola bilo saobraćajnih prekršaja i sankcionisanih i dobili smo odgovor da nije. Hoće reći da nije bilo ni problema- saopštio je načelnik odeljenja za privredu, poljoprivredu, saobraćaj i turizam zvaničan odgovor nadležnih.
Reagujući na ovaj podatak članica opštinskog veća Radmila Pimić poručila je da se u zonama škole prave veliki prekršaji.
–Zar nije kontradiktorno da tri godine nije bilo ni jednog prekršaja u zoni škole a iznos od kazni je povećan za 50 odsto- upitala je Pimić.
Predsedavajući ovom sednicom, predsednik opštine Dušan Ilinčić, predložio je da jednoj od narednih sednica prisustvuju i članovi saveta za bezbednost i predstavnici policije kako bi na direktan način ukalazi na probleme. On je dodao da su problemi sa nepoštovanjem saobraćajnih propisa u zonama škola evidentni i u Zukvama, Draginju, Kamenici...
Na nelogičnost u obeležavanju pešačkog prelaza koji iz škole u Kamenici vodi na drugu stranu regionalnog puta na kojoj nema trotoara ukazao je meštanin ovog sela i dugogodišnji član veća Radivoj Nikolić i ocenio da je to potpuno nebezbedno, posebno za đake.
IZMENA FINANSIJSKOG PLANA I NEDOSTATAK STRUČNjAKA
Na dnevnom redu prošlonedeljne sednice veća, kao dopunska tačka, našla se i izmena finansijskog plana Centra za socijalni rad do koje je došlo zbog promene ukupnih prihoda i republičkih prihoda i rashoda.
Naime, prema rečima direktorke ove socijalne ustanove Zorice Savić ukupni prihodi su sa nešto više od 18,5 miliona dinara smanjeni na oko 17,2 a ovu promenu uslovilo je smanjene republičkih prihoda sa skoro 15,1 na gotovo 14 miliona dinara koje je prouzrokovano otkazom ugovora o radu jednog socijalnog radnika te je došlo do povlačenja sredstava za isplatu plata za ovog zaposlenog i materijalnih troškova.
–To je suština ove izmene i došlo je do preraspodele sredstava u okviru aproprijacije po kontima- rekla je Savić.
Na pitanje članova veća da li to znači da nema potrebe za jednim radnikom direktorka je odgovorila da potrebe itekako ima ali da su sredstva povučena a ova ustanova nije dobila saglasnost za prijem drugog.
–Isto se dogodilo i sa pravnikom ranije koji je otišao u penziju. Sada sa socijalnim radnikom i Centar za socijalni rad trenutno funkcioniše bez dva radnika. Socijalni radnik je u maju mesecu dao otkaz i tako da smo ostali bez njega. Sada njegov posao obavlja super vizor koji je takođe socijalni radnik. Ministarstvo ne da saglasnost za prijem novog radnika, obrazlažući to činjenicom da nisu predviđena sredstva za finansiranje tog radnika, a u toku ove godine smo dobili sredstva. Znači, imali smo ta sredstva jer su ona u januaru opredeljena za tog radnika, ali bez obzira, sredstva su povučena odmah po otkazu ugovora o radu- objasnila je Zorica Savić.
U dnevni red sednice bio je uvršten i predlog finansijskog plana PU “Poletarac” za narednu godinu ali je on povučen zbog tehničkog propusta u materijalu i biće razmatran na prvoj narednoj sednici.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa