26. decembar 2019.26. dec 2019.
Izvor: Al Jazerra

Izvor: Al Jazerra

SRBIJA DRUGA U REGIONU PO BROJU KILOMETARA AUTO-PUTA

U zaostatku po gustini

Srbija je proteklih godina puno ulagala u izgradnju auto-puteva. Neke deonice su završene, poput one ka Severnoj Makedoniji i Bugarskoj, kao i od Surčina do Čačka. Ono što je najvažnije za naš kraj, počeli su radovi na izgradnji auto-puta Ruma - Šabac, zahvaljujući kome će naš grad konačno izaći na auto-put, kao i brze saobraćajnice Šabac - Loznica.
Napredak u izgradnji auto puta je evidentan. Srbija je po broju kilkometara auto-puta na drugom mestu od svih država bivše SRFJ. Na prvom mestu je Hrvatska sa 1.300 kilometara. Srbija je druga sa 962 kilometara (bez Kosova i Metohije). Treća je Slovenija sa 692, a slede Severna Makedonija - 242, Bosna i Hercegovina - 208, a teritorija samoproklamovanog Kosova - 170, dok Crna Gora nema nijedan kilometar auto-puta.
Auto-put predstavlja najvišu saobraćajnu klasu puteva, a njihova zastupljenost i umreženost značajan je pokazatelj razvoja jedne države. Druga računica, koja pokazuje mrežu razvijenosti auto puta, jeste gustina mreže auto-puteva, odnosno koliko je auto-puta izgrađeno po jednom kvadratnom kilometru. Srbi je po ovoj računici tek četvrta u regionu, a bolje plasirano od nje je i nepriznato Kosovo.
Tu prednjači Slovenija, koja na svaki kvadratni kilometar ima 34,1 metar auto puta, i time je iznad proseka velikog broja članica Evropske unije. Na drugom mestu je Hrvatska sa 23,2 metra, zatim Kosovo, koje na nepunih 11.000 kvadratnih kilometara površine ima 170 kilometara autoputa, odnosno 15,6 metara na kvadratni kilometar. Srbija, koja je površinom najveća, ima 12,4 metara auto-puta na kvadratni kilometar površine. Severna Makedonija ima 9,4 metara na kvadratni kilometar, a BiH svega četiri.
Situacija sa Srbijom biće mnogo bolja za nekoliko godina kada se završi pomenuti auto-put Ruma - Šabac, kao i Moravski koridor.



N. K.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa