26. decembar 2019.26. dec 2019.
Značaj oraganske materije i njena vrednost
Reč stručnjaka

Značaj oraganske materije i njena vrednost

Vreme i količine unošenja organske materije koja je defakto u opadanju, stoga moramo voditi računa kada i kako je unositi, jer očigledno da se može reći da će količine stajnjaka dobiti epitet suvog blaga. Dakle, moramo zasigurno u narednom periodu znati šta stajnjak nosi u sebi i kako ekonomisati sa njim.
Na težim zemljištima najbolja dubina unošenja je 10-15cm. Na lakšim dubina je nešto viša i iznosi oko 30cm. Najbolje je unositi svake godine po manje, nego veće količine odjednom, jer je onda veći procenat iskorišćenja hraniva. Stajnjak ima takozvano produženo dejstvo delovanja, gde se procentualno svake godine razgradi određen procenat stajnjaka :
I godine iskoristi se 20-30%
II godine iskoristi se 20-30%
III godine iskoristi se 20%
IV godine iskoristi se 20%
Zabluda je da je na boljim zemljištima sa boljim fizičko-mehaničim osobinama unošenje stajnjaka skoro bespotrebna, ili ga ne treba unositi često, NAPROTIV na takvim zemljištima mikrobiološka aktivnost je veća, te ga isti razgrade brže i predaju hranljive materije biljkama na usvajanje. Na lošijim zemljištima, zapravo treba prvo odraditi meliorativne aktivnosti kalcifikaciju pa je onda pravo dejstvo stajnjaka najefikasnije.
Dipl. Ing Darko Simić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa