26. decembar 2019.26. dec 2019.
Radost za najmlađe
POČELA AKCIJA “JEDAN PAKETIĆ-MNOGO LjUBAVI”

Radost za najmlađe

“Ono što građani mogu da urade to je da prilikom kupovine opredele neki iznos i da za tu sumu novca kupe neke proizvode, prikladne za paketiće, pa da nakon plaćanja te artikle odlože u kutije specijalno namenjene za ovu svrhu i vidno obeležene, koje su postavljene nadomak kase. Nadam se da ćemo i ove godine imati podršku svih vodećih vlasnika trgovinskih radnji”
“Jedan paketić-mnogo ljubavi” je akcija koju pred novogodišnje praznike već godinama organizuje Crveni krst. Ona je u koceljevačkoj opštini prošle godine bila izuzetno uspešno sprovedena, što u ovoj humanitarnoj organizaciji očekuju i ove godine.

Prema rečima sekretara opštinske organizacije Milana Glumca saradnja sa vlasnicima trgovinskih objekata je uspostavljena i kutije za ovu namenu, vidno obeležene, su već postavljene u pojedinim prodavnicama, ne samo u Koceljevi već i u okolnim selima.

–Prošle godine smo blizu sto paketića, težine od 4 do 5 kilograma, prikupili i podelili. Dodali smo nešto iz naših sredstava da bi to bilo bogatije i to smo podelili deci do deset godina iz socijalno ugroženih porodica koje mi imamo već u evidenciji i koji su već obuhvaćeni raspodelom humanitarne pomoći, zatim porodice koje su predložile škole i naši volonteri iz tih sredina- podsetio je Glumac.

Paketići, čiji je sadržaj prikupljan od kraja decembra do početka januara, uručeni su mališanima uoči Božića, što u Crvenom krstu planiraju da učine i u 2020.
–Ono što građani mogu da urade to je da prilikom kupovine opredele neki iznos i da za tu sumu novca kupe neke proizvode, prikladne za paketiće, pa da nakon plaćanja te artikle odlože u kutije specijalno namenjene za ovu svrhu i vidno obeležene, koje su postavljene nadomak kase. Nadam se da ćemo i ove godine imati podršku svih vodećih vlasnika trgovinskih radnji- poručio je sekretar ove organizacije.
Prošle godine su u akciji mogli da učestvuju kupci u dva prodajna objekta u Koceljevi i u po jednoj radnji u Kamenici, Draginju i Donjem Crniljevu. Ove godine to mogu da učine i žitelji Svileuve.
Osim akcije kojom se pred praznike uveseljavaju mališani iz socijalno ugroženih porodica, Crveni krst brine o onima kojima je pomoć kontinuirano potrebna. U toku prošle godine podeljeno je oko 250 paketa čime je obuhvaćeno 280 porodica, odnosno 480 građana, članova samohranih staračkih domaćinstava, kao i onih koji pripadaju porodicama sa većim brojem dece.

ZIMNICA U ZNAK SOLIDARNOSTI
Povodom Svetskog dana solidarnosti, prošlog petka su samohranim staračkim domaćinstvima darivani paketi zimnice, pripremljene u okviru radionice koja je organizovana povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva.
Tegle sa šarenom salatom, filetima paprika, karfiolom, paprikom sa kupusom i džemovima od šipurka i drenjine sa čokoladom su dodeljene samohranim staračkim domaćinstvima koji su obuhvaćeni isporukom porodičnih paketa, hrane i sredstava za ličnu i kućnu higijenu u 2019. a u pripremanju hrane za najstarije sugrađane učestvovalo je 15 volontera i zaposlenih lica na javnom radu “Pomoć licima u stanju socijalne potrebe”.
–Ove godine smo uneli jednu novinu i probali smo malo da nastavimo tradiciju značajnog događaja koji se organizuje već desetak godina na našoj teritoriji a to je “Festival zimnice”. U skladu sa tim i u skladu sa ciljevima i zadacima kojima se bavi naša organizacija, mi smo organizovali sa volonterima i sa zaposlenima na javnom radu jednu radionicu pripreme zimnice. Pripremlje je određen broj tegli a prema našoj evidenciji imamo 78 staračkih domaćinstava u kojima imamo samo jednog člana i mi smo prema toj evidenciji uručili pakete zimnice- rekao je Glumac.
Sredstva za realizaciju projekta je, prema njegovim rečima, obezbedio Crveni krst Koceljeva, a želja ove organizacije je da priprema zimnice za starije sugrađane postane tradicija u kojoj će učestvovati i najmlađi volonteri, učenici osnovne škole.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa