30. april 2020.30. apr 2020.
Prva linija odbrane od virusa
DIREKTORKA ŠABAČKOG DOMA ZDRAVLjA O IZAZOVIMA U BORBI PROTIV KORONE

Prva linija odbrane od virusa

Kovid ambulanta radi od 7.00 do 22.00 sata svaki dan, a u međuvremenu, od 22.00 do 7.00 ujutru svi pacijenti koji imaju sumnju na infekciju koronavirusom treba da se jave u službu Hitne pomoći, gde se takvi pacijenti pregledaju u izolaciji. Svakog dana u 9:30 u Zavod za javno zdravlje šaljemo uzorke prikupljene prethodnog dana i tog jutra. Ti rezultati nam stižu istog dana oko 19 časova. Pozivamo naše sugrađane da se jave u kovid ambulantu odmah kada primete prve simptome. Jako je bitno da se bolest otkrije u ranoj fazi, jer su šanse za izlečenje veće, priča za „Glas Podrinja“ direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković
Veliki teret u borbi protiv koronavirusa pao je primarnu zdravstvenu zaštitu i domove zdravlja. Upravo su zaposleni u kovid ambulantama prva linija odbrane od zaraze u Srbiji.
Odlukom republičkog Štaba za vanredne situacije u svim domovima zdravlja otvorene su kovid ambulante u kojima se pregledaju samo pacijenti sa simptomima i sumnjom da su zaraženi ovim virusom, a njihovi uzorci šalju se relevantim laobratorijama. Šabački Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“ odmah po donošenju ove odluke za kodiv ambulantu je opredelio Treću zdravstvenu ambulantu.
-Ova ambulanta je najadekvatnije rešenje zbog toga što je u blizini službe Hitne medicinske pomoći i ima tri ulaza: glavni, za pacijente, službeni, za osoblje i treći prema službi Hitne pomoći, koja takođe u vanrednom stanju zbirnjava pacijente sumljive na infekciju koronavirusom. Kovid ambulanta radi od 7.00 do 22.00 sata svaki dan, a u međuvremenu, od 22.00 do 7.00 ujutru svi pacijenti koji imaju sumnju na infekciju koronavirusom treba da se jave u službu Hitne pomoći, gde se takvi pacijenti pregledaju u izolaciji. Ukoliko pacijent ne može da dođe do ambulante Hitna pomoć organizuje ekipu koja će ga pregledati kod kuće. Jako je važno da, prilikom poziva na broj 194, pacijenti kažu da imaju simptome sumnjive na infekciju koronavirusom, kako bi ekipa prilikom dolaska bila obučena u zaštitnu opremu i u odgovarajućem vozilu, opredeljenom za tu namenu. Simptomi koji upućuju na infekciju ovim virusom su: povišena temperatura, kašalj, gušobolja, otežano disanje ili kratak dah, navodi dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“.
Ispred kovid ambulante postoji i kovid parking, koji je urađen po preporuci gradskog Štaba za vanredne situacije, na kom mogu parkirati samo pacijenti koji dolaze u ovu ambulantu i zaposleni u njoj.
Po završetku pregleda u kovid ambulanti, pacijentu se uzima krv za analizu, kao i brisevi grla i nosa, koji se šalju u Zavod za javno zdravlje, a odatle u Veterinarski specijalistički institut, gde se testiraju. Šabački Dom zdravlja vrši uzorkovanje i za domove zdravlja iz Bogatića, Vladimiraca i Koceljeve i to tako što pacijenti iz ovih opština dolaze u kovid ambulantu u Šabac da im se uzmu brisevi.
-Svakog dana u 9:30 u Zavod za javno zdravlje šaljemo uzorke prikupljene prethodnog dana i tog jutra. Ti rezultati nam stižu istog dana oko 19 časova. Dežurni lekari kovid ambulante obaveštavaju pacijente o rezultatima, objašnjava dr Stanković.
Druga važna uloga Doma zdravlja jeste prevoz pacijenata sa lakšom kliničkom slikom do privremenih bolnica, odnosno vraćanje kući izlečenih. Pacijenti sa težom kliničkom slikom upućuju se u Opštu bolnicu Šabac, a odatle u beogradske bolnice.
-Ako dežurni lekar u kovid ambulanti proceni da pacijent ima lakšu kliničku sliku organizujemo transport do Sajma u Beogradu, odnosno, ako je u pitanju zdravstveni radnik, policijski službenik ili pripadnik vojske u Specijalnu bolnicu u Banji Koviljači. Pacijente prilikom obaveštavanja da su pozitivni uputimo i u to šta sve treba da spreme za privremenu bolnicu, a potom kontaktiramo Zavod za javno zdravlje i Sajam. Vozači koji ih voze imaju posebnu zaštinu opremu. Pacijente sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom upućujemo u Opštu bolnicu odakle se transportuju do neke od bolnica u Beogradu, najčešće u KBC „Zemun“ ili „Dragišu Mišović“. To su uglavnom pacijenti koji imaju otežano disanje ili upalu pluća, kaže dr Stanković.
Lepa vest je da se poslednjih dana Šapčani i vraćaju sa lečenja. Radi se o pacijentima koji su posle prvog pozitivnog testa otpušteni iz privremenih bolnica. Dom zdravlja organizuje i njihov povratak kućama.
-Kada pacijenti dobiju otpusnu listu, nas iz bolnica obaveštavaju da možemo da ih prevezemo kući. Po novom algoritmu koji smo dobili iz Instituta za javno zdravlje, mi ih vozimo kućama, a oni narednih 14 dana provode u izolaciji. Nakon isteka tog vremena Dom zdravlja ima obavezu da ih pozove na kontrolno testiranje i ako je i taj test negativan pacijent je izlečen od korone, navodi naša sagovornica.
Prethodnih nekoliko dana bilo je i više testiranih u kovid ambulanti. Razlog tome nisu učestaliji simptomi, nego proširivanje obuhvata stanovništva testiranjem. Dom zdravlja je od 21. aprila u obavezi da testira i porodice kovid pozitivnih pacijenata, bez obzira da li imaju simptome ili ne, dok su ranije oni tesitrani samo ukoliko imaju neki od simptoma.
-Smatram da je ovo dobra izmena i da se stiče bolji epidemiološki nadzor, odnosno kontrola nad infekcijom. Mi testiramo i sve pacijente koji imaju zakazane non-kovid hospitalizacije, odnosno hospitalizacije iz nekog drugog razloga, zbog toga što pre prijema u bolnicu pacijent mora da donese potvrdu da je testiran i negativan na koronavirus. Zavod za javno zdravlje testira pacijente koji su urgentno primljeni u Bolnicu. Naša obaveza je i da, ukoliko se u nekom državnom organu, javnom preduzeću ili ustanovi pojavi koronavirus kod nekog od zaposlenih, testiramo sva radnoangažovana lica u tom kolektivu. Takođe, testiraćemo i sve državljane Republike Srbije koji od 27. aprila pređu granicu i to u roku od 24 sata, navodi dr Stanković.
Dom zdravlja je testirao i sve onkološke pacijente koji su pre primanja hemioterapije morali da imaju potvrdu da im je test negativan na infekciju koronavirusom. Pored toga i pacijenti koji su na dijalizi, a imali su neki od simptoma virusa kovid 19 moraju biti testirani.
Tokom vanredne situacije donete su brojne mere sa ciljem smanjenja okupljanja većeg broja ljudi na jednom mestu. Tako se terapije za hronične bolesnike sada propisuju na devet meseci. Pacijenti telefonom mogu da naruče terapiju kod svog izabranog lekara, a zatim da je podignu u apoteci uz zdravstvenu knjižicu.
-Postoje i izmene kada se radi o bolovanjima. Pacijent više ne mora da odlazi na lekarsku komisiju. Izabrani lekar nama prosledi dokumentaciju koju mi zajedno sa uputom za lekarsku komisiju šaljemo prvostepenoj komisiji, a oni svim pacijentima, koji su na bolovanju duže od 60 dana, bolovanje automatski produžavaju još 30 dana, kaže direktorka Doma zdravlja.
Pacijentima koji kod lekara opšte prakse treba da odu zbog nekog drugog razloga, savetuje da se prvo najave telefonom, kako bi dobili svoj termin i izbegli čekanje i stvaranje gužvi, ali i ukoliko se ne najave svakako će biti primljeni i pregledani. Ako ambulanta u kojoj se nalazi karton pacijenta trenutno ne radi, na njoj postoji obaveštenje koja je sledeća ambulanta u koju treba da se javi.
-Našim sugrađanima preporučujemo da se pridržavaju svih uputstava i nose maske i rukavice napolju i na javnim mestima, kao i da drže odstojanje od dva metra i izbegavaju okupljanja. Apelujemo na njih i da u uslovima kućne izolacije poštuju mere. Takođe, ono što je važno za sve je da se zdravo hrane, unose vitamin C i cink, kao i da dovoljno spavaju, kako bi organizam, u slučaju da bude zaražen koronavirusom mogao da se lakše izbori sa infekcijom. Pozivamo naše sugrađane da se jave u kovid ambulantu odmah kada primete prve simptome. Jako je bitno da se bolest otkrije u ranoj fazi, jer su šanse za izlečenje veće dok bolest ne napreduje u srednjeteške i teške oblike, poručuje dr Jasmina Stanković.
Iako je veliki broj zdravstvenih radnika u Srbiji zaražen koronavirusom, a nezanemarljiv i u Šapcu, niko od zaposlenih u Domu zdravlja nije kovid pozitivan. Razlog tome su sigurno i izuzetne mere predostrožnosti, korišćenje poptune zaštitne opreme i pridržavanje svih propisanih mera.

Sve službe Doma zdravlja rade
-Poslednjih nekoliko dana, zbog proširenja obuhvata testiranja, imamo nešto veći broj testiranih, ali to nije razlog za zabrinutost. Situacija je zadovoljavajuća i sve je pod kontrolom. Sve službe Doma zdravlja rade kako našim sugrađanima ne bi bilo uskraćeno pružanje zdravstvenih usluga ni u vanrednom stanju, kaže dr Jasmina Stanković.


Rusi u poseti Domu zdravlja
Kovid ambulantu i službu Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ pre destak dana je posetio tim ruskih lekara koji su činili epidemiolog, hirurg, anesteziolog i medicinska sestra, a predvodio ih je pukovnik Vosjke Republike Srbije Dragan Arsenijević. Ruska delegacija je izrazila veliko zadovoljstvo načinom rada i organizacije ovih službi. Takođe su pohvalili i ideju da kovid ambulanta ima sopstveni parking. Tom prilikom gosti su obišli i Zavod za javno zdravlje i Opštu bolnicu Šabac.


Važne mere gradskog Štaba
-Sve mere koje gradski Štab za vanredne situacije preduzima su od velike koristi za sve naše sugrađane. Dezifikuju se javne površine i stambene zdrage, Grad je obezbedio zaštitne maske i dezobarijere, a sve to doprinosi smanjenju širenja infekcije, ističe dr Stanković.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa