30. april 2020.30. apr 2020.
Kako da verujem državi da će mi pomoći ako znam da mi subvencije kasne i po godinu dana?
Poljoprivrednik iz Zminjaka Dragan Stanković:

Kako da verujem državi da će mi pomoći ako znam da mi subvencije kasne i po godinu dana?

-Poljoprivrednici su uvek po malo u vanrednom stanju, ili nas muči vreme ili država, nikada situacija nije sjajna, ali vanredno stanje zbog koronavirusa, najviše muke nam je zadalo zbog ograničavanja kretanja. Problem je i u komunikaciji, protok informacija do poljoprivrednika je izuzetno otežan, samim tim kada nema komunikacije država ne zna ili nije svesna svih problema - kaže Stanković
Koronavirus zadao je muke zdravstvenom sistemu širom sveta, pa tako i u Srbiji. Međutim poljoprivrednici su se susreli sa velikim problemom, pre svega zbog vanrednog stanja i mera zabrane kretanja. O životu srpskog seljaka, problemima u poljoprivredi i koronavirusu na selu, u emisiji “Pravo pitanje“ Regionalne televizije Šabac govorio je Dragan Stanković, član Inicijative „Selo-grad“ i odbornik u Skupštini grada Šapca, inače dugogodišnji predsednik Saveta mesne zajednice Zminjak-Skrađani.
Stanković kaže da su na Srpskog seljaka svi zaboravili, ističe da se život ne razlikuje mnogo u vanrednom stanju - loše je i kada je redovno.
-Poljoprivrednici su uvek po malo u vanrednom stanju, ili nas muči vreme ili država, nikada situacija nije sjajna, ali vanredno stanje zbog koronavirusa, najviše muke nam je zadalo zbog ograničavanja kretanja. Problem je i u komunikaciji, protok informacija do poljoprivrednika je izuzetno otežan, samim tim kada nema komunikacije država ne zna ili nije svesna svih problema - kaže Stanković.
Ovaj poljoprivrednik ističe da mu nije jasno koga poljoprivrednik ugrožava na njivi svojim kretanjem, i dodaje da je čekanje na odluku da se poljoprivrednicima dozvoli kretanje, nanelo mnogo štete.
-Samo ću jedan primer navesti, stoka ne zna da čeka, ako je hitno potrebna neka injekcija a veterinar ne može da dođe, pitanje je da li će ta životinja preživeti do jutra, a o šteti po samo jednom grlu neću ni da pričam, ona je za poljoprivrednika katastrofalna - zabrinuto priča Dragan Stanković.
Kao predsednik Saveta seoske mesne zajednice koja obuhvata čak dva sela Zminjak i Skrađani kaže da je grad Šabac mnogo doprineo u borbi protiv koronavirusa.
-Dobili smo maske, od početka epidemije u selu nam se nalazi bure sa dezinfekcionim sredstvom, u svakom momentu smo mogli da se obratimo gradu za pomoć, ali nama je bila potrebna pomoć Ministarstva poljoprivrede, nismo mogli da dobijemo informaciju ni od policije ni od Ministarstva - kazao je Dragan Stanković.
Na pitanje koja grana poljoprivrede je najviše pogođena problemima zbog vanrednog stanja Stanković kaže da su sve u podjednako lošoj situaciji.
-Nema te grane poljoprivrede gde su seljaci sigurni u profit, bilo vanredno stanje ili ne, to u Srbiji ide od nemila do nedraga, kad nečega nema onda je iole dobra cena. Ako se ovako nastavi ne možemo opstati - ističe Stanković.

POMOĆ DRŽAVE U VIDU KREDITA JE NEOZBILjNA
- Da bi poljoprivrednik preživeo, izmirio svoje obaveze i vraćao kredite koje država nudi kao pomoć, mora da ima zaradu. Prošlogodišni primer na ceni bikova nam je pokazao da je država mnogo puta pogrešila. Dozvolila je poljoprivrednicima podizanje kredita za zasnivanje stočarske proizvodnje i šta se deslio, desio se strahovit pad cene bikova. Stočari ne da nisu zaradili, bili su u debelom minusu, kako onda mislite da vraćaju kredite, pa makar oni bili i sa minimalnom kamatom? Kredit je dobar kada vi možete da ulažete ali ne i da ga potrošite - dodaje Stanković.
Najavljene mere pomoći nekim poljoprivrednicima Dragan Stanković ocenjuje kao dobre ali ima zamerke.
-Svaka mera ili podrška ako je ravnopravno raspoređena je dobro došla. Ali, ja nikako ne mogu verovati tom Ministarstvu poljoprivrede da će pomoći, ako već nešto što je zakonski uređeno nije ispoštovano. Isplata subvencija, koje mnogo znače poljoprivrednicima, ne radi se na vreme. Osim što je ova vlast smanjila subvencije, one danas kasne i po godinu dana – ističe ovaj poljoprivrednik.

DRŽAVA JE NAPRAVILA POLjOPRIVREDNIKE SIROMAŠNIM
-Sada stiže jagoda i poljoprivrednici ne znaju gde će to plasirati, povrtari su se našli u problemu kada su pijace bile zatvorene, to pokazuje da bi poljoprivrednici morali da budu finansijski jaki za vanredno stanje, kako bi izdržali ovih dva, tri meseca krize. Država ne sme da dozvoli da poljoprivrednici budu siromšni, a dozvolila je. Tačnije, država je poljoprivrednike i napravila siromašnim. To se vidi po svakom selu, poljoprivredna domaćinstva se gase i nestaju, država mora što hitnije da reaguje - zaključio je Dragan Stanković gostujući u emisiji Pravo pitanje na Televiziji Šabac.
RTV Šabac

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa