7. maj 2020.7. maj 2020.
NOVI ILI STARI FORMAT?
FUDBAL: NASTAVAK SEZONE

NOVI ILI STARI FORMAT?

Nastavak realan. Upitan način i kredibilitet ako se otkažu doigravanja. Za pun format neophodno gotovo dva meseca. Mačva ima nešto lakši raspored u odnosu na rivale, ali i veliki zaostatak
Ukoliko nije bilo trenutnih i iznenadnih preokreta, dok čitatve ovaj tekst, vanredno stanje više nije na snazi. Maj je započeo, a u sportskim okvirima se razmatra kako nastaviti tamo gde se stalo sredinom marta. U fudbalu konačnu odluku donosi Fudbalski savez Srbije, a svi niži Savezi, postupaće posle odluke vrha. Sva je prilika, prvenstvo će biti nastavljeno, prekida/poništavanja sezone neće biti, ali je sada upitno na koji način će prvenstvo i Kup biti privedeni kraju.
Iz sportskih, ali i ne samo sportskih instanci, najavljeno je da će već do kraja maja ponovo startovati utakmice, bez prisustva publike. Poslednji termin za odluku je 25. maj, ali je realno da to bude i ranije. Prema nezvaničnim informacijama iz medija sa nacionalnom pokrivenošću, realnija opcija je da domaći šampionat bude bez plej ofa i plej auta, što bi značilo da slede još samo četiri kola. Ovakvo rešenje bi šabačku MAČVU ostavilo sa minimalnim šansama da izbori opstanak. Ipak, ne gledaju blagonaklono ni drugi timovi na ovakvu odluku. Niški „Radnički“ je već najavio da će igrati drugi tim ukoliko ne bude doigravanja. Kako bi u tom slučaju mnogo ekipa bilo „nezainteresovano“, jer ne mogu značajnije promeniti svoj plasman (na vrhu i donjem delu tabele), realno je da bi slično uradile još neke ekipe, čime bi i kredibilitet takmičenja bio doveden u pitanje.
Na drugoj strani, ukoliko bi govorili o ubrzanom tempu, sreda – subota, osim izazova za fizičku spremu, bilo bi neophodno šest nedelja za završetak sezone po još uvek važećem sistemu (četiri kola regularnog dela i sedam doigravanja), odnosno koja nedelja više zbog završnice Kupa i baraža, ukoliko ostanu na snazi. U ovoj soluciji postoji opasnost visokih temperatura krajem juna i u julu, no reflektori omogućavaju utakmice u večernjim satima. Ko nema reflektore, imao bi mogućnost domaćinstva na drugoj lokaciji. Solucija dodatnih baraža u kojima nastupaju pretposlednji i poslednji tim Super lige, odnosno trećeplasiorani i četvrtoplasirani u Prvoj ligi, pominjan je u opciji prekida šampionata, koja, čini se, više nije na stolu.
U naredna četiri kola MAČVU očekuju mečevi protiv Voždovca i Spartaka u Šapcu, odnosno Mladosti i Čukaričkog u gostima. U odnosu na mečeve Inđije i Rada, „crveno-crni“ imaju nešto lakše rivale, ali je i bodovni zaostatak značajan, uz upitnik u kavim sastavima bi nastupile ekipe.
Već smo pisali o nižim rangovima, predlozima o podeli u srpskoligaškom i zonaškom rangu, ali sve je to na čekanju do smernica iz FSS.

Startovala i Mačva
Pauza je bila dovoljno duga da nastavak kolektivnog trenažnog procesa možemo faktički definisati kao novi početak. Posle mesec i po dana individualnog rada u kućnim uslovima, šabački superligaš se vratio zajedničkim treninzima, naravno u manjim grupama u poptunosti usklađeno sa preporukama o bezbednosti.


D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa