7. maj 2020.7. maj 2020.
Prvi radni dan sa korisnicma
Biblioteka šabačka

Prvi radni dan sa korisnicma

Ponedeljak, deset do osam. Red ispod magnolije, obeležja Biblioteke šabačke. Ljubitelji pisane reči, disciplinovano drže distancu i čekaju da uzmu novo štivo. Do jedan posle podne, prvog radnog dana sa korisnicima, Biblioteku je posetilo oko 300 sugrađana
Režim rada je izmenjen. U staro zdanje Vladičanskog dvora se ne ulazi, već se knjige zadužuju i razdužuju na prozorima koji su pretvoreni u pultove.
- Zamolili smo sugrađane da već dođu sa spremljenim spiskom knjiga kako bi taj proces kraće trajao, i da se naoružaju strpljenjem jer će uskoro ovo teško vreme proći i omogućićemo im ono što najviše vole da dođu među police i dodirom i pogledom obuhvate svo to bogatstvo knjiga koje ova ustanova poseduje- istakla je direktorka Biblioteke šabačke, Jelena Podgorac Jovanović.
Misli se i na bezbednost, što građana, to i zaposlenih u Biblioteci. Svaka vraćena knjiga, pre novog čitanja, odleži 72 sata u “karantinu”, potom se dezinfikuje, pa tek onda ide na novo iznajmljivanje. Ova preporuka Narodne biblioteke Srbije dosledno se poštuje.
Prvog radnog dana Biblioteku je posetio i gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović. On je ovom prilikom istakao da nema lepše slike grada, nego red ljubitelja kulture ispred Biblioteke, koji čeka da zameni svoje knjige.
-Može li lepše životu u Šapcu da počne da se vraća u normalu- izjavio je gradonačelnik i dodao, da nam vreme normalizivanja života tek predstoji, i da će narednih dana i druge ustanove početi sa radom.
-Podelili smo 170.000 maski, podelićemo još 30.000...ima dovoljno dezinfekcionih sredstava, držimo distancu... Našom spremnošću i disciplinom će život nastaviti da se odvija- kazao je Zelenović i zahvalio svim građanima i koji poštuju zaštitne mere.
Valjalo bi napomenuti da Biblioteka šabačka u vreme pandemije , ni jedan dan nije prestala sa redovnim aktivnostima. Prekinut je samo neposredan rad sa korisnicima, ali su sve ostale aktivnosti obavljane redovno. Katalogizacija, digitalizacija, spremanje depoa,volonterski rad ,šivenje maski i aktivnostna društvenim mrežama osmišljene su sa ciljem stalnog kontakta sa korisnicma u vreme vanrednih okolnosti.
A koliko je kontakt Biblioteke i građana značajan potvrđuje i jedna od najredovnijih članica Biblioteke šabačke Nataša Starčević, koja je za lokalne medije izjavila, da su se pravi ljubitelji knjiga tokom vanrednog stanja snalazili na različite načine, ali Biblioteku čine i ljudi,zaposleni u njoj, i upravo kontakt sa njima je najviše u protekla dva meseca nedostajao.
T.T.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa