7. maj 2020.7. maj 2020.
Pogled iza vizira
SVAKODNEVNI SUSRETI SA VIRUSOM IZ UGLA
ZDRAVSTVENIH RADNIKA DOMA ZDRAVLjA

Pogled iza vizira

„Važno je samo znati proceduru i pravila ispoštovati od početka do kraja“, kaže dr Milenko Matić iz Četvrte zdravstvene ambulante, trenutno raspoređen u Kovid ambulanti. „Tek u sanitetu nam je čovek rekao da je testiran i da čeka rezulate. Nekoliko sati kasnije stigao je rezulat i test je bio pozitivan“ priča tehničar Miroslav Jerotić iz službe Hitne medicinske pomoći
Mnogo toga sam prošao, od ratišta, hitne pomoći, rada svuda na teritoriji Grada Šapca, tako da straha apsolutno nema. Smatram da je naš poziv takav da smo uvek na prvim borbenim linijama. Zdravstveni sistem uvek mora biti spreman. Verujem da svi zdravstveni radnici razmišljaju kao ja. Strah je individualan i kod nekog sigurno postoji, međutim, naš posao je takav da o tome i ne razmišljamo. Trudimo se da nam imunitet bude dobar i to je to, kaže dr Milenko Matić iz Četvrte zdravstvene ambulante, trenutno raspoređen u Kovid ambulanti Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“.


Posle više od 30 godina lekarskog staža prvi put se susreo sa ovako nečim, ali i to smatra uobičajenom situacijom u bavljenju pozivom za koji se opredelio. Ni nekoliko slojeva zaštitne opreme ne predstavlja problem.


-Važno je samo znati proceduru i pravila ispoštovati od početka do kraja. Na jedna vrata ulazimo sa pacijentom, obavimo pregled od kog zavisi da li će biti upućen na infektivno, u pratnji sestre, ili će dobiti terapiju, objašnjava dr Matić.

Svaki pacijent koji ima simptome zbog kojih sumnja na koronavirus na ulazu u Treću zdravstvenu ambulantu, sada Kovid ambulantu, prvo se susreće sa vojnikom. Upravo od njega pacijent dobija prva uputstva, ako se radi o detetu, trudnici ili onkološkom pacijentu upućuje ih na ulaz kod službe Hitne medicinske pomoći, a sve ostale pušta na pregled na glavni ulaz.

Pacijent potom prolazi kroz dezinfekcioni tunel, pomalo futuristički izum šabačke firme „Korten art“ koju su prošle sedmice donirali Domu zdravlja. Tunel reaguje senzorski i rasprušuje mikročestice dezinfekcionog sredstva na svakog ko prođe kroz njega.

-Po ulasku u Kovid ambulantu sledi merenje temperature,epidemiološka anketa (da li je pacijent bio u kontaktu sa kovidpozitivnim, da li je doputovao iz inostranstva ili bio u kontaktu sa nekim ko je došao iz inostranstva) i klinički pregled, posle čega laborant uzima krv od pacijenta koja zatim ide na testiranje. Uslovi koji još treba da se ispune za testiranje su, naravno, simptomi: temperatura, bol u grlu, suv kašalj,otežano disanje. Rezultati testiranja stižu u roku od 24 sata, navodi dirktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković.
Pre testiranja u Kovid ambulanti se radi nalaz krvi koji odmah bude gotov. On je važan zbog toga što na osnovu broja leukocita lekar procenjuje da li se radi o bakterijskoj ili virusnoj infekciji. Ako je broj leukocita smanjen upućuje na to da radi o virusnoj infekciji. Prilikom uzimanja krvi sestra ne dolazi u bliži kontakt sa pacijentom. Nekadašnja soba za previjanje pretvorena je u sobu gde se uzimaju uzorci krvi. Na njenim vratima je pregrada od pleksiglasa i pacijent sedeći na stolici u hodniku, sa jedne strane paravana,daje uzorak krvi sestri koja se nalazi sa druge strane.

Pored toga uzima se i bris grla i nosa. To radi 20 sestara obučenih u Domu zdravlja.
Ako lekar u Kovid ambulanti proceni da se radi o srednje teškoj ili teškoj kliničkoj slici upućuje pacijenta na infektivno odeljenje Opšte bolnice. Ostali kod kuće čekaju da im lekar javi rezultat testa.
Kovid ambulanta radi svakog dana od 7.00 do 22.00 sata i postojaće sve dok bude potreba za tim.
Posle 22.00 sata pacijenti koji imaju tegobe, a sumnjaju na koronavirus mogu se obratiti službi Hitne pomoći. Iako ovakvih intervencija gotovo da nisu ni imali zaposleni u Hitnoj su ipak stalno potencijalno izloženi virusu. Najveći rizik po njih, nažalost, predstavljaju neodgovorni građani.
-Od pojave kovida 19 kod nas broj dolazaka u ambulantu se dosta smanjio, ali su pozivi telefonom bili mnogo češći i to uglavnom hroničnih bolesnika. Zvali su za savet. Kada je počelo ublažavanje mera počeli su više i da dolaze, navode dežurni u službi Hitne medicinske pomoći.

Kada imaju intervenciju kod pacijenta kod kog postoji sumnja na koronavirus potrebno je da imaju svu zaštitnu opremu. Kod redovnih intervenicija koriste samo masku i rukavice. Međutim, dešavalo se da pacijent sakrije informaciju da ima ili je imao temperaturu. Razlozi mogu biti samo njima poznati.

Zbog tuđe neodgovornosti doktorka i tehničar su morali da prođu kroz samoizlaciju, čekanje da prođe vreme inkubacije i testiranje. Na sreću, testovi su bili negativni.

-Čovek je pao na javnom mestu i naravno, pozvali su nas. Za nas je to rutinski teren. Svaki dan imamo takve. Tek u sanitetu nam je čovek rekao da je testiran i da čeka rezulate. Nekoliko sati kasnije stigao je rezulat i test je bio pozitivan. Nekoliko puta se dešavalo i da ekipa krene, a pacijent tek onda kaže da je testiran ili da ima simptome pa se ekipa vraća da se adekvatno obuče. Najlakše nam je kada znamo da je pacijent pozitivan jer onda radimo sa punom zaštitnom opremom, priča tehničar Miroslav Jerotić koji je zajedno sa mladom doktorkom Oliverom Petrović intervenisao kod kovid pozitivnog pacijenta.

Njih dvoje su bili u samoizolaciji i čekali da prođe neophodno vreme kako bi i sami mogli da budu testirani.
-Prvo smo četiri sata čekali nalaz pacijenta. Kada smo saznali da je pozitivan čuli smo se sa direktorkom koja nam je rekla da idemo u karantin do testiranja. Nezgodno je i za nas i za porodicu. Morali smo da budemo odvojeni i do njih. Čekali smo i trudili se da razmišljamo o nečem drugom, što nije bilo lako. Najteže mi je bilo što ne mogu da budem sa decom. Negativan test je bio ogromno olakšanje i odmah smo se vratili na posao. Na sreću, pokazalo se da su nam u ovom slučaju bili dovoljni zaštitni maska i rukavice, navodi Miroslav Jerotić.

Služba Hitne pomoći ima posebno sanitetsko vozilo kojim prevozi pacijente zaražene koronavirusom. Od Zavoda za javno zdravlje (na revers) su dobili aparat koji vozilo posle svakog prevoza zaraženog putnika dezinfikuje. Aparat napunjen dezinfekcionom tečnošću se stavi u vozilo i potom tu tečnost raspršuje po čitavom prostoru namenjenom za prevoz pacijenata.
-Raditi u službi Hitne medicinske pomoći je jako stresno. Ekipe su nam mlade. Najvažnije je da svaki zadatak odrade profesionalno. Posle toga vedrim duhom i pozitivnom energijom savlađuju stresne situacije, kaže direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković.

Stresni ponedeljak
Zaposleni u Kovid ambulanti pamte jedan ponedeljak pre nekoliko sedmica kao najstresniji.
-Posle vikenda imali smo više od 40 pacijenata u prepodnevnoj smeni. Uglavnom su svi bili sa tegobama. Međutim, posle testiranja samo dvoje ili troje je bilo pozitivno na virus. Sada imamo veliki pad broja građana koji dolaze sa tegobama. Uglavnom testiramo pacijente koji imaju zakazane operacije, trudnice koje treba da se porode ili članove porodica kovid pozitivnih, kaže Magdalena Todorović laborant u Kovid ambulanti.


Do vakcine oprez
-Savet za građane je da vode računa o sebi, održavaju distancu, nose maske i rukavice. Mogu u sredstvima javnog informisanja pogledati kako je u državama gde to sve ljudi poštuju. To je jedini pravi put da se virus uspori i oslabi. Ima mnogo novina u lečenju. Sada čekamo vakcinu. Moramo se vratiti u normalne tokove života, ali mora postojati oprez, poručuje dr Milenko Matić.
M. Mijailović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa