7. maj 2020.7. maj 2020.
KRIVINA U OGLEDALU

Izlazak iz karantina

Eto došao je i taj dan, prvi od 15. marta kada više nećemo morati da gledamo na sat i da kalkulišemo da li ćemo stići kući na vreme. Ne mogu da kažem da smo dočekali slobodu, jer nismo, ali imam utisak da se osećamo slobodnije nego što je to bilo ranije. Pobedili smo neke svoje strahove.
Situacija je više nego tragikomična. Proglašavamo pobedu nad koronavirusom, iako ga još nismo pobedili, ali to je naš manir. Valja sve pomesti pod tepih, jer mu se žuri. A, zašto mu se žuri? Pa, zato što oseća da strah popušta. Strah je bio preprisutan. Čučao je u svakome od nas. Onda je došla korona, najsmešniji virus u istoriji čovečanstva. Bili smo svedoci najveće histerije koju čovek može da pokaže u javnosti. I nju so izdržali, da ne kažem - pobedili. A, onda je počeo sa očajničkim potezima - 100 evra, sin u bolnici, kontrabuka, Uplašio se da to nije to. Kako će se tek uplašiti kada to bude bilo to?
U ovoj zemlji je sve podređeno njemu. Sve ide na njegov konto. On je pobedio, on je spasio, da njega nije bilo groblja bi nam bila mala. Lako je biti sve to kada je narodu uzeo slobodu. Proveli smo više u kućnom pritvoru nego na slobodi tokom ovog virusa. Jedini u Evropi. I drugi su se narodi borili protiv korone, neki drugi predsednici država ili vlada. Mnogi i uspešnije, kako u statistici, tako i u apsolutni brojevima. I to bez policijskog časa. Lepo je objasnio najpoznatiji i najpriznatiji srpski epidemiolog za kojeg nije bilo mesta u Kriznom štabu, jer nije na prodaju - prof. dr Zoran Radovanović. Država i zdravstveni sistem nisu bili spremni, a realno ni sposobni, da se uhvate u koštac sa ovakvom pandemijom. I to su mu saopštili stručnjaci. Nije bilo druge nego staviti narod u tor. Jeste da je korona pokosila Italiju, Španiju, Francusku, ali ostale nije. Ti ostali nisu oduzimali slobodu svojim građanima. Nisu hapsili novinare zbog izgovoreni reče i poljoprivrednike zbog radova na njivi. Sigurno bi hapsili i u ludnicu poslali sve one koji bi se u sred pandemije protiv nje borili sa bakljama po krovovima. Kod nas - jok. Hapsi narod, a svoje puštaj da se iživljavaju.
Ni u jednoj evropskoj zemlji ne bi moglo da se desi da jedan grad bude prepušten sam sebi bez ijednog vida pomoći države kao što je to primer Šapca u Srbiji. Dok su se naprednjaci sakrili u mišje rupe, neko se borio da ovaj grad bude normalan i u doba epidemije svetskih razmera. Zato je ovaj grad i uspeo. Ljudi su pobedili. Bili smo odgovorni, solidarni, sposobni sami da se borimo, i uspeli smo. Sve što je bilo do nas, uspeli smo, jer je zavisilo samo do nas. I vredelo je. To je danas popularno reći - nismo kukali. Radili smo kako smo znali i umeli. Ne znam vi, ali ja sam ponosan što Šabac nije zavisio od hira najpoznatijeg srpskog dezertera ministra vojnog. Zamislite da smo od njega zavisili. Na sreću nismo.
Sada kada smo otpušteni iz kućnog pritvora treba biti odgovoran. Ne treba srljati, već uživati i vraćati se korak po korak u život. Sakupili smo dovoljno snage i želje da idemo dalje. Bogatiji smo za još jedno iskustvo, manipulaciju, nečiju nesposobnost. Nismo toliko glupi koliko nas svojim postupcima oni čine. Oni su uživali i svakom trenutku ovog vanrednog stanja, a mi smo trpeli. I to je blagotvorno. Dovoljno smo ozbiljni i pametni da znamo kako se ponašati u “slobodi”. Opasnosti uvek ima, ali više nikada me smemo da dozvolimo da stanemo i da budemo utamničeni. Šta će nam život ako nismo slobodni. Niko drugi nije bio zatvoren, pa se izborio. I niko drugi ne srlja u izbore posle epidemije. A, šta očekivati od nekoga ko je u sred izbijanja epidemije sakupljao potpise da bi pokazao koliko je jak, ili držao mitinge poput onog u valjevskom Krušiku.
Sloboda je mnogo bliža nego što mislimo. Cela ova priča se raspada poput kule od karata. Grad koji je sam uspeo da se sačuva mora da bude predvodnik, zvezda koju će svi da prate. Pokazao je da se sve može kada se normalno radi i kada imaš ljude koji su odgovorni. Nisu se krili od odgovornosti, nisu ćutali i dovodili druge u opasnost. Takav pristup je Srbiji potreban. Srbiji je dosta laži i hvalospeva. Srbija je žedna istine. Srbija će ponovo biti normalna država.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa