14. maj 2020.14. maj 2020.
KLjUČNE ODLUKE SLEDE
FUDBAL: NASTAVAK SEZONE

KLjUČNE ODLUKE SLEDE

Opcije su da Super liga naredne sezona ima 16, 18 ili 20 klubova. Svaka solucija ima i prednosti i mane. Proširenje lige razvodnjava kvalitet
Možda već večeras, svakako u najskorijem periodu biće nam poznato sve po pitanju izgleda Super lige i Prve lige Srbije, odnosno formata za sezonu 2020/2021. Prethodna sednica Fudbalskog saveza jedino je rešila pitanje nastavka regularnog dela sezone i eliminisala plej of i plej aut doigravanje. Jasno je da su preostala još četiri kola, da će prvo od njih biti odigrano 30. maja i to je, otprilike, to što znamo.
Mnogo značajnija odluka za naš fudbal, a posebno šabačku MAČVU je koliko timova će brojati naredne sezone Super liga, jer aktuelna pozicija i preostali fond raspoloživih bodova ne daju mogućnost „crveno-crnima“ da imaju mirnu završnicu. Izjašnjavaju se klubovi, a potom odluku o broju ekipa donosi Izvršni odbor FSS.
Ukoliko ideja o 16 ekipa dobije najveću podršku, šanse Mačve za opstanak su minimalne, gotovo teoretske. U ovom slučaju bi poslednje dve ekipe domaće lige direktno bile eliminisane u Prvu ligu, dok bi 13. i 14. tim na tabeli igali baraž sa četvrtoplasiranom i trećeplasiramom ekipom drugog ranga. Iako kvalitet domaćeg fudbala nije na nivou dovoljnom da se liga ukrupnjava, ovakva odluka bi otela sedam kola u kojima bi ekipe imale šansu da izbore spas, a sve usled prekida koji niko nije želeo.
Osamnaest ekipa naredne sezone u Super ligi značilo bi da bi dva poslednjeplasirana tima dobili još jednu šansu da zadrže status člana najvišeg ranga. Oni bi po završetku sezone, protiv trećeplasirane i četvrtoplasirane ekipe Prve lige igrali mečeve za opstanak/promociju. S obzirom na okolnosti, možda i najrealniji scenario koji čuva, donekle, integritet takmičenja i pruža novu šansu nekim klubovima. Naravno, brojnost je na strani slabosti, kao i veći broj klubova koji će ispasti u narednoj sezoni.
Opcija tri je 20 superligaša od jeseni. Ovakva odluka bila bi najsličnija onoj iz 1999. godine. Niko ne bi ispao iz lige, četiri nova člana bi pristigla. U okrnjenoj sezoni i slikom prilika ubrzanom kraju, ovako ne bi bilo oštećenih, no poslednja četiri kola ne bi imala smisao, a dobili bi veliku Super ligu iz koje bi čak pet timova ispadalo narednog proleća.
Naravno, moguće su i modifikacije sistema po kome će se popuniti brojnost koja dobije podršku i postane zvanična. Odluka će biti poznata i sve što ostaje je nada, nada da će bar biti realne šanse da ovdašnji klub zadrži mesto u eliti i pokaže ima li kvalitet za to ili ne, ali i nada da u situaciji kada će većina timova biti bez motiva u završne četiri runde, biti dovoljno takmičarski motivisana da odigraju sportski do kraja. To će biti prvi test integriteta lige. Bez njega je svaki zaostatak nenadoknadiv.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa