3. septembar 2020.3. sep 2020.
DEČACI ŠAMPIONSKOG KOVA
VATERPOLO: ODBRANA DRŽAVNE TITULE

DEČACI ŠAMPIONSKOG KOVA

Generacija 2008. odbranila titulu šampiona Srbije. U četiri utakmice ostvarene četiri pobede. Odlučujući dueli doneli pobede protiv Partizana i Vojvodine. Prva generacija kompletno stasala na Gradskom bazenu u Šapcu
Kažu da je titulu teže braniti, nego je osvojiti. Ako je tako, onda su dečaci Vaterpolo kluba ŠABAC ostvarili najveći uspeh do sada. Prethodnih godinu dana su čuvali pehar namenjen šampionu Srbije u prostorijama svog kluba, a onda su na svom bunjištu odlučili da ga zadrže, još najmanje jedno leto. U naš grad došle su ekipe daleko duže tradicije rada sa najmlađima i još jednom su sve pobeđene.
Mladi momci kojima je tek 12 godina jesu specifična generacija. Pre pet godina, kada je otvoren rekonstruisani bazen u Šapcu, napravili su baš tu prve plivačke i vaterpolo korake, radeći u kontinuitetu u odličnim uslovima, što se ocrtalo, ne samo na njihovu igru, već stav, pristup i karakter ekipe. Predvodili su ih doskorašnji vaterpolisti i još od igračkih dana treneri Nemanja Ličanin, pomoćnik u seniorskom stručnom štabu i Miroslav Petrović, igrač/trener u sezoni kada je klub izborio povratak u elitu 2015. godine.
Da budemo maksimalno precizni, ekipa ŠABAC 1 odbranila je titulu, jer je ovdašnji klub imao još jednu ekipu na završnci, ŠABAC 2, gde su nastupali još mlađi momci u konkurenciji starijih, predvođeni trenerom Draganom Čelovskim, najavivši i oni veliki potencijal.

foto: vk šabac (fb)


ŠABAC 1 svrstan je u prvu grupu sa: Partizanom, možda i najboljom vaterpolo školom na svetu, potom klubom koji veliki koracima napreduje na svim poljima Novim Beogradom i subotičkim Spartak Prozivka. Već u prvom kolu pokazali mladi „delfini“ svoje namere na završnici državnog. Pobedili su Subotičane 14:2, potom su nadigrali Novi Beograd 15:2 i čekao ih je duel sa „crno-belima“ koji je praktično bio polufinale, jer su obe ekipe u poslednje kolo ušle sa po dva trijumfa. Veliki derbi je protekao u znaku naše ekipe. Ponovo sigurno i ubedljivo za 9:3 i mesto u finalu. U drugoj grupi sve pobede ostvarila je Vojvodina, još jedna ekipa čiji seniorski sastav već godinama isključivo bazira na svojoj, poznatoj i priznatoj školi. Uz njih grupu su činili još: Zemun, Beograd i Šabac 2.
Puni samopouzdanja, noseći u srcu dominaciju iz grupnog dela takmičenja, Šapčani su samouvereno ušli u finalni okršaj, ne dozvolivši Novosađanima ni mrvu nade. Kome reči nisu slikovite, biće rezultat, 12:3 u velikom finalu! Drugu uzastopnu godinu ŠABAC, generacija rođena 2008. postala je šampion Srbije! Četiri utakmice, četiri pobede, gol razlika 50 datih, deset primljenih pogodaka.
Opšta ocena je da je dominacija Šapčana posedica i pristupa u kome se akcenat stavlja na igru i jednaku zastupljenost velikog broja igrača umesto taktike bazirane na potencijalu i fizičkim predispozicijama jednog ili dva igrača. Zahvaljujući tome, dečaci ostaju u vrhu i kada dođu godine u kojima su fizičke predispozicije pojedinaca manje dominantne.
U ostalim duelima za plasman ekipe iz prve grupe Partizan i Novi Beograd osvojili su treće, odnosno peto mesto, a jedini uspeh u završnici što se tiče druge grupe dva, imali su sjajni momci, dečaci, drugog tima Šapca koji su posle odličnog otpora vicešampionu, savladali Spartak u duelu za sedmu poziciju.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa