1. oktobar 2020.1. okt 2020.
Šapčanima grejanje jeftinije
JKP “TOPLANA ŠABAC” SPREMNA ZA POČETAK GREJNE SEZONE

Šapčanima grejanje jeftinije

“Varijabilni deo cene grejanja koji za iznosi 50-60.000 dinara tokom grejne sezone biće 10 odsto manji”, najavio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. “Građani samo treba da se prijave “Toplani” i mi ćemo priključiti objekat na distributivnu mrežu” kaže direktor JKP “Toplana Šabac” Slobodan Jerotić
Sve je spremno za početak grejne sezone u Šapcu od 15. oktobra. Toplotne probe će krenuti od 1. oktobra tako da će Šapčani prve hladne dane dočekati u toplim stanovima. Vest koja će sugrađane najviše obradovati je da će cene grejanja biti 10 odsto manje.
-Toplana dobro posluje. Metodologija i parametri su dobri. Varijabilni deo cene grejanja koji za iznosi 50-60.000 dinara tokom grejne sezone biće 10 odsto manji.To znači da će građani, zavisno od veličine stana i potrošnje, imati 5-6.000 dinara manje račune, a za veće stanove i više. To je značajna ušteda za svako domaćinstvo. Ovih dana građani mogu da čuju neverovatne vesti od strane naših političkih protivnika. Istina je da Grad nije zadužen - imamo 200 miliona dinara na računu. Sistem se nije urušio i zaposleni u javnim preduzećima će primati platu. Sve funkcioniše normalnu, uprkos nenormalnim uslovima u kojima se nalazimo, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović tokom posete JKP “Toplana Šabac” u ponedeljak.
Slobodan Jerotić, direktor JKP “Toplana” naveo je brojne novitete u ovom preduzeću. Tokom poslednje tri godine povećana je efikasnost toplotnog izvora, smanjeni su gubici u distributivnoj mreži i uveli nove softvere za optimizaciju.
-Koristimo podatke Hidrometeorološkog zavoda, radimo prognoze i smatramo da ćemo dodatno uspeti da napravimo uštede koje će se osetiti na ceni grajanja. Jedan smo od pet toplanskih sistema u Srbiji koji jednim delom koristi i obnovljive izvore energije. Radimo na tome da povećamo udeo obnovljive energije u sistemu. Imamo toplanu na Letnjikovcu od 500 kilovata koja koristi drvnu biomasu. Planiramo u narednih nekoliko meseci da izgradimo još jedan kotao od 500 kilovata, na koji će biti priključeno šest zgrada javne namene. Postoji kotao na drvnu biomasu u Majuru i razmišljamo da i on bude deo sistema i da tamo napravimo mrežu daljinskog grejanja , rekao je Slobodan Jerotić.„Toplana“ zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) radi na studiji koja će omogućiti iskorišćavanje otpadnih voda, a koja se sada, kroz postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, ispušta u Savu.
-Mogli bismo oko 40 odsto toplotne energije koju sada isporučujemo gradu da dobijemo upravo iz otpadne vode koju sada ne koristimo. Taj projekat je jedinstven u Srbiji. Prepoznala ga je EBRD i grantom nam pomaže da uradimo dokumentaciju i da sledeće godine možemo da apliciramo ili za novac ili za privatnog partnera za realizaciju projekta, navodi Jerotić.
Jedna od značajnih stvari je da građani koji nisu priključeni na „Toplanu“ mogu to da učine besplatno.
-Gradsko veće u januaru donelo odluku da “Toplana” investira u razvoj distributivne mreže. Građani samo treba da se prijave “Toplani” i mi ćemo priključiti objekat na distributivnu mrežu. Planiramo da ove i do kraja sledeće godine da i oko 20.000 metara kvadratnih novoizgrađenog prostora bude priključeno, jer smo sklopili predugovore sa investitorima koji te grade zgrade. Prethodnih pet godina nismo imali nijedan kvadratni metar priključenja, zato što nije postojalo interesovanje. Novi korisnici znače da će u budućnosti moći da se smanji i fiksni deo računa za grejanje, objasnio je Slobodan Jerotić.
M.M.

Najnoviji broj

11. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa