8. oktobar 2020.8. okt 2020.
Socijalno i tradicionalno
SAJAM SOCIJALNOG PREDUZETNIŠTVA - AVLIJA ODRŽIVOG RAZVOJA U BOGATIĆU

Socijalno i tradicionalno

Smišljeno na međunarodni Dan starih. Više štandova sa jelom i pićem, pripremljenim na tradicionalni način, starim predmetima, domaćom radinošću, organizacija iz opštine Bogatić, Šapca sa okolinom, a svoje rukotvorine izložilo i Udruženje žena “Beli anđeo” iz Dvorova s ciljem podizanja svesti o potrebi veće društvene odgovornosti . Trodnevnu manifestaciju organizovali Caritas Šabac uz pomoć Regionalne razvojne agencije Podrinja, Podgorine i Rađevine
Spoj lepog i korisnog, dogodio se prošlog četvrtka, na Međunarodni dan starih, kada je u Avliji održivog razvoja u Bogatiću otvoren Sajam socijalnog preduzetništva, kao deo trodnevne manifestacije u kojoj je drugog dana prikazano tradicionalno pečenje rakije ( veselo kazanče ) i narednog, održana promocija gastronomije ovog kraja.
Imanje Avlije, šabačkog Caritasa, koji je sve organizovao uz pomoć Regionalne razvojne agencije Podrinja, Podgorine i Rađevine, blještalo je od ranih jutarnjih sati šarenilom na više štandova, gde su izložena jela i pića, stari predmeti u domaćinstvima koji su nekada bili u upotrebi, domaća radinost... Sve to su prikazale organizacije koje se bave socijalnim preduzetništvom, najviše iz opštine Bogatić, ali i susednih mesta, a sa svojim rukotvorinama bilo je prisutno i Udruženje žena “Beli anđeo” iz Dvorova.

Datum je smišljeno odabran, jer prvi oktobar je Dan starih, a u Srbiji ima mnogo osoba, starosti preko 65 godina kojima je neophodna vaća pažnja i pomoć, poručuje predsednik Caritasa u Šapcu Miroljub Nikolić, koji je još dodao da s pomenutim ciljem Caritas Šabac od ove godine radi dostavu hrane na kućnu adresu, korisnicima u stanju socijalnih potreba i starima kako bi im učinio život što kvalitetnijim.
Slična su razmišljanja Sonje Đogatović i Slađane Ivančić, koje su u ime domaćina izložile široku epoletu proizvoda Avlije ( rakija, slatko, džem, ajvar... )

Datum je smišljeno odabran, jer prvi oktobar je Dan starih, a u Srbiji ima mnogo osoba, starosti preko 65 godina kojima je neophodna vaća pažnja i pomoć, poručuje predsednik Caritasa u Šapcu Miroljub Nikolić


Došli su im i brojni gosti iz Udruženja žena Morović ( “Morovićanke”), Jamena, a bile su prisutne i članice Udruženja žena iz Dvorova u Republici Srpskoj “Beli anđeo”. One su česte i uspešne učesnice ovakvih i sličnih smotri, ističe predsednica Udruženja Radenka Todić. Aktivne su već sedam godina, a prepoznatljive širom Evrope o čemu svedoče i brojne nagrade.

Nastupilo je i domaće Udruženje žena “Crnobarke” na čijem čelu je veoma agilna predsednica Vesna Jurišić.
Ispred socijalnog preduzeća “Agro-iris”, bila je Bojana Vuletić, koja je naglasila da svojim brendom “Zadruga”, često učestvuju na ovakvim smotrama i sajmovima hrane, pokušavajući da kroz kooperaciju sa tzv. malim proizvođačima, povećaju prihode. Poznati su njihovi brendovi sušenog voća, prvenstveno šljiva i krušaka, a razvijaju čipseve od jabuka, cvekle i bundeve.

Drugog dana, ovog trodnevnog programa u Avliji održivog razvoja u Bogatiću, posetioci su mogli da vide pečenje rakije na tradicionalan način (veselo kazanče ), a potom, trećeg dana gastronomiju ovog kraja.
Celokupan prihod, namenjen je zapošljavanju osoba sa invaliditetom.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa