8. oktobar 2020.8. okt 2020.
NIJE SRAMOTA BITI BOLESTAN
U SUBOTU ODRŽANA MANIFESTACIJA DAJ PEDALU RAKU

NIJE SRAMOTA BITI BOLESTAN

Manifestacija „Daj pedalu raku“ ove godine održana je u 29 gradova Srbije, prvi put u Šapcu, a učešćem Slovenije, dobila je regionalni karakter
DAJ PEDALU RAKU projekat je koji šestu godinu zaredom realizuje Ženski centar „Milica“ pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Instituta za onkologiju Vojvodine, Kliničkog centra Kragujevac i Kliničkog centra Niš.
Manifestacija „Daj pedalu raku“ održana je u subotu, 03. oktobra. Ove godine, učestvovalo je 29 gradova Srbije, među kojima je i Šabac. Učešćem Slovenije, ovaj događaj je dobio regionalni karakter.
U Šapcu, partneri u organizaciji događaja bili su Nika Fitnes studio i mreža Znanje za zdravlje. Aktivisti i učesnici manifestacije okupili su se kod Mačvinog stadiona odakle su, na biciklima i rolerima, stigli do Savske avenije. Tamo su imali priliku da čuju reč stručnjaka o zdravim stilovima života.

- Uvek je bolje da se borimo za zdravlje, nego protiv bolesti, kaže Sanja Nikšić, jedna od inicijatora manifestacije u Šapcu, vlasnica Nika Fitnes studija, koja je imala lično iskustvo u borbi protiv ove bolesti i dodaje da svoje polaznice najpre uči budu zdrave.
Daj pedalu raku predstavlja kampanju koja ima za cilj podizanje svesti cele društvene zajednice, a posebno žena o značaju ranog dijagnostifikovanja i lečenja bolesti.
- Kao zdravstveni radnik i žena, došla sam da podržim manifestaciju borbe protiv raka dojke u cilju podizanja svesti o značaju preventivnih pregleda. Ukoliko se dogodi da se razbole, žene ne bi trebalo to da doživljavaju tragično, nego da znaju da imaju podršku društva. Nije sramota biti bolestan, kaže Spomenka Jović, diplomirani farmaceut.



OŠTEĆEN MURAL
Okupljanje učesnika bilo je u neposrednoj blizini murala Andreje Damnjanović, učenice ŠPU, koji je nastao u okviru projekta SuperModel za osnaživanje devojčica i žena, a posvećen je ženi herojki. Nažalost, u noći uoči manifestacije, nepoznati počinioci oštetili su rad mlade umetnice.
- Smatram da je prirodno podržati manifestaciju koja se odnosi na promociju zdravlja i borbu protiv raka. Šokiran sam činjenicom da je uništen mural devojke koja je dala svoj odgovor na stvarnost u kojoj živimo. Ovde je u pitanju kultura, umetnost i borba mladih žena i devojaka za normalan život. Kao grad, uvek ćemo podržati život, pojačaćemo sredstva ne samo za ovaj projekat, nego za sve što je potrebno za normalan i zdrav život, istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.


Pandemija je otežala dostupnost dijagnostici i lečenju onkoloških pacijenata. Ukoliko želimo da utičemo na smanjenje smrtnosti od raka dojke, neophodno je da u svakom trenutku imamo pristup dijagnostici i svim terapijama za lečenje ranog karcinoma dojke, koja je dostupna u zemljama uokruženju. Pacijentkinjama u Srbiji trebalo bi omogućiti dijagnostiku i lečenje bez obzira na vanredne situacije.
- Imala sam lično iskustvo i borbu sa tom bolešću, ali to nije dovoljno. Nećemo stati dok sve žene ne budu znale kako da se sačuvaju od bolesti koje je moguće prevenirati. Najveća satisfakcija nije lično zdravlje, nego zdravlje društva u celini, kaže Marija Ratković, aktivistkinja i organizatorka za Šabac.
Generalni pokrovitelji su OTP banka i OTP osiguranje “Moja preventiva”. Takođe, događaj su podržali i Kontrast izdavaštvo, Jana Oršolić i brend Samo nežno prema sebi, OK klub Šabačkog pozorišta, Spektrum štampa, Protina kuća, kao i mnogi drugi pojedinci, grupe i organizacije.
Učesnicima manifestacije uručeni su pokloni - knjiga Senke Marić „Kintsugi tijela“, koja je prošle godine nagrađena prestižnom regionalnom nagradom Meša Selimović, a koja govori o iskustvu borbe protiv raka dojke, poklone brenda Samo nežno prema sebi koji afirmiše brigu o sebi i majice i torbe koje je dizajnirala Nina Živković u znak podrške Šapcu i inicijativi Daj pedalu raku.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa