8. oktobar 2020.8. okt 2020.
Rezultati zadovoljavajući, borba se nastavlja
Četvrte sednica Saveta Mačvanskog upravnog okruga

Rezultati zadovoljavajući, borba se nastavlja

Epidemija još uvek traje, biće još pacijenata, zaraženih lica, ali se ne smeju zaboraviti pacijenti drugih oboljenja, hronični pacijenti, maligni i mnogi drugi.U regionu raste broj zaraženih lica. Kako ne bi došlo do povećanja broja zaraženih i u našoj zemlji, neophodno je da se odgovorno ponašamo i pridržavamo naloženih mera
Četvrta sednici Saveta održana je prvog oktobra u Šapcu. Centralna tema bila je: “Trenutna epidemiološka situacija u Mačvanskom upravnom okrugu, aktivnosti do kraja tekuće godine i saradnja lokalnih samouprava sa Zavodom za javno zdravlje Šabac i Policijskom upravom Šabac u sprovođenju mera Kriznog štaba i Vlade Republike Srbije.

ODGOVORNO PONAŠANjE
O ovoj temi uvodno izlaganje izneli su dr Branko Vujković iz Zavoda za javno zdravlje Šabac i dr Slobodan Popović iz Opšte bolnice Šabac.
-U prvom piku prvog talasa epidemije imali smo odlične rezultate, kojima su doprineli vanredno stanje i aktivnosti MUP-a sa kojim je odlično odrađen značajan deo aktivnosti. Apsolutno su poštovane mere izolacije i mere zaštite propisane od nadležnih organa. U tom periodu Mačvanski okrug je imao najmanji broj potvrđeno pozitivnih lica na području čitave Republike Srbije, srazmerno broju stanovnika. Rezultati su bili odlični na nivou zdravstvenog sistema Srbije, jer su istovremeno zbrinjavani i pacijenti koji su oboleli od drugih bolesti, što dovoljno govori o spremnosti celokupnog zdravstvenog sistema.
Ukidanjem vanrednog stanja došlo je do opuštanja stanovništva u primeni propisanih i preporučenih mera. Očekivalo se da će tokom letnjeg perioda, usled visokih temperatura, virus oslabiti i doći do nestanka virusa u cirkulaciji, jer se radi o respiratornim infekcijama, što se nije dogodilo. Povećavao se broj zaraženih jer su usledile proslave matura, svadbe, obeležavanje punoletstva i druga masovnija okupljanja.
Posebno alarmantna situacija dogodila se u Šapcu. Usled neodgovornog ponašanja Šabačke lokalne samouprave, dogodila su se tri masovna događaja organizovana u roku od dva dana u kojma apsolutno ni jedna preporučena mera nije poštovana.Sve ovo dovelo je do eskalacije situacije u samom gradu i širenje virusa i na druge lokalne samouprave okruga.

I u Loznici je bilo nekoliko događaja sa masovnim okupljanjem bez poštovanja predloženih mera. Od situacije u kojoj je bilo na dnevnom nivou zaraženo par ljudi, došlo se do situacije kada je dnevno bilo zaraženo stotine ljudi.
Od juna meseca do današnjeg dana urađeno je 20.000 PCR testova. Testova je bilo dovoljno, a u zdravstveni sistem ponovo je uključen Veterinarski specijalistički institut Šabac.
U regionu raste broj zaraženih lica. Kako ne bi došlo do povećanja broja zaraženih i u našoj zemlji, neophodno je da se odgovorno ponašamo i pridržavamo naloženih mera.
Trenutna epidemiološka situacija je dobra, a na području Mačvanskog okruga s aktivno obolela 22 pacijenta, uglavnom sa blažom kliničkom slikom.

Važno je da se lokalne samouprave pridržavaju odluka nadležnih državnih organa kojima je propisano postupanje u vreme epidemije. Preporuke Zavoda za javno zdravlje, koje se daju lokalnim samoupravama vezano za događaje, bazirane su isključivo na merama i preporukama nadležnih državnih organa.
Epidemija se ukida kada je 28 dana neprekidno bez potvrđenog pozitivnog slučaja. Do tada epidemija traje i moraju se poštovati sve naložene mere.

Testova ima dovoljno, tu je Veterinarski specijalistički institut Šabac sa svojom kadrovskom i tehničkom opremljenošću, kovid bolnica sa svojim kadrovima i kapacitetom, tako da je ovo područje dobro opremljeno za epidemiološku situaciju.
Kada je u pitanju broj umrlih pacijenata, za dijagnozu smrti potrebna je odgovarajuća procedura, koja je složena i zahteva postupanje više službi. Po ovom pitanju Zavod za javno zdravlje je redovno davao informacije i dnevne izveštaje.

Predstavnici lokalnih samouprava obavešteni su o važnosti sprovođenja vakcinacije protiv sezonskog gripa i navodi da je obezbeđen dovoljan broj vakcina- istakao je direktor Zavoda ѕa javno zdravlje u Šapcu.

Zaključci
1.Kontinuirano održavanje sastanaka direktora opštih bolnica Šabac i Loznica, sa direktorima domova zdravlja koji gravitiraju opštim bolnicama, uz aktivno učešće predstavnika Zavoda za javno zdravlje Šabac, u cilju održavanja stabilne epidemiološke situacije.
2.Nastaviti sa primenom mera propisanih od strane Kriznog štaba i Vlade Republike Srbije.


EPIDEMIJA JOŠ UVEK TRAJE
Dr Slobodan Popović, v.d. direktor Opšte bolnice Šabac, obavestio je prisutne o epidemiološkoj situaciji i aktivnostima koje su tokom ovog perioda sprovedene od strane Opšte bolnice Šabac i zaposlenih u bolnici.
-U ovoj situaciji svima nam je potreban visok nivo odgovornosti i samosvesti, poštovanje institucija i mera koje su naložene, kako bi se izborili sa epidemijom. Ne smemo dozvoliti da se nepažnjom i nepoštovanjem mera dogodi nešto što će imati teške posledice. Treba sprečiti održavanje svih proslava i događaja koji bi za posledicu imali širenje zaraze.

Od kraja juna do kraja avgusta u Opštoj bolnici Šabac hositalizovano je 839 pacijenata, sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Na području čitavog Mačvanskog upravnog okruga bilo je preko tri hiljade zaraženih lica. Opšta bolnica Šabac je 09. juna proglašena za Kovid bolnicu za područje Mačvanskog okruga. Ovako obiman, kompleksan i složen posao Šabačka bolnica nije imala od svog postojanja, a pomenuti broj pacijenata druge bolnice na području Republike Srbije nisu imale. Dobrom organizacijom i kvalitetnim kadrovima i opremom, na granici izdržljivosti, lečeni su pacijenti. Ovako nešto ne bi smelo da se ponovi, jer su ljudski kapaciteti bolnice premoreni i iscrpljeni trajanjem epidemije. U jednom momentu j bilo čak 280 pacijenata na respiratorima, od 320 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.
Epidemija još uvek traje, biće još pacijenata, zaraženih lica, ali se ne smeju zaboraviti pacijenti drugih oboljenja, hronični pacijenti, maligni i mnogi drugi- istakao je doktor Popović i predložio da se u narednom periodu kontinuirano održavaju sastanci direktora opštih bolnica Šabac i Loznica, sa direktorima domova zdravlja koji gravitiraju opštim bolnicama, kako bi spremno dočekali naredne dane.

U jednom momentu je bilo čak 280 pacijenata na respiratorima, od 320 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom


MERE OKRUGA
Na samom početku sednice Saveta načelnik Vladan Krasavac informisao je prisutne o merama koje su od strane Upravnog okruga preduzete u dosadašnjem toku epidemije. Reč je o svakodnevnim kontaktima sa komandantima opštinskih i gradskih štabova, Republičkim kriznim štabom, načelnikom Policijske uprave Šabac, direktorima domova za stara lica u Šapcu, Krupnju, Slepčeviću i Tršiću, obilazak Centra za azil u Banji Koviljači, čime je sprečeno širenje virusa u ove ustanove. Lokalnim samoupravama je pružena pomoć u obezbeđenju zaštitne opreme i higijenskog materijala preko RFZO, Filijala Šabac.

-U petak 25. septembra, u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Banja Koviljača održan je sastanak direktora Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja sa direktorom Filijale Šabac, šefovima ispostava Filijale, direktorima bolnica i domova zdravlja, predstavnikom Zavoda za javno zdravlje Šabac, apotekarske ustanove Loznica, na temu funkcionisanja zdravstvene zaštite i rada zdravstvenih ustanova u vreme pandemije korona virusa, zarazne bolesti COVID-19. Obezbeđena je dovoljna količina neophodne zdravstvene opreme, lekova, medicinskog materijala, dezinfekcionih sredstava od strane Republike Srbije za potrebe lokalnih samouprava i zdravstvenih ustanova na području Mačvanskog upravnog okruga.
Uvođenju Veterinarskog specijalističkog instituta Šabac u zdravstveni sistem doprineo je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je u više navrata boravio u Šapcu i Veterinarskom institutu i lično se uverio u osposobljenost ove ustanove za aktivnosti u vreme epidemije, kadrovske potencijale i tehničku opremljenost. Mačvanski okrug je svojim obraćanjem resornom ministarstvu, dao doprinos uvođenju Veterinarskog specijalističkog instituta u zdravstveni sistem, jer su se na taj način rezultati testiranja dobijali istog dana- istakao je Krasavac.

Zahvalnost
Načelnik Vladan Krasavac je iskoristio priliku da se zahvali lokalnim samoupravama koje su 13. septembra 2020. godine uputile svoje delegacije u Jasenovac, na Dan obeležavanja Svetih novomučenika jasenovačkih.
-Bili smo jedini okrug koji je sa svojim lokalnim samoupravama organizovano prisustvovao ovom značajnom događaju, što je resorno ministarstvo pohvalilo. Odazvali su se predstavnici grada Loznice i opština Vladimirci i Bogatić, a predstavnici opština Ljubovija i Mali Zvornik nisu uspeli da otputuju, jer nisu imali urađen test za ulazak u Hrvatsku. Mačvanski upravni okrug će i ubuduće nastaviti sa ovakvim aktivnostima, zajedno sa lokalnim samoupravama sa ovog područja.


ISKUSTVA SA LOKALA
Predstavnici lokalnih samouprava izneli su iskustva iz svoje sredine tokom dosadašnjeg trajanja epidemije.
Milan Tofilović, šef Kabineta predsednika opštine Ljubovija ističe da je od samog početka epidemije aktivno učestvovao u sprovođenju mera koje je naložio Krizni štab i Vlada Republike Srbije. Naveo je primer neke nasleđene navike naroda ovoga kraja da organizuju Narodni vašar na dan 11.septembar u Donjoj Ljuboviđi, a niko nije označen kao organizator ove svetkovine, jer se narod spontano okuplja. Lokalna samouprava nije mogla da utiče na ovaj događaj. Sledeći vašar je 08. novembara se tradicionalno, na praznik Mitrovdan, gde se očekuje sličan scenario. Imaju jednog komunalnog inspektora koji sprovodi nadzor i kontrolu mera. Svest građana se menja, jer sve više njih koristi zaštitne maske i na otvorenom prostoru.

Aleksandar Đukić, zamenik predsednika opštine Ljubovija navodi da Ljuboviju i ovaj kraj posećuje veliki broj turista iz različitih krajeva naše zemlje, koji ne poštuju mere, ne koriste zaštitne maske u prodavnicama i drugim objektima zatvorenog tipa,što predstavlja potencijalnu opasnost. Tu je i problem oko evidentiranja lica u kontaktu sa zaraženim osobama, jer se ne evidentiraju svi kontakti, pa je potrebno podstaći građane da prijavljuju kontakte.

Goran Zarić, predsednik opštine Vladimirci ističe da je epidemiološka situacija stabilna, građani se pridržavaju mera, a kontrolu sprovodi komunalni inspektor.
-U opštini Vladimirci je u pravom trenutku obezbeđen rendgen aparat koji više decenija nije bio u upotrebi, što će u velikoj meri pomoći stanovnicima Vladimiraca, ali i susednih opština u ostvarivanju zdravstvene zaštite – izjavio je Zarić.

Zoran Zarić, predsednik Skupštine opštine Krupanj je saopštio podatak da je zaključno sa četvrtkom u kovid ambulanti opštine Krupanj bilo 2.072 pregleda. U prvom piku je bilo samo šest zaraženih pacijenata, od kojih je dvoje preminulo, a u drugom piku je bilo 87 zaraženih pacijenata i tri preminula pacijenta. Opština Krupanj je najveći deo obolelih pacijenata lečila u kućnim uslovima, a lekari iz kovid ambulante bili su u obavezi da pacijente svakodnevno pozivaju. Na taj način nisu opteretili Opštu bolnicu Loznica, a ni Kovid bolnicu Šabac. Radi se o lakim i srednje teškim slučajevima. Trenutna epidemiološka situacija u Krupnju je dosta stabilna, jer u proteklih 14 dana nema novoobolelih, a mere se dobro poštuju. Održavanje vašara u Krupnju nije bilo.
Dejan Stalović, gradski menadžer u gradu Loznica naglašava da je epidemiološka situacija stabilna. U junu mesecu je bilo kritično, što je dobro poznato Opštoj bolnici Loznica i Zavodu za javno zdravlje Šabac.

-Gradska uprava Loznice sprovodi brojne mere i aktivnosti svih ovih dana. Vrši se dezinfekcija grada, pranje ulica i šetališta, dezinfekcija prostorija policijske uprave, vatrogasne službe, pogranične službe, prostora Gradske uprave, koriste se zaštitne maske, vrši se merenje telesne temperature prilikom ulaska u Gradsku upravu, a u Skupštinskim prostorijama su postavljeni plastični paravani. Tokom juna meseca su bila dva, tri okupljanja, ali je u međuvremenu stigla zabrana koju kontroliše komunalna policija- izvestio je Stailović i dodao da je uspešno organizovana završna manifestacija Vukovog sabora u skladu sa naloženim merama.
Milan Damnjanović, predsednik opštine Bogatić je istakao dobru saradnju sa Zavodom za javno zdravlje Šabac i izjavio da je u ovoj opštini epidemiološka situacija je stabilna.

-Prvi talas epidemije prošao je odlično, jer nije bilo zaraženih. U drugom piku je, usled okupljanja velikog broja ljudi u jednom ugostiteljskom objektu, došlo do eskalacije broja inficiranih i zaraženih lica.U drugoj polovini avgusta meseca došlo je do ukidanja vanredne situacije i od tada je stanje stabilno. Javno komunalno preduzeće kontinuirano vrši dezinfekciju ulica, ustanova i objekata. Prisutan je veliki pritisak građana za organizovanje svetkovina, ali se ovaj problem drži pod kontrolom- kazao je Damnjanović i objasnio da je vašar držan na privatnom posedu, u malom obimu i ne kao prethodnih godina, a organizatori su upozoreni o obaveznim merama koje treba primeniti.

Trenutna epidemiološka situacija je dobra, a na području Mačvanskog okruga s aktivno obolela 22 pacijenta, uglavnom sa blažom kliničkom slikom


Slavica Ranković, zamenik predsednika opštine Koceljeva, navela je da je trenutno oboleleo jedno lice. Odlična je saradnja sa dr Slobodanom Popovićem i dr Brankom Vujkovićem, ali je mišljenja je da ljudi još uvek nisu u dovoljnoj meri svesni epidemije u kojoj se nalazimo. Sve mere se sprovode u potpunosti, a Sajam zimnice nije održan upravo zbog okupljanja velikog broja građana. Mišljenja je da su ugostiteljski objekti nebezbedni, jer se okuplja veliki broj mladih ljudi.

Miloš Radojčić, zamenik predsednika opštine Mali Zvornik, je istakao da je iu u ovoj opštini epidemiološka situacija stabilna. Navodi problem građana koji prelaze u Republiku Srpsku u cilju nabavke goriva i načina njihovog evidentiranja, a što nije potrebno za građane Republike Srpske koji svakodnevno dolaze u Mali Zvornik. Isti problem je i sa zaposlenima sa obe strane granice, koji svakodnevno prelaze radi posla.
Svi učesnici sednice saglasni su u značaju uloge Zavoda za javano zdravlje Šabac tokom trajanja epidemije. Naglasili su odličnu saradnju sa opštim bolnicama Šabac i Loznica i Policijskom upravom Šabac. Velike pohvale upućene su načelniku Vladanu Krasavcu koji je u svakom momentu bio dostupan za pomoć u rešavanju nastalog problema.
Kabinet načelnika Mačvanskog upravnog okruga

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa