Info

28. januar 2021.28. jan 2021.
Čist vazduh prioritet
Savet za ekologiju i zelenu ekonomiju grada Šapca

Čist vazduh prioritet

„Zahvaljujući našoj inicijativi Šabac je dobio mernu stanicu koja meri PM10 i PM2.5 čestice i imamo informacije da je vazduh u našem gradu prekomerno zagađen, kao i u većem delu Srbije. Na nama je veliki zadatak da se pozabavimo izvorima tog zagađenja i da omogućimo da postepeno ti izvori budu ugašeni, kako bismo disali što čistiji vazduh“, kaže odbornik dr Dejan Pavlović
Na prvoj sednici novoformiranog Saveta za ekologiju i zelenu ekonomiju grada Šapca usvojen je poslovnik o radu Saveta za tekuću godinu, predložene mere za smanjenje čestičnog zagađenja vazduha na teritoriji Grada i predstavljene osnove zelene ekonomije članovima. Savet je uz zaključak o predlogu za smanjenja zagađenja vazduha, najavio i merenje koncentracije polena ambrozije u vazduhu, kao i saradnju sa građanima, lokalnim i republičkim institucijama na zaštiti životne sredine.

-Savet za ekologiju će omogućiti da grad Šabac još snažnije brine o svom ekonomskom napretku uz poštovanje prava na zdravu životnu sredinu. Na ovaj način se jača kapacitet lokalne samouprave u borbi za zdraviju životnu sredinu i bolje zdravlja građana. Savet čine oni koju su se ranije dokazali u svom ekološkom radu i aktivizmu. Radiće volonterski u korist građana i lokalne samouprave, bez nadoknade. Priliku da pomognu u radu Saveta imaće svi koji imaju kapacitet, jer je pravilnikom predviđeno pozivanje stručnjaka iz određenih oblasti, kao i formiranje radnih grupa, stručnih timova. Očekujem da će Savet imati uspeha u radu, a da će imati podršku nadležnih institucija - rekao je predsednik Saveta Miroslav Krstić.

Kako ističe dr Dejan Pavlović namera je da rad Saveta za ekologiju i zelenu ekonomiju grada Šapca bude usmeren ka aktuelnim ekološkim problemima zajednice, pre svega kvalitetu vazduha.

Savet za ekologiju će omogućiti da grad Šabac još snažnije brine o svom ekonomskom napretku uz poštovanje prava na zdravu životnu sredinu. Na ovaj način se jača kapacitet lokalne samouprave u borbi za zdraviju životnu sredinu i bolje zdravlja građana


-Jedna od prvih aktivnosti Saveta je utvrđivanje mera čestičnog zagađenja vazduha u Šapcu. Zahvaljujući našoj inicijativi Šabac je dobio mernu stanicu koja meri PM10 i PM2.5 čestice i imamo informacije da je vazduh u našem gradu prekomerno zagađen, kao i u većem delu Srbije. Na nama je veliki zadatak da se pozabavimo izvorima tog zagađenja i da omogućimo da postepeno ti izvori budu ugašeni, kako bismo disali što čistiji vazduh, te je Savet usvojio i jedan zaključak u kojem su predložene mere za smanjenje čestičnog zagađenja. Jedna od najvažnijih mera koju građani očekuju jeste da priključak na gasovodnu mrežu bude besplatan. Ovo nije samo u nadležnosti Grada, već i Agencije za energetiku Vlade Republike Srbije, te će od Saveta poteći inicijativa prvo ka lokalnoj samoupravi, a potom i nadležnim državnim organima koji tu odluku moraju da donesu. Želimo da sa merenjem PM čestica u Šapcu bude dostupno kontinuirano i kada merna stanica više na bude na Trgu, da na stanici u krugu Bolnice bude instalirana oprema koja može da meri čestice - rekao je gradski odbornik dr Dejan Pavlović i dodao da bi značajna mera bila i merenje koncentracije polena ambrozije u vazduhu.

-U dogovoru sa Agencijom za zaštitu životne sredine ćemo dobiti klopku za merenje polena ambrozije što će biti uslov za dalje korake. Očekujem da Savet donese i druge mere, instrumente na koje grad treba da obrati pažnju kao bismo rešili brojne ekološke probleme. Savet će se potruditi da svaku primedbu, ili žalbu koju dobije od građana učini dostupnom, odnosno da utiče na rad institucija, kako lokalnih, tako i republičkih kako bi se problemi rešavali.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa