15. septembar 2011.15. sep 2011.
ŠABAČKE PRIČE - DR JOVAN VASILIĆ

NAŠ DOKTOR JOLE

O Šapcu i Šapčanima, njegovim ulicama i institucijama, prošlosti i sadašnjosti, kafanama i boemima, korzou i igrankama, Dudari i Savi, fudbalu i rukometu... pričaju ljudi koji su deo svoje duše ugradili u mozaik kaldrme ove varoši (21)
Između boravka na obali Save i Šapca gde dolazi kada zatreba, Jovan Jole Vasilić, nerado je prihvatio novinsku priču jer po urođenoj skromnosti ne teži za publicitetom smatrajući da je svoj posao radio kako je najbolje mogao a sve drugo deo je njegove privatnosti. Jedan je od onih Šapčana koji o gradu mnogo zna i jedan je od onih lekara koji je u gradu ostavio i ostavlja neizbrisive tragove.
Rođen je 1943. godine u gradu u kome je završio i osnovnu školu i gimnaziju i gde se posle fakulteta bez dileme vratio i kako kaže “Hvala Bogu da sam dočekao penziju u rodnom gradu“ a uz to i citira misao jednog književnika “ Svako od nas ima tri roditelja, to su otac i majka i grad u kome je rođen pogotovu ako je proživeo ceo svoj život tu“.
- Ja sam jedan od tih koji je zaljubljen u ovaj grad i pored raznoraznih mogućnosti da odem odavde. U doba moje mladosti Šabac, sa sve svojom kaldrmom i svetiljkama na banderama bio je lep, i što je verovatno dug civilizaciji, u to vreme svi smo se znali, i znalo se gde se skupljamo, ispred banke, na Dudari, na Agenciji. Ko je voleo sport imao je izbor, naravno “Mačva“ je bila nezaobilazna, da se ide ne samo na utakmice nego i na treninge... Nažalost sada kada prošetam do Šaninog šora i vratim se kući niko Boga ne nazove, niko mene ne poznaje niti ja koga što ipak liči na neki drugi grad - počinje priču o Šapcu čovek koga u ovom gradu jednostano zovu “Naš doktor Jole“.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa