25. mart 2021.25. mar 2021.
NEKADA NIJEDNA - DANAS TRI
SPORTSKE SALE

NEKADA NIJEDNA - DANAS TRI

Zahvaljujući novostvorenim uslovima i nabavci rekvizita i sprava, časovi fizičkog vaspitanja sada su sadržajniji i kvalitetniji, a samim tim i jednostavniji za realizaciju u odnosu na prethodna vremena kada je bilo neophodno improvizovati u najvećem broju slučajeva
Za samo jednu deceniju koceljevačka opština izgradila je tri sportske sale. Do 2010.godine osim otvorenih terena nije bilo ni jednog zatvorenog prostora za realizaciju časova fizičkog vaspitanja niti bavljenja dvoranskim sportovima, osim improvizovanih sala, poput spojenih učionica u školama ili hladnjače u nekadašnjem “Voćaru”.

Često su odbojkaši, kao domaćini, dočekivali protivnike u halama kod suseda, na Ubu ili u Vladimircima. Generacije su maštale o danu kada će Koceljeva imati svoju sportsku salu. Pojedini aktivni sportisti dočekali su taj dan 2010. godine, Dan opštine Koceljeva, kada je prva sportska sala svečano otvorena u prisustvu opštinskog rukovodstva na čelu sa predsednikom Veroljubom Matićem i tadašnjih ministara prosvete i državne uprave i lokalne samouprave Žarka Obradovića i Milana Markovića kao i brojnih gostiju i građana.

2008. godine Ministarstvo prosvete - Odsek za investicije i investicione projekte odobrilo je OŠ “Mića Stanojlović” 31 milion dinara za izgradnju školske sportske sale.

donacija za sale


U to vreme Koceljeva je bila jedna od retkih opština u Srbiji bez ijednog kvadratnog metra adekvatnog prostora zatvorenog tipa. O izgradnji sale razmišljalo se i pre toga, pa je tako 12 godina ranije, sredinom devedesetih, na lokaciji između srednje i osnovne škole, na 3600 kvadrata i kapaciteta 1200 mesta započet megalomanski projekat izgradnje hale koja nikada nije završena i danas, prema rečima prosvetnih radnika, predstavlja opasnost za decu.

Devet godina kasnije, odnosno 2005. temelj za izgradnju školske sale, površine 1400 metara kvadratnih postavljen je na igralištu za male sportove u neposrednoj blizini koceljevačke osnovne škole i upravo na toj lokaciji nikla je prva sportska hala u opštini Koceljeva, primerena lokalnim potrebama i standardima.

Izgradnja sportskog objekata koji u svom sastavu ima veliku salu od 1300 kvadrata i malu, površine oko 180 metara kvadratnih, namenjenu za gimnastiku, stoni tenis i borilačke sportove, koštala je preko 60 miliona dinara, a finansirana je zajedničkim sredstvima države i opštine, dok su značajan doprinos dale i društveno odgovorne kompanije poput “Alas holdinga”.

SPORTSKA INFRASTRUKTURA I U IZDVOJENIM ŠKOLSKIM ODELjENjIMA
Krajem 2018. i početkom 2019. godine počela je izgradnja još jedne fiskulturne sale, druge u opštini Koceljeva. Naime, uporedo sa rekonstrukcijom školskih započeta je i izgradnja sportskog objekta u dvorištu osnovne škole u Kamenici.

Danas se na ovom mestu nalazi moderna sala sa neophodnim pratećim sadržajem i delom predviđenim za kotlarnicu odakle se greju sve zgrade u ovom školskom kompleksu. Ukupna površina objekta, čija je izgradnja koštala oko 60 miliona dinara, je skoro 700 kvadrata, a sama sala se prostire na preko 400 metara kvadratnih.



Gotovo istovremeno 2019.godine počinje da se gradi i sala u Donjem Crniljevu, u izdvojenom odeljenju OŠ “Mića Stanojlović”. Objekat je povezan sa samom zgradom škole i predviđen za treniranje i održavanje većine dvoranskih sportova, poput odbojke i košarke. Vrednost investicije, čija je ukupna površina skoro 470 metara kvadratnih, iznosi oko 30 miliona dinara, a osim samog sportskog terena objekat ima muške, ženske i nastavničke svlačionice, prostoriju za pomoćne rekvizite i sprave..

DONACIJE ZA OPREMANjE SALA
Krajem prošle godine, zahvaljujući velikoj donaciji Sportskog saveza Šapca i koordinatoru za školski sport Slobodanu Mijailoviću, u OŠ “Mića Stanojlović” stigle su sportske sprave i rekviziti namenjeni za opremanje novoizgrađenih sala u Donjem Crniljevu i Kamenici.

Govoreći o ovoj donaciji profesor fizičkog vaspitanja Milan Mihailović podsetio je da su đaci iz ovih krajeva na okružnom takmičenju iz stonog tenisa, atletskih disciplina, rukometa i futsala osvojili 12 medalja od prvog do trećeg mesta, te da su se nadmetali sa vršnjacima iz gradskih sredina koji su u tom trenutku imali daleko bolje uslove za održavanje redovnih časova i dodatnih sekcija. Sa ovom činjenicom i uspehom učenika škole bio je upoznat i Slobodan.

–U jednom neformalnom razgovoru sa njim rekao sam da je sala u Donjem Crniljevu izgrađena, ali da nije opremljena. On je uputio pomoć koja nam je od velikog značaja i zahvaljujući njegovom angažovanju stigla su dva gola, dve table, dva zglobna koša, 40 lopti, odbojkaška mreža...- rekao je profesor Mihailović čija je inicijativa za nabavku zaštitne mreže u sali u Donjem Crniljevu naišla na podršku nekolicine zaposlenih u školi, ali i brojnih građana ovog sela kao i lokalne samouprave.

–Mogu da pohvalim građane Donjeg Crniljeva, jer gde god smo se obratili za pomoć, bili smo prihvaćeni. Niko nas nije odbio i svako je dao koliko je mogao, pa i preko svojih mogućnosti. Zaista je skupljena velika količina novca, 50 hiljada dinara, a za ono što nedostaje, kako je rekao predsednik opštine Dušan Ilinčić, dodaće lokalna samouprava. Ogromnu zahvalnost dugujemo pojedincima i preduzetnicima, lokalnoj samoupravi i svima onima koji su nas na bilo koji način podržali i pomogli da opremimo sale i obezbedimo odlične uslove za našu decu- poručio je Mihailović.

ČASOVI U HOLU SADA SU PROŠLOST
Pre izgradnje sportskih sala časovi fizičkog vaspitanja održavali su se napolju, na školskim igralištima, kad god je to vreme dozvoljavalo. U zimskim mesecima oni su se odvijali u holu škole u Donjem Crniljevu , odnosno u delu kuhinje u Kamenici. Najčešće su se svodili na igranje stonog tenisa.
Zahvaljujući novostvorenim uslovima i nabavci rekvizita i sprava, časovi fizičkog vaspitanja sada su sadržajniji i kvalitetniji, a samim tim i jednostavniji za realizaciju u odnosu na prethodna vremena kada je bilo neophodno improvizovati u najvećem broju slučajeva.

–Velika je razlika sada kada imamo sale i kada smo nabavili sprave i rekvizite. Nismo još sve završili ali je u toku. Sada možemo da radimo kako je predviđeno planom i programom. Deca su veoma zadovoljna i dosadašnje generacije nisu imale takve uslove. Sve se svodilo na neki minimum- podseća profesor fizičkog vaspitanja u Kamenici i Donjem Crniljevu.

Smatra da u seoskim područjima ima dosta talentovane dece koja do sada nisu imala adekvatne uslove, ali ih to nije sprečavalo da se upuste u borbu sa ozbiljnim rivalima iz gradskih područja te da iz nje izađu kao pobednici, sa osvojenim odličjima.

–Deca iz seoskih područja ne mogu da putuju na treninge i sekcije posle redovne nastave. Bilo bi to izvodljivo samo ukoliko bi roditelji imali dovoljno novca i vremena da ih voze do najbližih klubova. To nije jednostavno jer je reč o ljudima koji su u velikoj meri zaposleni i dodatno zauzeti obavezama na imanju. Rade od ujutru do uveče i nisu u stanju da odgovore na potrebe svoje dece. U gradovima je to, rekao bih, lakše. Gradska deca su u prednosti u smislu mogućnosti izbora, dostupnosti i većeg broja sportova i klubova dok se u selima sve svodi uglavnom na redovne časove fizičkog vaspitanja i na sekcije- zaključio je Mihailović.

Zato, čini se, ulaganje u škole i sportsku infrastrukturu u seoskim područjima još više dobija na značaju, jer je to, na kraju krajeva, ulaganje u mlade, njihovo zdravlje i pravilan razvoj.
V.Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa