25. mart 2021.25. mar 2021.
Kovid 19 ozbiljno ošteti pluća i pre prvih simptoma
DR NEBOJŠA MARIĆ, SPEC. GRUDNE HIRURGIJE, KONSULTANT OB ŠABAC

Kovid 19 ozbiljno ošteti pluća i pre prvih simptoma

Suv kašalj, povremeni bol u grudnom košu ili tegobe u vidu svraba u sredogruđu su najčešći. Kako dr Nebojša Marić pojašnjava, dodatna komplikacija upale pluća kao posledice kovida je pojava pneumotoraksa, odnosno vazduha u pleuralnim šupljinama
Nakon godinu dana od proglašenja pandemije Kovida 19, lekari širom sveta koji su uključeni u lečenje obolelih, suočeni su i dalje sa izazovima koje ovaj virus nosi. Da posledice ovog virusa ne liče na druge virusne infekcije sa kojima su se susretali, slažu se svi stručnjaci.
Kako docent dr Nebojša Marić, specijalista grudne hirurgije i saradnik Opšte bolnice “Dr Laza K. Lazarević” u Šapcu ističe, najčešća komplikacija infekcijom Kovid 19 je pneumonija. A da je reč o podmukloj bolesti, govori i činjenica da respiratorni simptomi kod pacijenata nisu toliko izraženi.

Oporavak je spor i sa mogućnostima povremenih pogoršanja. Najbolja procena da je infekcija sanirana postiže se proverom plućne funkcije nakon tri nedelje po završetku simptoma uz laboratorijske analize krvi i kontrolni rendgen pluća


-Pneumonija je obično obostrana i zahvata donje režnjeve pluća. Histopatološki nalaz teško obolelih potvrđuje postojanje tromboze u plućnim krvnim sudovima i utvrđeno je oštećenje alveola i destrukcija pneumocita. Respiratorni problemi su prikriveni tako da oštećenje pluća može postati ozbiljnije pre nego što se ispolje kliničke manifestacije – kaže dr Nebojša Marić.
Suv kašalj, povremeni bol u grudnom košu ili tegobe u vidu svraba u sredogruđu su najčešći. Kako dr Nebojša Marić pojašnjava, dodatna komplikacija upale pluća kao posledice kovida je pojava pneumotoraksa, odnosno vazduha u pleuralnim šupljinama.
-Jako je bitno da se pacijenti pravovremeno obrate lekaru i da se ne leče po savetima ili internet preporukama. Laboratorijske analize, klinički pregledi i radiografija pluća neophodni su za procenu i plan lečenja. Pacijentima sa višednevnom temperaturom i lošim laboratorijskim nalazima i saturacijom, savetuje se bolničko lečenje, zbog mogućnosti iznenadnog pogoršanja i zavisnosti od kiseonika ili potrebe za respiratorom – kaže dr Marić.

Marić prvi primenio VATS
Docent dr Nebojša Marić, načelnik je Kabineta za grudnu hirurgiju Vojno–medicinske akademije (VMA). Prvi je grudni hirurg na našim prostorima koji je primenio video asistiranu torakoskopsku proceduru za operacije pluća (VATS). Ova metoda ga je 2017. godine dovela u žižu srpske javnosti kada je na VMA, pacijentkinji sa karcinomom pluća kroz rez od samo tri centimetra izvadio celo plućno krilo. Osim sa Opštom bolnicom „Dr Laza K. Lazarević“ u Šapcu, sarađuje i sa brojnim privatnim klinikama.


Kada je pacijent hospitalizovan, lečenje mora da bude pažljivo planirano. Ovo se odnosi i na plasiranje torakalnog drena, operaciju ili stavljanje pacijenta na respirator, ali i na primenu antibiotika, analgetika i kiseonika.
-Oporavak je spor i sa mogućnostima povremenih pogoršanja. Najbolja procena da je infekcija sanirana postiže se proverom plućne funkcije nakon tri nedelje po završetku simptoma uz laboratorijske analize krvi i kontrolni rendgen pluća – zaključuje dr Nebojša Marić.

OB ŠABAC

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa