1. april 2021.1. apr 2021.
kooperacija svih: branković i Čelovski

kooperacija svih: branković i Čelovski

DRAGAN ČELOVSKI, KOORDINATOR U ML. KATEGORIJAMA

Drugačiji od drugih

Svega pet godina trebalo je Vaterpolo klubu „Šabac“ da, uz odlične uslove na Gradskom bazenu u svom gradu, oformi školu koja se probija u svim uzrastima i dominira od 2008. godišta i mlađih. Kako je sedam godina idealno vreme za prve vaterpolo treninge, dominiraju generacije koje su od prvog dana imale sve uslove za napredak. Ne treba zaboraviti da su i 2007. i 2006. godište mešu dve ili tri najbolje ekipe u Srbiji.

Rezultati, a ne procene govore da je reč o možda i vodećoj školi vaterpola u državi. Jedan od trenera i koordinator za 2009. i mlađe kategorije Dragan Čelovski, ističe da je reč o principima rada različitim od drugih klubova i to u odličnim uslovima za trening.

-Kroz program besplatne obuke plivača stvorili smo ozbiljnu bazu dece koja su savladavajući plivački veštinu zavolela bazen i ostala da treniraju ulazeći polako u čari vaterpola. Imali su odlične uslove kroz koje su stasavali. Mi kao treneri, u saradnji sa upravom kluba, postavili smo standarde, odnosno principe rada od kojih ne odstupamo i koji donose rezultate.

Koji su osnovni principi rada škole Vaterpolo kluba „Šabac“?
-Većina klubova u mlađim kategorijama rezultat nadređuje drugim stvarima i put do njega baziraju na jednom ili nekolicini dominantnih igrača u toj uzrasnoj kategoriji. Kada njih anulirate, male su šanse za uspeh, a fizička dominantnost u odnosu na druge u jednom trenutku iščezne, te imate nedominantog pojedinca i ostatak ekipe koji trpi posledice. Mi nismo želeli takav rad. Postižemo odlične rezultate, ali nijednog trenutka rukovodstvo nije nametalo rezultatski imperativ, već vaterpolo razvoj dece, razvoj kolektivnog duha iskazanog kroz igru gde se nastup ne zasniva na pojedinačnim mogućnostima i kvalitetima, već kolektivnoj igri gde svako ima svoju ulogu. Insistiramo i na ponašanju naših članova i van bazena, želimo da kao klub potpomognemo razvoj i kompletnih ličnosti, obrazovanih, samosvesnih koji će biti reprezenzti kluba, grada i van utakmica, treninga i sportskih obaveza. Ponosni smo na rezultate još više, jer ih postižemo ne odstupajući od zacrtanog i sa momcima za primer.

Važan segment je i trenerska kooperacija među trenerima u školi?
-Postoje treneri za svaki uzrast, međutim ne postoji princip striktne podele gde svaki posmatra isključivo svoju grupu. Jedni druge potpomažemo na treninzima, podižemo kvalitet pojedinačnih segmenata u igri, te iako svako ima ulogu trenera neke kategorije, poznajemo naše, svako od nas je u stalnom kontaktu i na usluzi sa kolegama.

Stručni rad trenera u mlađim kategorijama unapređen je i saradnjom, odnosno savetima velikog vaterpolo trenera, najtrofejnijeg u regionu, Emila Nikolića.

-Nema potrebe trošiti reči o znanju gospodina Nikolića i o značaju koji ima za nas. Trudimo se da napreduju deca, ali i mi želimo da unapredimo svoj rad, usvajamo nova znanja. Jedna od naših specifičnosti, koju drugi nemaju je i da mi organizujemo neke vrste kampova, na našem bazenu, gde spajamo različite uzraste, sprovodimo trening po principima kampova i potom vidimo kakav napredak je ostvaren. Svaki dan je izuzetno važan, jer je dugoročni cilj kluba da generacije koje sada dominiraju budu okosnica prvog tima kroz određeni vremenski period, uz možda neko pojačanje ukoliko se ukaže potreba.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa