1. april 2021.1. apr 2021.
DR JASMINA STANKOVIĆ, DIREKTOR DOMA ZDRAVLjA “DR DRAGA LjOČIĆ”

Ponovo raste broj obolelih

“Ponovo je veći broj prvih pregleda nego kontrolnih, tu je duža procedura, pa se stvaraju i gužve. Povećan je i broj obolele dece” kaže dr Jasmina Stanković. Ističe da je uz poštovanje svih epidemioloških mera, vakcina jedini pravi način da se virus zaustavi
Kovid ambulanta Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” radi svakog dana od 7.00 do 20.00 časova. Poslednjih nekoliko sedmica došlo je do blagog porasta pregleda, a prethodnih dana i do većeg skoka broja kovid pozitivnih Šapčana. Takođe, povećan je i broj prvih u odnosu na kontrolne preglede, ali i broj dece koja se javljaju u Kovid ambulantu pri Službi za zdravstvenu zaštitu dece.
-Sada imamo i do 370 pregleda dnevno, a jedan dan ih je bilo čak 410. Ponovo je veći broj prvih pregleda nego kontrolnih, tu je duža procedura, pa se stvaraju i gužve. Kod prvih pregleda uzimaju se anamnestički podaci, zatim informacije da li je pacijent bio sa nekim kovid pozitivnim, meri se telesna temperatura, saturacija kiseonika, uzima se krv za laboratorijsku analizu. Nakon svega toga radi se brzi antigenski test, na kom rezultati budu već za pet do deset minuta. Ukoliko je pacijent negativan radi se i PCR test. Kod pacijenata koji tegobe imaju pet ili više dana odmah se radi PCR testiranje. Kovid pozitivnim pacijentima snimaju se pluća, objašnjava dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” trenutnu situaciju u Kovid ambulanti i proceduru prilikom pregleda.
Za rad u Kovid ambulanti angažovano je osam lekara dnevno, četiri u prepodnevnoj i četiri u popodnevnoj smeni. Dr Stanković kaže da je starosna struktura pacijenata veoma raznovrsna, ali da je najviše radno aktivnih od 30 do 50 godina.
-Povećan je i broj obolele dece. Ranije se u Kovid ambulantu pri Službi za zdravstvenu zaštitu dece javljalo 40 – 50 dece, mlađih od 18 godina, a sada ih bude i više od 70 dnevno. Povećanju broja zaražnih su verovatno doprinela okupljanja, zimovanja. Uglavnom mladi prenesu roditeljima i dedama i babama, kaže dr Stanković.

Ekipe Doma zdravlja vakcinisale su i lica lišena slobode u Kazneno popravnom zavodu u Bogosavcu, kao i štićenike Ustanove za decu i mlade sa autizmom, smetnjama u razvoju i teškoćama u komunikaciji. Dva puta su bili i u Prnjavoru gde su vakcinisali meštane ovog, ali i pet okolnih sela.
-Po spisku dobijenom iz Zavoda za javno zdravlje obavili smo vakcinaciju 58 lica lišenih slobode u Kazneno popravnom zavodu. Takođe, u Ustanovi za decu i mlade sa autizmom, smetnjama u razvoju i teškoćama u komunikaciji vakcinisali smo 29 korisnika, uz prethodno pribavljenu saglasnost njihovih staratelja. Na inicijativu Udruženja penzionera iz Prnjavora tamo smo organizovali vakcinaciju meštana Prnjavora i okolnih sela i to dva puta dosada. Obe doze je primilo 195 građana, a prvu dozu 215 i oni će biti revakcinisani, navodi dr Jasmina Stanković.


Ekipe Doma zdravlja od početka imunizacije u Šapcu vakcinišu građane. Prvih nekoliko dana, kada su vakcinisani i neprijavljeni, ogroman broj građana je dolazio u Salu Ekonomske škole i nije bilo lako održati red. Ubrzo je odlučeno da će se vakcinisati samo oni koji su se prijavili preko portala E-uprave što je rezultiralo time da nema gužvi i da svi dođu na red u tačno zakazano vreme. Veliku zaslugu u ovome ima i Odeljenje komunalne milicije, koje proziva građane po spiskovima i upućuje ih na tačno mesto gde će biti vakcinisani.
Dr Jasmina Stanković je zadovoljna odzivom u Šapcu, ali apeluje na sve da se vakcinišu, a pre svega na one koji zbog pridruženih bolesti spadaju u rizične grupe. Ističe da je uz poštovanje svih epidemioloških mera, vakcina jedini pravi način da se virus zaustavi.
Dom zdravlja od E-uprave dobija spiskove dan ili dva ranije i u skladu sa tim organizuje timove koji obavljaju imunizaciju u Sali ekonomske škole.
-Jednog dana smo imali sedam timova u prvoj i tri u drugoj smeni i tada je vakcinisano 1.263 građana. Pored punkta u Sali ekonomske škole imunizaciju sprovodimo i u Službi kućne nege i lečenja, koju smo opredelili za punkt u Domu zdravlja. Izlazili smo i na teren da vakcinišemo nepokretne i slabopokretne sugrađane, takođe po spiskovima E-uprave. Do sada smo sa obe doze vakcinisali njih 170, a jednom dozom 186 i oni će u narednom periodu biti revakcinisani, kada za to dođe vreme.To su obavljale mobilne ekipe iz Službe kućne nege i lečenja i mobilni palijativni tim. Na spiskovima koje smo dobili nalazili su se samo brojevi telefona, tako da smo kontaktirali građane i tek po dogovoru sa njima odlazili na adrese koje su nam dali, kaže dr Stanković.
Pre vakcinacije, lekar koji se nalazi na vakcinalnom punktu, uvidom u karton pacijenta proverava njegovo zdravstveno stanje, od čega se leči i da li postoje neke kontraindikacije, a pacijent mu daje informacije o alergijama.
Naša sagovornica podvlači da je važno poštovati mere i nakon primanja prve, ali i druge doze vakcine. Da bi organizam dao pravi imuni odgovor neophodno je da prođu najmanje tri nedelje od dobijanja druge doze.
-Važno je pridržavati se i drugih zdravih navika kako bi organizam što bolje reagovao. Treba imati redovne obroke sa dosta vitamina, odnosno voća i povrća, dosta sna i što manje stresa. Tako će rezultati biti najbolji. Tokom vakcinacije treba izbegavati i fizički napor. Prijavljene neželjene reakcije na vakcinu su uglavnom one koje zovemo očekivanim – otok, crvenilo ili bol na mestu aplikacije vakcine i povišena tempreratura u trajanju od dan ili dva. Nemamo informacija da je bilo težih neželjenih reakcija, kaže naša sagovornica.
Šapčani najviše primaju Sinofarm vakcine, a najviše njih je i dobijeno. Mnogima nije važno kojom vakcinom će biti vakcinisani.
Što se tiče zaražavanja nakon primanja jedne ili obe doze, dešavalo se, zbog nepoštovanja mera ili kontakta sa zaraženim, a pre nego što se stvorio imuni odgovor.
Dr Jasmina Stanković ističe da svi treba da se odazovu na revakcinaciju. Ukoliko nisu u mogućnosti tog dana kada im je zakazana, mogu to da učine i neki dan kasnije. Za sve koji su primili prvu dozu druga doza je odmah odvojena. Imunizacija samo jednom dozom nije potpuna.
Do sada je jednom dozom vakcinisano oko 20.000 Šapčana i oni čekaju revakcinaciju, dok je sa dve doze, odnosno kompletno vakcinisano oko 15.000 naših sugrađana.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa