29. septembar 2011.29. sep 2011.
ŠABAČKE PRIČE - DRAGIŠA MARSENIĆ MARSO

MOZAIK ŽIVOTA

Od Rijeke Marsenića, gde je rođen, do Šapca gde se nastanio i ostao Šapčanin, put je Dragišu Marsenića vodio kroz raznovrsne životne staze, a oni koji ga bolje poznaju rekli bi da je izabrao najbolji. Od te severne Crne Gore, i male naseobine Marsenića u selu kod Andrijevice, otisnuo se u mladosti a o postojbini danas veli “To je najnesretniji deo srpske teritorije, u kontinuitetu.“ Ipak sećanje na dolinu Lima sada je najčešće obojeno slikama nesvakidašnje prirode a ono “o postojbini Srba i Crnogoraca“ samo ponekad navire kao izvorska reka stare države o kojoj se danas samo besedi. U revoltu, zbog poznatih događaja, crnogorskim novinama je poslao tekst, naravno potpisan, u kome je između mnogo toga, naveo “ Ako ne mogu da budem Srbin u Crnoj Gori, neću da budem ni Crnogorac“.
Dragiša je u Marsenića rođen one grdne 1941. godine ali na lep dan, Svetog Savu, iako mu je krštenica datirana na april, pa je tako i životni moto ali i slikarsko nadahnuće izviralo u svetosavlju. “Sveti Sava je meni idol ili neka velika težnja, poneki put briga i patnja što se nikad više nije rodio ni jedan veliki Srbin koji bi se odrekao svega velikog i raskošnog za interese naroda i države. I on je meni nešto skoro nestvarno.“
U tim ružnim vremenima i obilju siromaštva Dragiša je bio dobar đak, završio nižu gimnaziju i majka ga dala da uči mašinsku tehničku koja je trajala tri godine ne bi li se što pre domogao svog posla. I u drugoj godini te škole osvaja bronzanu medalju na međunarodnom sajmu zanatstva za obradu metala a neki mesec kasnije za crtež tušem dobio je drugu nagradu za Dan oslobođenja Podgorice kao jedini srednjoškolac. Posle toga nije bilo dileme kojim putem poći, umetnost je vukla sebi a nju je osetio još u detinjstvu kada je starijoj sestri crtao školske radove. Uticao je i bliski rođak Tihomir Marsenić, koji je doktorirao svetsku književnost na Sorboni i bio dopisni član Francuske akademije nauka i umetnosti. U to vreme otac mu je bio na robiji kao pripadnik četničkog pokreta iako je bio, kako Marso kaže “ugledan čovek, nije okrvavio ruke“, pa ga je visoki funkcioner Blažo Jovanović, koji ga je dobro poznavao predložio za oslobađanje i rehabilitaciju a do tada je “majka kao starinska srpska majka junački sve podnela i nas četvoro izvela na put. Doživela je da njena deca budu neki ljudi, danas joj je 97 godina i na Mitrovdan, svake godine sestra i brat idemo da joj posvetimo pažnju“.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa