29. april 2021.29. apr 2021.
Vetar skrojen na dva točka
Šabac cilj prve etape 15. biciklističke trke „Beograd – Banja Luka“

Vetar skrojen na dva točka

Nemac ostvario ubedljivu pobedu. Etapa brža od očekivane. Tri kruga kroz Šabac, etapa duga 96 kilometara. Gotovo idealni uslovi za vožnju. Prilika za promociju biciklizma, zdravog života i Šapca baš na Dan grada. Veličanstven doček Šapčana za bicikliste uz želju da i naredne godine cilj bude na istom mestu. Takmičari iz 35 država sveta
Mladi nemački biciklista Džastin Vulf uskratio je posetiocima mogućnost neizvesnog finiša etape, izvanrednim nastupom je konkurenciju ostavio daleko iza sebe, ali je brzinom za koju je prešao 96 km pokazao kakve fizičke mogućnosti poseduje, odnosno koliko bicikl može biti brz. Istorija šabačkog biciklizma nije bogata, ali nisu to ni bele stranice, a ne manjka ni tradicije. Svakako, jednu stranu ispisao je mladi Nemac” kao pobednik etape već tradicionalne trke „Beograd – Banja Luka čiji cilj je prvi put bio u Šapcu.

Foto: Glas Podrinja


Distancu od beogradskog Trga republike do cilja postavljenog između platoa gde je ovdašnja tržnica i Trga šabačkig žrtava prevezao brže od drugih. Reč je o distanci od 96 km koja je obuhvatala i tri kruga koja su učesnici prošli kroz Šabac.

„Trka „Beograd – Banja Luka“ ustanovljena je 2007. godine kao deo posebnih veza Srbije i Republike Srpske i njena specifičnost je prelazak državne granice između Srbije i Bosne i Hercegovine bez zaustavljanja


-Brza etapa, već na početku smo svi razvili velike brzine. Kada sam osetio da imam snage odvojio sam se od vodeće grupe i poveo trku. Sprint nije moja najjača strana i nisam odmah nametnuo pobedu kao cilj, no video sam vremenom da se dobro osećam, da imam snage i trudio sam se da očuvam ritam do kraja, što sam i uspeo. Odlični uslovi za vožnju su bili od starta i drago mi je što sam to iskoristio – naveo je posle trke Vulf.

Foto: Glas Podrinja


Jedan od favorita trke Patrik Štoc pokušao je sa nekoliko napada da ugrozi vodećeg, ali nije uspeo i morao je da se zadovolji drugim mestom posle prve etape. Bronzanu medalju je osvojio Italijan Fjoreli, sledili su Guardeni (Italija), Van Stajen (Belgija), najbolje plasiran domaći takmičar je kapiten reprezentacije Srbije Dušan Rajović, šestoplasirani, potom slede Per (Slovenija), Daniels (Belgija), Narčiori (Italija)...

Istorija šabačkog biciklizma nije bogata, ali nisu to ni bele stranice, a ne manjka ni tradicije. Svakako, jednu stranu ispisao je mladi Nemac


Šabac nije prvi put na mapi trke koja je ove godine doživela svoje 15. izdanje, ali je debitant kao grad etapni domaćin. Početna etapa je uvek izazovnija od ostalih, ističe direktor trke, Vladimir Kuvalja, jer su brojne sitnice pri organizaciji uvek na ispitu pri samom startu.

Foto: Glas Podrinja


-Uvek u prvoj etapi vidimo da li smo uradili dobar posao ili ne. Uložili smo, kao i uvek, mnogo truda, energije, međutim kada imate doček kao što su nama, odnosno biciklistima priredili Šapčani, pozdravljajući ih na svakom koraku, divni krugovi u Šapcu, kada je prijem takav, sve ima smisla.

Šabac nije prvi put na mapi trke koja je ove godine doživela svoje 15. izdanje, ali je debitant kao grad etapni domaćin


Veliko hvala svima u gradu koji su omogućili da sve protekne u najboljem redu i nadam se da će i naredne godine Šabac ponovo biti jedan od domaćina – istakao je direktor međunarodne biciklističke trke „Beograd – Banja Luka“ od osnivanja Vladimir Kuvalja.

kada imate doček kao što su nama, odnosno biciklistima priredili Šapčani, pozdravljajući ih na svakom koraku, divni krugovi u Šapcu, kada je prijem takav, sve ima smisla


Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić i zamenik gradonačelnika Blaža Knežević uručili su bronzane, odnosno srebrne medalje osvajačima trećeg i drugog mesta, dok je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić predao Vulfu pobednički pehar i zlatno odličje.

Foto: Glas Podrinja


-Ponosan sam što su građani Grada Šapca mogli da vide neke od najboljih svetskih biciklista, što je sve okončano u najboljem redu i što smo na pravi način promovisali biciklizam i grad Šabac. Ovo je grad sporta i gradska uprava će nastaviti da podržava sport. Potrudićemo se da što više sportova dobije značajna sredstva kako bi ostvarili što bolje rezultate. Ponosni smo što je naš sugrađanin Saša Gajičić, legenda ovog sporta, jedan od najboljih u istoriji srpskog biciklizma, čovek koji je svoje ime i autoritet uložio da trka dostigne visok nivo na kojem je sada. Pokazujemo koliko Šapčani mogu i grad Šabac će biti grad budućnosti – rekao je gradonačelnik Šapca.

Nastupilo je 175 takmičara iz 35 država i sa gotovo svih kontinenata. Najvrednije biciklističko znamenje, žutu majicu, simbol vodećeg u generalnom plasmanu nemačkom biciklisti uručio je Saša Gajičić, koji je tokom karijere nastupio i na jednoj od tri najveće trke Giro d’italia. Osim žute majice, na svečanosti posle trke, po biciklističkoj tradiciji, dodeljene su i majice drugih boja najuspešnijima u različitim kategorijama posle prve etape. Bela boja namenjena je najboljem vozaču do 23 godine, plavu je obukao najbrži u brdskoj vožnji, dok je crvena namenjena najboljem sprinteru.

Foto: Glas Podrinja


Iz Šapca biciklisti su se narednog dana preselili u Obrenovac gde je počela druga etapa do Bijeljine čiji je put takođe vodio kroz teritoriju Grada, ali ne kroz sam grad, potom su sledile ona od Bijeljine do Vlasenice i konačna, u nedelju, 25. aprila, od Prijedora do Banja Luke. Ukupni pobednik 15. izdanja biciklističkog nadmetanja iz prve kategorije Svetske biciklističke asocijacije je Mikel Reim iz Estonije. Drugu poziciju osvojio je Džastin Vulf a treću Patrik Štoc takmičar iz Poljske.

Foto: Glas Podrinja


„Trka „Beograd – Banja Luka“ ustanovljena je 2007. godine kao deo posebnih veza Srbije i Republike Srpske i njena specifičnost je prelazak državne granice između Srbije i Bosne i Hercegovine bez zaustavljanja.,
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa