6. maj 2021.6. maj 2021.
REČ STRUČNjAKA

Kalifornijska štitasta vaš

Vrsta je opasna štetočina skoro svih vrsta voćaka, mnogih vrsta ukrasnog šiblja i šumskog drveća. Kod nas je najštetnija za jabuku, krušku i ribizlu. Ima dve potpune generacije kod nas (ređe i treću), koje se vremenski preklapaju, pa se od kraja juna do početka zime mogu sresti svi razvojni stadijumi. U zimu ulaze svi razvojni stadijumi, ali prezimljavaju samo larve prvog uzrasta. U drugoj polovini marta nastaje prvo presvlačenje u kome larve gube noge i pipke. Polovinom aprila nastaje polno diferenciranje larvi II uzrasta. Mužjačke larve se izdužuju, na glavi se formiraju oči, presvlače se još dva puta i tokom druge polovine aprila iz njih se razviju krilati mužjaci. Larve iz kojih će se formirati ženke presvlače se još samo jedan put. Kopuliraju mlade ženke, koje zatim sazrevaju oko mesec dana i u njima se obrazuju jaja i embrioni, jer je ovo viviparna vrsta (rađa larve). Novorođene larve javljaju se krajem maja - početkom juna, izvlače se ispod majčinog štita i živahno se kreću nekoliko sati dok ne pronađu pogodno mesto za fiksiranje. Tu se dugom sisaljkom priĉvrste za podlogu i više se ne kreću. Odmah počinju da luče iznad tela štit, u početku beo i rastresit, a kasnije maslinastozelen do siv ili sivosmeđ.

Ova štitasta vaš napada sve nadzemne delove voćaka - stablo, grane, lišće i plodove. Na ubod štetočine voćka reaguje pojačanim lučenjem antocijana, pa se oko štitova stvaraju kružne crvene mrlje. Kod jakog napada, kora stabla, grana i grančica pokrivena je naslagama starih štitova. Voćke zaostaju u porastu, plodovi su sitni, šareni, lošeg ukusa. Napad koji traje nekoliko godina izaziva sušenje tanjih grana, zatim odumiranje ramenih grana i čitavog stabla. Do iznenadnog sušenja dolazi obično sredinom leta u vreme dužeg sušnog perioda.

Osnovna mera suzbijanja je zimsko prskanje mineralnim uljima. U slučaju da je potrebno suzbijanje i tokom vegetacije, obaviti najmanje tri tretiranja, prvo u cilju suzbijanja mužjaka (po opadanju kruničnih listića), a naredna dva u cilju suzbijanja larvi prvog uzrasta.
Slobodan Gošić PSSS Šabac

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa