6. maj 2021.6. maj 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

TOKOM PRAZNIKA VAKCINISANI MEŠTANI 19 SELA

Uspešna akcija vakcinacije po selima

Da je ideja uspela govori podatak da je na ovaj način prvom dozom vakcinisano oko 1.500 građana. Zbog dobrog interesovanja izvesno je da će akcija biti nastavljena.
Tokom četiri praznična dana, u petak, subotu, ponedeljak i utorak, Dom zdravlja “Dr Draga Ljočić” i Zavod za javno zdravlje Šabac organizovali su akciju imunizacije na 19 seoskih punktova. Cilj akcije bio je da se dopre do što većeg broja građana koji zbog udaljenosti, siromaštva ili nekog drugog razloga nisu u mogućnosti da dođu do grada na vakcinaciju. Dani praznika izabrani su kako bi što se što više ljudi odazvalo, jer odmaraju od uobičajenih seoskih poslova. Da je ideja uspela govori podatak da je na ovaj način prvom dozom vakcinisano oko 1.500 građana.

Meštani 19 sela Mačve, Pocerine i Posavotamnave imaće priliku da i drugu dozu vakcina prime u svom selu. Takođe, ekipe Doma zdravlja nakon završetka vakcinacije u seoskim ambulantama, odlazili su i kod nepokretnih meštana na kućne adrese.

Vakcinisano oko 1.500 građana
Na vakcinalne punktove nošene su sve vrste vackina.
Ukupno 512 meštana Volujca, Krivaje, Varne, Maova, Bogosavca, Dobrića i Culjkovića primilo je vakcinu u petak. Ekipe Doma zdravlja u subotu su bile u Prnjavoru, Zminjaku, Skrađanima i Ribarima, a u ova četiri mačvanska sela vakcinisalo se 364 meštanina. Vakcinacija je u ponedeljak sprovedena u Jelenči, Oridu i Gornjoj Vranjskoj, a odazvalo se 180 građana. Poslednjeg dana akcije, u utorak, vakcinisano je 442 meštana Drenovca, Ševarica, Mačvanskog Pričinović, Tabanovića, Pocerskog Pričinovića i Petkovice.
Na neke od punktova došlo je i trostruko više građana nego što je bilo prijavljeno, pa su ekipe Doma zdravlja morale da donose dodatne doze vakcine kako bi svi koji su došli bili imunizovani.


Iako je imunizacija planirana prema spiskovima koji su pravljeni u saradnji sa anketama sprovedenim po mesnim zajednicama, na punktove je dolazio veći broj građana od prijavljenih. Ipak svi koji su došli su vakcinisani.

-Interesovanje je veliko tako da ćemo nastaviti sa ovom akcijom.Sa obe doze je vakcinisano oko 22.000 građana, a oko 30.000 prvom dozom. Te cifre nas raduju, ali želimo da izađemo u susret svima, posebno onima koji su najudaljeniji. Udaljenost i starost su često najveća prepreka do vakcine. Tokom praznika smo imali i manji broj pregleda u kovid ambulanti, rekla je direktorka Doma zdravlja dr Jasmina
Stanković prilikom obilaska vakcinalnog punkta u Petkovici.

Zbog dobrog interesovanja izvesno je da će akcija biti nastavljena. Prioritet će imati sela gde vakcinacija nije sprovedena u ovom krugu.

Do sada je oko 25 odsto građana Šapca primilo obe doze neke od ponuđenih vakcina.

-Povećanje dostupnosti vakcina protiv kovida 19, pogotovu na seoskom području i u danima praznika, kada meštani imaju više vremena da odvoje za svoje zdravlje, pokazalo se kao odlična odluka. Na ovaj način smo za lestvicu više podigli kolektivni imuloški bedem. Očekujem nastavak akcije, s obzirom da je odziv odličan. Vakcina ima dovoljno. Od skoro je ZZJZ Šabac distributivni centar za Fajzer vakcinu i građani mogu da se vakcinišu svim vrstama vakcine, rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje dr Branko Vujković.

Uz zvuk frule na vakcinu
Na vakcinalnom punktu u Petkovici dogodio mali vremeplov. Iz Zastave 55 izašao je starina sa šajkačom, a na poziv okupljenih meštana i zasvirao frulu.
Foto: Glas Podrinja

Osamdesetogodišnji Milorad Lacković došao je da se vakciniše. Sa sobom je, kao i uvek, poneo ono po čemu je među meštanima prepoznatljiv. Goste iz Šapca uveselio je svirkom i optimizmom, a mlade pozvao da se vakcinišu i izbegnu da se razbole.


Vakcinalni punkt u Petkovici obišao je i gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić. Gradonačelnik je ocenio da je Grad doneo dobru odluku da imunizaciju sprovede na ovaj način.

-Preko vakcinalnih punktova došli smo do svih sugrađana. Odziv je veliki. Nastavićemo u Ekonomskoj školi vakcinaciju. Ovo je jedini način da završimo sa svetskom pandemijom i da imamo leto koje svi zaslužuju, bez teže obolelih. Apelujemo na sve da se vakcinišu. Ako treba, doći ćemo u svaku kuću, potrebna je samo volja, rekao je gradonačelnik Pajić.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa