Инфо

6. мај 2021.6. мај 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ТОКОМ ПРАЗНИКА ВАКЦИНИСАНИ МЕШТАНИ 19 СЕЛА

Успешна акција вакцинације по селима

Да је идеја успела говори податак да је на овај начин првом дозом вакцинисано око 1.500 грађана. Због доброг интересовања извесно је да ће акција бити настављена.
Током четири празнична дана, у петак, суботу, понедељак и уторак, Дом здравља “Др Драга Љочић” и Завод за јавно здравље Шабац организовали су акцију имунизације на 19 сеоских пунктова. Циљ акције био је да се допре до што већег броја грађана који због удаљености, сиромаштва или неког другог разлога нису у могућности да дођу до града на вакцинацију. Дани празника изабрани су како би што се што више људи одазвало, јер одмарају од уобичајених сеоских послова. Да је идеја успела говори податак да је на овај начин првом дозом вакцинисано око 1.500 грађана.

Мештани 19 села Мачве, Поцерине и Посавотамнаве имаће прилику да и другу дозу вакцина приме у свом селу. Такође, екипе Дома здравља након завршетка вакцинације у сеоским амбулантама, одлазили су и код непокретних мештана на кућне адресе.

Вакцинисано око 1.500 грађана
На вакциналне пунктове ношене су све врсте вацкина.
Укупно 512 мештана Волујца, Криваје, Варне, Маова, Богосавца, Добрића и Цуљковића примило је вакцину у петак. Екипе Дома здравља у суботу су биле у Прњавору, Змињаку, Скрађанима и Рибарима, а у ова четири мачванска села вакцинисало се 364 мештанина. Вакцинација је у понедељак спроведена у Јеленчи, Ориду и Горњој Врањској, а одазвало се 180 грађана. Последњег дана акције, у уторак, вакцинисано је 442 мештана Дреновца, Шеварица, Mачванског Причиновић, Табановића, Поцерског Причиновића и Петковице.
На неке од пунктова дошло је и троструко више грађана него што је било пријављено, па су екипе Дома здравља морале да доносе додатне дозе вакцине како би сви који су дошли били имунизовани.


Иако је имунизација планирана према списковима који су прављени у сарадњи са анкетама спроведеним по месним заједницама, на пунктове је долазио већи број грађана од пријављених. Ипак сви који су дошли су вакцинисани.

-Интересовање је велико тако да ћемо наставити са овом акцијом.Са обе дозе је вакцинисано око 22.000 грађана, а око 30.000 првом дозом. Те цифре нас радују, али желимо да изађемо у сусрет свима, посебно онима који су најудаљенији. Удаљеност и старост су често највећа препрека до вакцине. Током празника смо имали и мањи број прегледа у ковид амбуланти, рекла је директорка Дома здравља др Јасмина
Станковић приликом обиласка вакциналног пункта у Петковици.

Због доброг интересовања извесно је да ће акција бити настављена. Приоритет ће имати села где вакцинација није спроведена у овом кругу.

До сада је око 25 одсто грађана Шапца примило обе дозе неке од понуђених вакцина.

-Повећање доступности вакцина против ковида 19, поготову на сеоском подручју и у данима празника, када мештани имају више времена да одвоје за своје здравље, показало се као одлична одлука. На овај начин смо за лествицу више подигли колективни имулошки бедем. Очекујем наставак акције, с обзиром да је одзив одличан. Вакцина има довољно. Од скоро је ЗЗЈЗ Шабац дистрибутивни центар за Фајзер вакцину и грађани могу да се вакцинишу свим врстама вакцине, рекао је директор Завода за јавно здравље др Бранко Вујковић.

Уз звук фруле на вакцину
На вакциналном пункту у Петковици догодио мали времеплов. Из Заставе 55 изашао је старина са шајкачом, а на позив окупљених мештана и засвирао фрулу.
Фото: Глас Подриња

Осамдесетогодишњи Милорад Лацковић дошао је да се вакцинише. Са собом је, као и увек, понео оно по чему је међу мештанима препознатљив. Госте из Шапца увеселио је свирком и оптимизмом, а младе позвао да се вакцинишу и избегну да се разболе.


Вакцинални пункт у Петковици обишао је и градоначелник Шапца Александар Пајић. Градоначелник је оценио да је Град донео добру одлуку да имунизацију спроведе на овај начин.

-Преко вакциналних пунктова дошли смо до свих суграђана. Одзив је велики. Наставићемо у Економској школи вакцинацију. Ово је једини начин да завршимо са светском пандемијом и да имамо лето које сви заслужују, без теже оболелих. Апелујемо на све да се вакцинишу. Ако треба, доћи ћемо у сваку кућу, потребна је само воља, рекао је градоначелник Пајић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa