Инфо

6. мај 2021.6. мај 2021.
РЕЧ СТРУЧЊАКА

Калифорнијска штитаста ваш

Врста је опасна штеточина скоро свих врста воћака, многих врста украсног шибља и шумског дрвећа. Код нас је најштетнија за јабуку, крушку и рибизлу. Има две потпуне генерације код нас (ређе и трећу), које се временски преклапају, па се од краја јуна до почетка зиме могу срести сви развојни стадијуми. У зиму улазе сви развојни стадијуми, али презимљавају само ларве првог узраста. У другој половини марта настаје прво пресвлачење у коме ларве губе ноге и пипке. Половином априла настаје полно диференцирање ларви II узраста. Мужјачке ларве се издужују, на глави се формирају очи, пресвлаче се још два пута и током друге половине априла из њих се развију крилати мужјаци. Ларве из којих ће се формирати женке пресвлаче се још само један пут. Копулирају младе женке, које затим сазревају око месец дана и у њима се образују јаја и ембриони, јер је ово вивипарна врста (рађа ларве). Новорођене ларве јављају се крајем маја - почетком јуна, извлаче се испод мајчиног штита и живахно се крећу неколико сати док не пронађу погодно место за фиксирање. Ту се дугом сисаљком приĉврсте за подлогу и више се не крећу. Одмах почињу да луче изнад тела штит, у почетку бео и растресит, а касније маслинастозелен до сив или сивосмеђ.

Ова штитаста ваш напада све надземне делове воћака - стабло, гране, лишће и плодове. На убод штеточине воћка реагује појачаним лучењем антоцијана, па се око штитова стварају кружне црвене мрље. Код јаког напада, кора стабла, грана и гранчица покривена је наслагама старих штитова. Воћке заостају у порасту, плодови су ситни, шарени, лошег укуса. Напад који траје неколико година изазива сушење тањих грана, затим одумирање рамених грана и читавог стабла. До изненадног сушења долази обично средином лета у време дужег сушног периода.

Основна мера сузбијања је зимско прскање минералним уљима. У случају да је потребно сузбијање и током вегетације, обавити најмање три третирања, прво у циљу сузбијања мужјака (по опадању круничних листића), а наредна два у циљу сузбијања ларви првог узраста.
Слободан Гошић ПССС Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa