6. maj 2021.6. maj 2021.
SLIKA,KNjIGA,IDEJA ZA SPOMENIK
OSVRT NA ŽELjU ŠABAČKOG ADVOKATA SLOBODANA LALA SMILjANIĆA DA“ VRATI DUG“ ZNAMENITOM ZEMLjAKU PROTI NIKOLI SMILjANIĆU

SLIKA,KNjIGA,IDEJA ZA SPOMENIK

Zaslužena podrška stigla iz Gradske uprave u Šapcu. Junaštvo crkvenog velikododtojnika, jedne od najznačajnijih ličnosti Srpske pravoslavne crkve u njenoj viševekovnoj istoriji, od pre više vekova nije zaboravljen ni danas
Među brojnim zahtevima za finansijsku podršku Uprave grada Šapca, prilikom štampanja knjige o velikom proti Nikoli Smiljaniću, junaku oba srpska ustanka, rođenom u Badovincima, blizu Drine oko 1760. godine, dobio je roman „Veliki prota“, šabačkog advokata, magistra prava Slobodana Lala Smiljanića. To je ustvari umetnički doživljaj autora o svom zemljaku, neustrašivom,jednoj od najvećih i najhrabrijih ličnosti Srpske pravoslavne crkve u njenoj viševekovnoj istoriji. Pisac u prvoj izjavi za „Glas Podrinja“, kaže da je posebno počastvovan razumevanjem za njegov trud i svojevrsnu želju za „vraćanje duga“ znamenitom zemljaku.

Na ideju je došao baveći se istorijom svoje porodice, a tragove je pronašao na jednom starom spomeniku, koji je ustvari kameni beleg prote Smiljanića koji se i danas, zahvaljujući čuvenom slikaru iz ovog kraja Miliću od Mačve nalazi ispred crkve u Mačvanskom BelotićU. Milić je u svom maniru između ostalih vojvoda pred Mišarsku bitku, naslikao i protu Nikolu Smiljanića na velikom ulju na platnu, slici koja se nalazi u Šabačkom muzeju.

Priča počinje u selu Krivaja, podno Cera, odakle su Bijuklići krenuli putem Badovinaca i reke Drine. Dalje, Smiljanić opisuje putovanje ove porodice ka novom staništu, naseljavanje na novom tlu i svakodnevni život u izmenjenim okolnostima, piše između ostalog u svojoj recenziji istoričar Nebojša Cvejić.

Predhodno treba reći da su roditelji prote Smiljanića bili, otac Gligorije i majka Smiljana (rođ. Stanković). Nosili su prezime Bijuklić, kako se i sam Nikola prezivao u ranim godinama života. Nakon očeve smrti, majka se, zajedno sa svom decom, vraća u svoje rodno selo Belotić.

Prilikom gradnje crkve u Mačvanskom Belotiću, koja je posvećena srpskom kralju Stefanu Dečanskom (Sveti Mrata, slava znamenitog prote Smiljanića), preosvećeni vladika Lavrentije se poklonio manjem kamenom spomeniku, koji se i danas nalazi ispred izgrađene crkve (To je spomenik proti Smiljaniću) i podsetio da se ovaj kameni beleg konačno skrasio gde mu je i mesto, a gde sve nije bio počev od starog Metkovačko-Belotićkog groblja u Avliškom ataru, gde je veliki junak sahranjen.

U narodu su nastale priče da su Turci pri pomenu imena prote Nikole Smiljanića, brzopleto tražili najbliži put do Drine, a onaj ko ga je našao, a samo mali broj njih je uspeo zahvaljujući prvenstveno brzim konjima, spasao se od Smiljanićeve sablje i kubure. Prota je sa svojom četom jurišao u vatru ljutih bojeva, prkoseći balijama, a hrabreći svoje momke. Jedan je od retkih koji je preživeo Boj na Rvnju, 1813. godine i kobnu 1814. A već sledeće godine, knez Miloš ga poziva da stane na Drinu i brani Mačvu od najezde Turaka, što on sa zadovoljstvom i čini, jer je mnogo voleo rodni kraj i nikako nije mogao da trpi turski zulum.

Junaštvo prote Smiljanića mnogo je pomoglo da pobeda srpskih ustanika u Boju na Dublju, 16. jula 1815. godine bude ubedljivija i potpunija.

Magistar prava, šabački advokat Slobodan Lale Smiljanić s ponosom piše o svom davnom pretku. Prota, beleži autor romana „Veliki prota“ u ljutim bojevima protiv Turaka, nije imao milosti. Tako je bilo i u Boju na Mišaru, kada pogubi silnog i prelepog Bešireva Hasu, sina nekog uglednog i bogatog turskog age. Osta velika carevina da žali za jednim neostvarenim brakom, a Filip Višnjić, opisa ovaj događaj stihovima kletve Kule Kadinove, u pesmi Boj na Mišaru.

Advokat Smiljanić potvrđuje sumnju da je protu Smiljanića, daleke 1815. godine u manastiru Kaona otrovao Marko Štitarac.

Po povratku iz Kaone, proti Smiljaniću pozli. U to doba pačja krv se smatrala dobrim lekom protiv raznih bolesti, ali Nikola nije hteo da je pije, jer nije želeo da mrsi u vreme posta. To ga je koštalo života.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa