6. maj 2021.6. maj 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Izložba „Mostovi“ u Biblioteci šabačkoj

Simboli vremena

Svuda na svetu se nailazi na verne i ćutljive mostove kao na večitu i večno nezasićenu ljudsku želju da se poveže, izmiri i spoji sve što iskrsne pred našim duhom, očima i nogama, da ne bude deljenja, protivnosti ni rastanka. (Ivo Andrić „Mostovi“)
Priča jednog grada može se započeti i pričom o njegovim mostovima. Šabac, grad na reci Savi, opasan je sa svih strana mostovima i mostićima. Gledajući Savu, javlja se težnja ka nekim novim vezama, nekim novim građevinama sa nadom da će uspeti da se premosti nepremostivo. Jer, kako je to naš nobelovac napisao, sve je prelaz, a most čiji se krajevi gube u beskonačnosti, a prema kom su svi zemni mostovi samo dečje igračke, bledi simboli. A sva naša nada je s one strane. (Aleksandra Erdevički Tomić, Bibilioteka Šabačka).

Most od knjiga, svedoči o mostu znanja i saznanja, mostu poverenja, saradnje i prijateljstva koji su Biblioteka šabačka i Škola primenjenih umetnosti izgradile na zajedničkoj misiji edukacije, pre svega mladih, u oblasti kulture i umetnosti


Mostovi kao simboli spajanja, nade i neprolaznosti bili su inspiracija za izložbu Škole primenjenih umetnosti u šabačkom hramu knjige. U okviru edicije Kultura ćirilice nastavljena je dugogodišnje saradnje dve ustanove.

Foto: Glas Podrinja


-Bila nam je čast i zadovoljstvo da učestvujemo u programu obeležavanja Dana grada Šapca i da u galeriji Biblioteke šabačke, po devetnaesti put, izlažemo radove naših učenika. Izložba pod nazivom Mostovi je priča o, ne samo dva postojeća mosta i novom mostu, čiji se obrisi već naziru i kojeg sa nestrpljenjem svi iščekuju, već i priča o mostovima koji, kao tihi svedoci ljudskih sudbina i događaja, spajaju obale i ljude, brišu granice, čuvaju zaostavštinu... Ovogodišnju izložbu su postavile Dragana Mališić Marković i Mina Stupar sa učenicima, a na njoj su predstavljene fotografije, grafike, akvareli i centralna instalacija - most od knjiga, koja svedoči o mostu znanja i saznanja, mostu poverenja, saradnje i prijateljstva koji su Biblioteka šabačka i Škola primenjenih umetnosti izgradile na zajedničkoj misiji edukacije, pre svega mladih, u oblasti kulture i umetnosti – istakla je direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenke Đokić.

Nagrade su potvrda kvaliteta učenika ŠPU, a izložbe prilika da svoje radove predstave javnosti. Uz profesore mentore svaki stvaralački poduhvat je plodonosan za mlade umetnike.
-Od prvog razreda pohađam sekciju za fotografiju i digitalnu grafiku, koju sa puno ljubavi vodi profesor Mihailo Simović. Dosta sam napredovala i osvajala i nagrade na konkursima. Inspirišu me momenti sa putovanja, kao i oni iz mog grada. Zanimljiva arhitektura, detalji iz prirode, događaji i ljudi, motivi su mojih radova. Fotografija šabačkog starog mosta, nastala je u jednoj zajedničkoj šetnji, nas iz sekcije, sa profesorom. Dopao mi se taj objekat, njegova grandioznost i pomalo zastrašujući izgled. Dan je bio maglovit i sve je to dalo neku posebnu atmosferu, koju sam zabeležila i na svojoj fotografiji – naglasila je Ksenije Opanković, učenice trećeg razreda čija je fotografija Starog mosta na međunarodnom Festivalu dizajna osvojila drugu nagradu.
-Na izložbi je moj grafički otisak, jer mi grafika pruža mogućnost da se izražavam kroz različite tehnike i ispoljim kreativnost. Najlepše u grafici je to, što koristeći jednu matricu, možemo da radimo otiske u jednoj ili više boja. Kao temu za izložbu izabrala sam impresivan stari most, njegovu konstrukciju i izgled. Za dosadašnji rad u oblasti grafike želim da zahvalim profesorki Nataši Jovanović. Učenicima je važno da izlažu, a tu mogućnost nam naša škola i pruža – rekla je Jovana Tufegdžić, učenica drugog razreda.


Kroz fotografije, crteže, grafike i linoreze daroviti učenici iskazali su kreativnost i javnosti dočarali svoje viđenje mostova.

Foto: Glas Podrinja


-Prilika koju polaznici fotografske sekcije imaju, da učestvuju na izložbama, posebno onim koje se organizuju u našem gradu, predstavlja veliki podsticaj za ove mlade autore, a njihove fotografije uvek nailaze na pozitivan odziv publike. Fotografije koje su izložene u Biblioteci šabačkoj, nastajale su spontano, na časovima sekcije, a jedan broj fotografija učenici su snimali samostalno, inspirisani skladnim linijama šabačkih mostova, posebno nesvakidašnjom geometrijom Starog mosta i snažnim ritmom njegovih konstrukcija. Odlazak do najnovijeg šabačkog mosta, i dokumentovanje istorijskog trenutka njegovog nastajanja, za naše učenike predstavlja izuzetno iskustvo, a njihove fotografije će, nadam se, upotpuniti sliku o ovom značajnom događaju. Rad na sekciji za fotografiju predstavlja pravo zadovoljstvo, a najviše me obraduje kada vidim da se polaznici sekcije osamostaljuju u svom radu i krenu u istraživanja sopstvenog likovnog izraza u mediju fotografije – pojasnio je nastavnik mentor sekcije za fotografiuju i digitalnu grafiku Mihailo Simović.

Postavka „Mostovi“ u Galeriji Biblioteke šabačke za javnost dostupna je do 18. maja.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa