Info

13. maj 2021.13. maj 2021.
"Glas Podrinja"

"Glas Podrinja"

Polaganje venaca u čast Dana Pobede, 9. maja

Sećanje na žrtve pravedne borbe

Deveti maj simboliše dva značajna datuma koja su se dogodila u periodu od pet godina. Polaganje venaca na Donjošorskom groblju. Podrška udruženjima koja čuvaju sećanje. Ponosni na dva pokreta otpora fašizmu
Deveti dan maja u Evropi predstavlja Dan pobede nad fašizmom kojim se čuva sećanje na okončanje Drugog svetskog rata na starom kontinentu, a osim slave pobednicima u najvećem sukobu u istoriji, deveti maj je sećanje i na 1950. godinu kada su postavljeni temelji današnje Evropske unije. Polaganjem venaca kod spomen obeležja žrtvama fašizma na Donjošorskom groblju kontinentalno važni datumi obeleženi su u Šapcu.

"Glas Podrinja"


Tokom Rata, šabački kraj je podneo značajne žrtve u borbi protiv zla fašizma i nacizma, dajući doprinos u sveukupnoj pobedi saveznika.
- Naš kraj je dao oko 5.000; žrtava, oko 1.000 poginulih boraca, ponosimo se sa osam narodnih heroja. Svaki zaslužuje da ga se sećamo zbog herojstva i žrtve na strani pravde. Antifašistička tradicija je deo našeg identiteta - rekao Vladimir Ninković, član opštinskog odbora SUBNOR.
Venac su položili predstavnici Vojske Srbije, Gradske uprave, Mačvanskog upravnog okruga, reprezenti boračkih udruženja koja neguju sećanje na antifašističku borbu Šapčana, Mačvana, Podrinjaca, Poceraca...

"Glas Podrinja"


Kako je istakao gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, svaki Dan pobede je prilika da se setimo svih onih koji su ono najvrednije, svoj život, položili za pobedu nad neprijateljem čovečanstva.
-Grad Šabac će negovati sećanje na sve one koji su bili borci u Drugom svetskom ratu, ali i na žrtve pale da bi grad Šabac i Republika Srbija izvojevali slobodu. Sećajući se žrtava i boraca koji su doprineli borbi protiv fašizma čuvamo uspomenu koja neće dozvoliti da se i kada ne bude živih svedoka Rata, herojstvo izbriše iz sećanja generacija. Poznavajući svoju istoriju znamo gde treba da idemo. Drago mi je da funkcioniše veliki broj udruženja koja neguju antifašističku tradiciju i koja neće dozvoliti da se pravedna borba zaboravi i na tom putu će imati našu podršku - ističe gradonačelnik Pajić.
Slavna tradicija ovog područja čuva se odavanjem pošte onima koji su tu tradiciju gradili, uveren je predsednik Skupštine Grada Nemanja Pajić.

"Glas Podrinja"


-Mi treba da se ponosimo što smo imali dva antifašistička pokreta koja su doprinela da se jedno zlo pobedi. Drago mi je što će tokom ovog meseca u Biblioteci šabačkoj biti priređena izložba posvećena britanskom gledištu na borbu oba pokreta otpora. Ovo je važan dan i da se setimo Dana Evrope koji je pokazao da i samo pet godina ranije sukobljene države mogu naći zajednički jezik i promovisati zajedništvo za dobro Evrope. Srbija je deo Evrope i nadam se da će proces pridruživanja Uniji biti uskoro okončan - rekao je Nemanja Pajić i iskoristio priliku da pozove sve na zajedništvo u borbi sa još jednim zlom, a to je Kovida, odnosno apelovao na one koji se nisu vakcinisali, da to učine.
Dan pobede predstavlja sećanje na maj 1945. kada je Nemačka potpisala bezuslovnu kapitulaciju čime je na našem kontinentu okončan najveći oružani sukob u istoriji, Drugi svetski rat. Snage saveznika su osvojile Berlin, a simbol Dana pobede predstavlja isticanje zastave Sovjetskog saveza na vrhu Rajhstaga, simbola moći nacista.
Deveti maj je i Dan Evrope, dan kada ja 1950. godine usvojena Šumanova deklaracija koja predstavlja početak stvaranja Evropske unije.
D.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa