13. oktobar 2011.13. okt 2011.
BERBA KUKURUZA U PUNOM JEKU

SMANjEN ROD

Berba u koceljevačkom kraju počela ranije od uobičajenog perioda. Prošle godine prinos smanjen zbog kiša i poplava, a ove višemesečna suša negativno uticala na rod i kvalitet. Od ukupno obradive površine u tamnavskom kraju najviše parcela pod kukuruzom.
Prema rečima stručnjaka, berba u Srbiji je već obavljena na više od polovine površina, a sa ukupno posejanih 1,3 miliona hektara očekuje se rod od 5,5 do 6 miliona tona. U koceljevačkoj opštini najveći procenat obradivih površina je, kao i ranijih godina, pod kukuruzom. Ova kultura posejana je na skoro šest hiljada hektara i zahvata gotovo trećinu ukupno obradivog zemljišta.
Dragan Ristivojčević iz Koceljeve, vlasnik mešaone stočne hrane DIS, na svom imanju u Svileuvi uzgaja ovu kulturu na oko 20 hektara. Pre dve godine kupio je i kombajn za kukuruz, prvi na području koceljevačke opštine. Osim na svom posedu, mašinu koristi i uslužno, te je veoma dobro upućen u prilike na terenu. Kako kaže, ovogodišnji prinos je do sada od 5-6 tona suvog zrna po hektaru, što je manje u odnosu na prošlu godinu, bar u ovom delu opštine.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa