24. jun 2021.24. jun 2021.
Foto: Glas Podrinja /Jelena Paunović

Foto: Glas Podrinja /Jelena Paunović

Šapčanka potporučnik Jelena Paunović - prva žena ronilac RF VS

Sirena Rečne flotile u beloj uniformi

Potporučnik Jelena Paunović (25) prva žena ronilac Rečne flotile Vojske Srbije. Nakon završene Vojne akademije, rod rečnih jedinica uspešno završila zahtevnu obuku gde su zadaci i uslovi identični za oba pola. Ponosno nosi uniformu Vojske Srbije. Ostvaren san iz detinjstva o uniformi i služenju domovini. Za hrabre, snažne žene ne postoje prepreke
Šapčanka potporučnik Jelena Paunović dokazala je da karakter, snaga volje, izdržljivost, stabilnost i vojnička disciplina nisu nepoznanica devojkama. Ova blaga, nenametljiva mlada žena ponosno nosi uniformu Rečne flotile vojske Srbije. Ipak, Jelenu smo upoznali u nešto drugačijem izdanju, opremi koju češće koristi, ronilačkoj. Naša ekipa imala je tu čast da dan provede na Dunavu sa pripadnicima Rečne flotile, 93. Ronilačke čete i sazna više o čuvarima voda stacioniranim u kasarni u Novom Sadu.

Statistika trenutno beleži oko osam procenata žena u vojsci, one su zastupljene u različitim rodovima, a sve više njih su oficiri u Flotili otklanjajući sujeverje o lepšem polu na brodu. Naša sugrađanka zakoračila je stepenik više i svojim znanjima i veštinama dosegla mesto gde će zauvek uz njeno ime stajati prva. Otvorila je još jedan „prolaz“ u zidu podele na muška i ženska zanimanja.

Nakon završene Vojne akademije, rod rečnih jedinica, zbog izuzetnih rezultata i postignuća Jelena je raspoređena u ronilačku četu. Uspešno je završila izuzetno zahtevnu obuku gde su zadaci i uslovi identični za oba pola i tako postala prva žena ronilac u istoriji Rečne flotile.
-Potrebno je da budete mentalno jaki, stabilni i naravno fizički dobro spremni kako biste reagovali u okolnostima koje za čoveka nisu svakodnevne - pojašnjava nam Jelena dok oblači prsluk sa bocom i sprema se da zaroni u Dunav.

"Glas Podrinja"


Rečna ronilačka jedinica Rečne flotile spada u red jedinica sa tradicijom i iskustvom dugim više od pola veka. Formirana je 1960. godine u okviru čete za podvodno zaprečavanje, a nakon četiri godine postaje prva samostalna rečna ronilačka jedinica pod nazivom vod rečnih podvodnih diverzanata. Prvi registrovan zaron rečnih ronilaca zabeležen je 1. juna 1972. u ronilačkom dnevniku 93. rečnog centra.
Brojne organizacijske promene menjale su namenu jedinice. U početku njena osnovna namena bila je defanziva i koristila se isključivo za izvođenje lakih brodskih radova pri redovnom i vanrednom dokovanju broda, ali je s vremenom razvijena ofanzivna komponenta koju su činili rečni diverzanti. Deo najzahtevnije obuke, kao što je skok u vodu s visine, koja je u domenu rečnih diverzanata, i danas je zastupljena u 93. ronilačkoj četi, a uvežbava se i izvodi sa rampe novosadskog sidrišta „Zimovnik“ po povoljnom vodostaju.

"Glas Podrinja"


Kako je tekao razvoj ronjenja u Vojsci, tako se razvijala i ronilačka komponenta u Rečnoj flotili. Prvobitni sastav sačinjavali su iskusni ronioci, a takva praksa sačuvana je do danas, jer su za obučenost ronilačkog kadra najzaslužniji iskusni instruktori ronjenja, koji i u uslovima ograničenih resursa uspevaju da obuče rečne ronioce za ronilačke zadatke i pripreme ih za teške uslove koji vladaju u reci.
Dragan Spasojević
(Magazin Odbrana, glasilo Ministarstva odbrane)


-Dok ste u vodi veoma je mračno, ali se naviknete. U nedostatku vida, oslanjamo se na druga čula. Obuka podrazumeva ronjenje i u zimskim uslovima kada je izuzetno hladno. U ronjenju razlikujemo povoljne, teške i vrlo teške uslove. Vrlo teški uslovi su kada je temperatura vode niža od osam stepeni - dodaje sagovornica i nakon izrona obaveštava nas da je temperatura Dunava 18 stepeni Celzijusa.

Ostvaren dečji san
Interesovanje za vojni poziv, kako Jelena ističe, oduvek je bilo prisutno. San iz detinjstva o uniformi i služenju domovini sada je ostvaren, ali predstoje novi izazovi i zadaci, profesionalno usavršavanje. Testiranje i pomeranje granica nije neuobičajeno za Jelenu Paunović. U gradu na Savi znaju je kao devojku koja je plivala za Bogojavljenski krst, osvajala brojne medalje. Kao kadetkinja bila je deo jedriličarskog tima Vojske Srbije na Svetskom vojnom jedriličarskom prvenstvu.
-Kao malu su me intrigirale različite aktivnosti, nisam kroz igru pravila razliku između onih za devojčice i za dečake, radoznalost je stvarala i sadašnjost i snove za budućnost. Želela sam posao u uniformi, ali ne bilo kojoj, već baš vojnoj. Volim vodu i vodene sportove, te je ovo bio prirodan sled i put.

"Glas Podrinja"


Velika pomoć i podrška su kolege koje neizmerno pomažu i dele svoje iskustvo, znanje. Izuzetno sam ponosna što nosim i ronilačku značku


Psihofizička sprema ključna
Dobra psihofizička sprema, motivacija, posvećenost i disciplina neizostavne su za pripadnike vojske. Radni dan podrazumeva svakodnevno unapređenje fizičke spreme kroz trčanje, rad u teretani i na taj način pripremu tela za ekstremne izazove. Uz telo neophodno je negovati i um za delovanje u rizičnim i delikatnim situacijama.
Ronilačka četa susreće se sa posebnim uslovima, tokom redovnih vežbi, ili situacija koje zahtevaju njihovo angažovanje. Spašavanje brodolomnika, pronalaženje utopljenika, izvlačenje potonulih objekata iz vode, samo su deo zadataka koji zahtevaju obučenost, iskustvo i pripremljenost. Nekad se roni u paru, a poverenje je pitanje života.
-Životni konop koristimo u vodama sa izraženim strujama. Reč je o rezervnoj vezi ronioca sa onima iznad površine vode, odnosno rukovodiocima ronjenja. Osim njega postoji i bratski konop gde su ronioci povezani i među njima vlada izuzetno poverenje, samo tako zacrtani zadatak se ispuni na pravi način. Velika pomoć i podrška su kolege koje neizmerno pomažu i dele svoje iskustvo, znanje. Izuzetno sam ponosna što nosim i ronilačku značku - zaključila je Jelena.

"Glas Podrinja"


Potrebno je da budete mentalno jaki, stabilni i naravno fizički dobro spremni kako biste reagovali u okolnostima koje za čoveka nisu svakodnevne


Ženska snaga i upornost
Proteklih godina primetno je interesovanje devojaka za vojni poziv, a 93. Ronilačke četa u svojim redovima od nedavno ima i doktorku koja je prošla kurs ronjenja što im daje dodatnu sigurnost prilikom izvršenja zadataka.
Devojčice koje maštaju, ili su odlučile da pomeraju granice, ruše predrasude, ponosno nose uniformu VS, Jelena savetuje da budu svoje, uporne, snažne, hrabre i da slede svoj put.
Naša sugrađanka je primer da pol nije odrednica mogućnosti, ostvarenja snova i potencijala, već samo ugao gledanja na ono što jesmo i što možemo biti.
M. Živanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa