8. jul 2021.8. jul 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

SAVET ZA EKOLOGIJU I ZELENU EKONOMIJU GRADA ŠAPCA

PREDNOST CIRKULARNE EKONOMIJE

“Postoje i mnogi drugi projekti koje privredni subjekti mogu da osmisle i da ih, u saradnji sa gradskim javnim preduzećima, ostvare i donesu dobit budžetu grada Šapca a, samim tim, i građanima. Uspostavićemo saradnju sa Privrednim savetom grada Šapca. Kao jedan od malobrojnih saveta koji postoje u Srbiji i još malobrojnijih koji rade, usmereni smo ka građanima”, poručio je dr Pavlović
Savet za ekologiju i zelenu ekonomiju osnovan je 18. decembra prošle godine. Od tada je održao četiri sednice i sistematski radio na podizanju ekološke svesti građana.

- Već na prvoj sednici održanoj početkom ove godine, Savet se odmah uhvatio u koštac sa, u tom trenutku, gorućim problemom zagađenja vazduha, koji je jedan od najvećih ekoloških faktora rizika zdravlja stanovništva, jer se ne može izbeći kao što možemo da izbegnemo zagađenu hranu i vodu birajući ono što pijemo i jedemo, baveći se zdravim stilovima života. Usvojili smo dokument koji sadrži 32 mere za smanjenje i sprečavanje čestičnog zagađenja vazduha u gradu Šapcu. Neke od njih su primenjene, istakao je dr Dejan Pavlović, gradski odbornik i član Saveta.

Savet je predložio da se pristupi izradi plana razvoja grada Šapca za 2021 – 2030. godinu, što je usvojeno na sednici Skupštine grada Šapca, održanoj 25 marta.

- Formirane su radne grupe koje će razrađivati tu strategiju. Jedna od njih je grupa za ekologiju i zaštitu koja će implementirati odluke Saveta u plan razvoja grada Šapca za naredni period. Mislim da je to jako bitno pošto treba pronaći ravnotežu između privrednog razvoja i zaštite životne sredine kako bi stanovništvo bilo što zdravije. Takođe, trudićemo se da usmerimo razvoj grada Šapca ka primeni cirkularne ekonomije, dodao je Pavlović.

Savet je na sednicima predstavio primere cirkularne ekonomije i rad Kompanije KOMEKS, koja primenjuje te principe, postavio ciljeve koje će u ovoj oblasti moći da sprovode javna preduzeća grada Šapca, kao što je kombinovano kompostiranje zelenog otpada koji prikuplja JKP „Stari grad“ i mulja iz gradskog Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Savet je predložio da se pristupi izradi plana razvoja grada Šapca za 2021 – 2030. godinu, što je usvojeno na sednici Skupštine grada Šapca, održanoj 25 marta


- Postoje i mnogi drugi projekti koje privredni subjekti mogu da osmisle i da ih, u saradnji sa gradskim javnim preduzećima, ostvare i donesu dobit budžetu grada Šapca a, samim tim, i građanima. Uspostavićemo saradnju sa Privrednim savetom grada Šapca. Kao jedan od malobrojnih saveta koji postoje u Srbiji i još malobrojnijih koji rade, usmereni smo ka građanima, poručio je dr Pavlović.
U Međuopštinskom istorijskom arhivu grada Šapca, proteklog četvrtka organizovana su druga Otvorena vrata, gde su građani imali priliku da iznesu svoje predloge, sugestije i primedbe.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa