15. jul 2021.15. jul 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Centar za stučno usavršavanje Šabac širi znanje

Park nauke bogatiji za nove instalacije

Botanička slagalica i Magnetni sto, dve nove instalacije Parka nauke u CSU. Projekat je ostvaren u saradnji sa Centrom za promociju nauke, a ideja je da Park nauke postane stecište đačkih ekskurzija
Povodom Nacionalnog dana nauke, na dan rođenja Nikole Tesle, 10. jula, Park nauke u Šapcu postao je bogatiji za dve nove instalacije, Botaničku slagalicu i Magnetni sto.

-Botanička slagalica ukazuje na to koje su zaštićene, retke i endemične biljke u Srbiji, dok magnetni sto pokazuje kako različiti materijali drugačije reaguju na spoljašnje magnetno polje, odnosno neki mogu biti privučeni magnetom, a neki ne - istakla je Ivana Bogićević stručna saradnica CSU.
Učenici Osnovne škole “Stojan Novaković” sa nastavnicom Marijom Ćerić prvi su imali priliku da vide nove instalacije u Parku nauke. Ovaj vid edukacije veoma je značajan za osnovce kako bi stekli kompletnije znanje o prirodi, prirodnim pojavama i ekologiji.

-Interaktivna instalacija, Botanička slagalica, omogućava deci da primene svoja teorijska znanja stečena u školi. Veliki broj prikazanih biljaka se i nalazi u našem okruženju. Posebnost je da su to biljke koje su zastupljene u Srbiji, ali ima i onih koje dolaze iz drugih krajeva. Kako naša škola ima botaničku baštu sada mogu da objedine znanja, da vide biljku u prirodi i u Parku nauke saznaju više o njoj. Na taj način deca dobijaju širu sliku – ističe nastavnica Đerić i dodaje da u okviru nastave planira da organizuje terenski čas gde su đaci kao jedan od zadataka dobili da „spoje“ biljku iz botaničke bašte i repliku na slici.

Projekat je ostvaren u saradnji sa Centrom za promociju nauke, a ideja je da Park nauke postane stecište đačkih ekskurzija.

- Iako je padndemija uticala na sve, poboljšanje epidemiološke situacije nam je omogućilo da smo imali dve ekskurzije, a imamo i nekoliko najavljenih poseta tokom leta. U planu je virtuelna šetnja kroz naš Park i očekujemo da će to biti završeno do oktobra. Ukupan broj instalacija je sada 36, na šta smo veoma ponosni – naveo je direktor CSU Branko Filipović.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa