22. jul 2021.22. jul 2021.
Podsticaji u stočarstvu

Rok za zahteve do kraja jula

Podsećanje za sve poljoprivredne proizvođače koji se bave tovom junadi, svinja, jagnjadi i jaradi, da je krajnji rok za podnošenje Zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje - 31. jul 2021. godine, za grla predata klanici ili izvezena u periodu od 01.jula 2020. do 30.juna 2021.godine.

Pravo na podsticaje u stočarstvu za tov imaju: fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnik i pravno lice, na osnovu Zahteva za podsticaje, koji podnose Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Upravi za agrarna plaćanja, Bulevar kralja Aleksandra 84, 11050 Beograd.

Uz zahtev za podsticaje, za grla predata klanici, podnosi se prijemnica za otkupljena grla sa specifikacijom grla za koje se podnosi zahtev, overene od strane klanice i nadležnog veterinarskog inspektora.

Zahtev za podsticaje podnosi se posebno za svaku vrstu tovnih grla, s tim da se za istu vrstu tovnih grla podnosi najviše do tri zahteva u navedenom periodu, a za isto grlo zahtev za podsticaje može da se podnese jednom za jednu kalendarsku godinu, po završetku tova.
Lice koje podnosi zahtev ostvaruje pravo na podsticaje:

-za tov junadi za najmanje 3 grla po podnetom zahtevu (grla moraju biti u vlasništvu podnosioca zahteva ili člana njegovog gazdinstva minimum 120 dana), iznos podsticaja je 15.000 din/grlu,

-za tov svinja za minimum 10 grla po zahtevu (prosečne telesne mase preko 90 kg), a najviše za 5.000 grla tovnih svinja u toku jedne kalendarske godune, iznos podsticaja je 1.000 din/grlu,

-za tov jagnjadi za minimmum 10 grla po podnetom zahtevu (prosečne mase po prijemnici ispod 50kg), iznos podsticaja je 2.000din/grlu,

-za tov jaradi za minimmum 5 grla po zahtevu (prosečne telesne mase po prijemniici ispod 30 kg), iznos podsticaja je 2.000/grlu.

Ispunjenost propisanih uslova za ostvarivanje prava na podsticaje utvrđuje se na osnovu podataka na dan podnošenja zahteva.
Savetodavac za agroekonomiju Mirjana Milošević

Najnoviji broj

26. januar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa