Info

19. avgust 2021.19. avg 2021.
Alternativni izveštaj o  položaju i potrebama  mladih u Republici Srbiji  u 2021.
KOMS

Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji u 2021.

Rezultati istraživanja su pokazali da skoro 50% mladih smatra da im politički sistem ne omogućava da utiču na političke procese i odluke. Zainteresovanost mladih za politička dešavanja je porasla u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, porastao je procenat mladih koji smatraju da je jedan od najvećih problema mladih mali uticaj na donošenje odluka, čak 56,7%. I ove godine se nastavlja trend nepoverenja mladih u institucije i političare/ke (80% mladih kaže da ne postoji političar/ka kome veruju)
Krovna organizacija mladih Srbije - KOMS, najviše nezavisno predstavničko telo mladih u Srbiji, već petu godinu zaredom objavljuje Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji. Alternativni izveštaj nastaje kao rezultat najvećeg istraživanja o mladima u Srbiji. Izveštaj se tradicionalno objavljuje na Međunarodni dan mladih – 12. avgusta.

Istraživanje je sprovedeno od maja do jula 2021. godine. Korišćene su kvalitativne i kvantitativne metode istraživanja. Kompletni rezultati istraživanja na 250 stranica dostupni su među publikacijama na našem sajtu koms.rs, a neki od ključnih nalaza istraživanja su:

• Broj mladih koji planira da se odseli iz zemlje: 50% mladih bi se odselilo iz Srbije (25% ispitanih ima u planu, 25% bi se odselilo ali nisu još započeli planiranje), dok 39% mladih ne planira ali ne otpisuje mogućnost odlaska.

• Kao odgovor na pitanje zašto bi se odselili: 31,7% mladih kaže zbog dostojanstvenijeg života, a 24% zbog višeg standarda života.

• Na pitanje da li je Srbiji potreban jak vođa, lider koga će narod slediti? Potvrdan odgovor dalo je 49% – što predstavlja pad procenta ove godine u odnosu na prethodne dve godine (u 2019. i 2020. je taj procenat bio preko 50%), dok je odričan odgovor dalo 34% mladih.
• Kao odgovor na to šta su razlozi zbog kojih ne glasaju – mladi najčešće navode da smatraju da trenutno nemaju za koga: 47,8%.

• Da je demokratija najbolji oblik vladavine, smatra 44% mladih, dok 27% smatra da nije, a 29% ne zna.

• Podrška ulasku Srbije u EU: 39% mladih podržava, 33% nije za ulazak, dok 28% mladih ne zna.

• Stav prema vraćanju obaveznog vojnog roka: 46% mladih podržava ovu inicijativu, dok joj se 43% protivi.

• Stav mladih o usvajanju predloga zakona o istopolnim zajednicama: za usvajanje datog predloga zakona izjasnilo se ukupno 38% ispitanih, pri čemu žene više podržavaju usvajanje, dok je protiv usvajanja zakona 36%

• Potpunu legalizaciju marihuane (u medicinske i rekreativne svrhe) podržava 49% ispitanih mladih, 29% smatra da je treba legalizovati ali samo u medicinske svrhe, dok 15% smatra da marihuanu ne treba legalizovati uopšte.

• Da konzumira alkohol češće od jednom nedeljno izjasnilo se 23% mladih, a njih 27% reklo je “ponekad”.

• Izloženost fizičkom i verbalnom nasilju: 37% mladih reklo je da je bilo izloženo fizičkom nasilju; a 73% reklo je da je bilo izloženo verbalnom nasilju. Uz to, 66% mladih kaže da su bili izloženi nekoj vrsti diskriminacije.

• Više od polovine (52%) smatra da je na njih KOVID-19 pandemija uticala jako loše; 62% mladih smatra da su mere bile ponekad previše stroge, ponekad previše blage; tek 16,8% mladih smatra da je odgovor bio dobar (prosečna vrednost odgovora na ovo pitanje na skali od 1 – Izuzetno loše do 5 – Izuzetno dobro je 2,48)

• Mladi i vakcinacija: 14,2% mladih reklo je da je vakcinisano; 53,7% kaže da se neće vakcinisati, da planira da se vakciniše reklo je 32,1% mladih. Na pitanje da li podržavaju obaveznu vakcinaciju 20,5% mladih reklo je da podržava, dok 63,2% ne podržava. Na pitanje na osnovu čega zauzimaju stav o vakcinaciji, najveći broj mladih je odgovorio na osnovu formalnog obrazovanja (38,6%).
Rezultati istraživanja su pokazali da skoro 50% mladih smatra da im politički sistem ne omogućava da utiču na političke procese i odluke. Zainteresovanost mladih za politička dešavanja je porasla u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, porastao je procenat mladih koji smatraju da je jedan od najvećih problema mladih mali uticaj na donošenje odluka, čak 56,7%. I ove godine se nastavlja trend nepoverenja mladih u institucije i političare/ke (80% mladih kaže da ne postoji političar/ka kome veruju).

Kao odgovor na to šta su razlozi zbog kojih ne glasaju – mladi najčešće navode da smatraju da trenutno nemaju za koga: 47,8%


Na osnovu podataka dobijenih iz ovog istraživanja, zaključujemo da institucije moraju početi da veruju mladima, kako bi mladi verovali institucijama.

Rad Krovne organizacije mladih Srbije podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji”.
Krovna organizacija mladih Srbije

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa