19. avgust 2021.19. avg 2021.
Ocena kvaliteta silaže
REČ STRUČNjAKA

Ocena kvaliteta silaže

U praksi se često kvalitet silaže ocenjuje od oka, ocenjivanjem boje, mirisa, strukture i konzistencije silaže, što je veoma subjektivan metod, koji može da , da nesigurnu, pa i pogrešnu ocenu kvaliteta silaže. Međutim, savremenim metodama može se tačno utvrditi kvalitet i hranljiva vrednost silaže, korišćenjem određenih pokazatelja, a u prvom redu određivanjem PH vrednisti, sadržaja masnih i drugih organskih kiselina, mineralnih materija, ukupnog azota, a posebno amonijaka, amida, aminokiselina,proteina, celuloze, šećera i drugih organskih jedinjena njihove svarljivosti i ukupne hranljive vrednosti
Intenziviranje stočarske proizvodnje a u prvom redu govedarstva radi obezbeđenja većih količina mesa i mleka, postavlja važan zadatak spravljanja većih količina kvalitetne silaže a u prvom redu za zimski period ishrane stoke ali i za stvaranje određenih rezervi za kritične mesece u toku leta, i korišćenje u naradnoj godinji ako proizvodnja stočne hrane bude ugrožena.

Iako je proizvodnja silaže u našoj zemlji nedovoljna, a naročito veoma ograničena kod individualnih poljoprivrednih proizvođača, poslednjih se godina i u ovoj oblasti postižu bolji rezultati. Povećava se broj gazdinstava koja podižu silo objekte i spremaju silažu od različitog biljnog materijala.
Veoma je važno da se pravilnim tehničko – tehnološkim postupkom spravlja što kvalitetnija silaža , pošto ona ima veliki značaj za racionalno korišćenje biljnog materijala kao sirovine, dobijanje bolje silaže za savremeniju stočarsku proizvodnju, ali i povoljniji uticaj ove hrane na zdravstveno stanje stoke. Međutim u praksi se zbog različitih propusta veoma često spravlja loša silaža, slabe hranljive vrednosti i pored toga što se koristi dobar biljni materijal za siliranje. Zato, spravljanje kvalitetne silaže ima veliki značaj pri ishrani stoke, a ona treba da doprinese otklanjanju različitih propusta i grešaka koje se čine pri ovom načinu konzerviranja stočne hrane i dobijanju silaže lošijeg kvaliteta.

U praksi se često kvalitet silaže ocenjuje od oka, ocenjivanjem boje, mirisa, strukture i konzistencije silaže, što je veoma subjektivan metod, koji može da , da nesigurnu, pa i pogrešnu ocenu kvaliteta silaže. Međutim, savremenim metodama može se tačno utvrditi kvalitet i hranljiva vrednost silaže, korišćenjem određenih pokazatelja,a u prvom redu određivanjem PH vrednisti, sadržaja masnih i drugih organskih kiselina, mineralnih materija, ukupnog azota, a posebno amonijaka, amida, aminokiselina, proteina, celuloze, šećera, i drugih organskih jedinjena njihove svarljivosti i ukupne hranljive vrednosti

Za ocenu kvaliteta silaže postoje brojne i različite metode. Za nas je važno da se metode mogu lako primeniti, da su dovoljno pouzdane, jednostavnije i jeftinije.

Na osnovu određivanja sadržaja suve materije, sirovih proteina, masti i mineralnih materija uz koričćenje koeficijenta svarljivosti dobija se uvid u hranljivu vrednost silaže koja je izražena u hemijskom sastavu i svarljivosti materija, a i u hranljivim jedinicama. Međutim, na osnovu ovih podataka nemože se dovoljno suditi o kvaliltetu silaže. Za ovo se moraju izvršiti i neka specifična ispitivanja, mada ona nisu tako jednostavna i jeftina.

Osnovne karakteristike silaže – dobra silaža treba da ima prijatan miris blago kiselkast, što se može odrediti ako se silaže protrlja kroz dlanove i ukoliko je dobra miris će brzo ispariti, a ukoliko nije loši mirisi se zadržavaju. Strukturu silaže možemo odrediti ako silažu uzmemo i stegnemo u šaci i držimo nekoliko minuta, ukoliko je dobra ostaje kompaktna i sočna ali se iz nje ne cede sokovi. Neispravna silaža ima tamno braon ili crnu boju, kada se stegne ljigava je, oštrog i kiselog mirisa kao sirćetna kiselina.
PSSS Šabac Dipl.ing. SvetlanaZlatarić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa