7. oktobar 2021.7. okt 2021.
Važna je preventiva
SVETSKI DAN SRCA

Važna je preventiva

Pod sloganom “Poveži se srcem” Crveni krst u Koceljevi je besplatnim merenjem krvnog pritiska, telesne temperature, nivoa šećera i kiseonika u krvi obeležio Svetski dan srca.
Građanima su uz savete za očuvanje kardiovaskularnog sistema podeljeni i lifleti iz zdravstveno-preventivnih delatnosti.

Osim prošlonedeljnog povoda, u cilju prevencije zdravlja, žitelji koceljevačke opštine mogu potpuno besplatno svake srede u ovoj humanitarnoj organizaciji kontrolisati parametre koji mogu ukazati na eventualne zdravstvene probleme.

–Ova aktivnost koja se sprovodi pod sloganom “Čuvajte zdravlje” podrazumeva da preventivno delujemo i ukažemo na eventualne zdravstvene probleme naših sugrađana i da ih usmerimo da pomoć blagovremeno potraže od lekara- istakao je sekretar koceljevačkog Crvenog krsta Milan Glumac. Svake srede do 40 građana iskoristi mogućnost da besplatno obavi preventivna merenja. Među njima je veliki procenat onih koji su hronični bolesnici, poput hipertoničara ili dijabetičara.

–Na ovakvim preventivnim akcijama se poremećaji zdravstvenog stanja dosta često uočavaju. Na osnovu evidencije koju vodimo svake srede se dese dva do tri nova ekstremna slučaja. Ranije smo imali dosta situacija u kojima smo otkrivali poremećaje zdravstvenog stanja i parametara, dok su sada u većem broju prisutni oni koji su već u procesu lečenja, ali koriste priliku da brzo, jednostavno i potpuno besplatno prekontrolišu pritisak, šećer, kiseonik i druge parametre poput težine, visine i izračunavanja indeksa telesne mase- napomenuo je Glumac.

Prema podacima istraživanja iz 2019 godine u Srbiji svaka treća odrasla osoba ima povišen krvni pritisak, a svaka jedanaesta koronarnu bolest srca ili anginu pektoris. Ove bolesti su, kaže statistike, više zastupljene kod žena, dok se kod muškaraca češće javljaju infarkt miokarda i moždani udar.
V. Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa