7. oktobar 2021.7. okt 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Otvoren predah smeštaj za osobe sa smetnjama u razvoju „Bogdaj“

Simbol dobročinstva i humanosti

Objekat namenjen svima koji imaju potrebu za njim, bez obzira na godine starosti. Ostvarenje sna i kruna rada Ruže Popović. Šabac riznica dobrih ljudi. Sve usluge besplatne. Ministarstvo se opredelilo za transfer sredstava lokalnim samoupravama
Objekat namenjen deci i starijima sa smetnjama u razvoju “Bogdaj” koji pruža uslugu predah smeštaja, na imanju Srpske pravoslavne crkve u Kasarskim livadama svečano je otvoren u prisustvu predstavnika resornog ministarstva, lokalne samouprave, eparhije Srpske pravoslavne crkve, donatora, nacionalnih i lokalnih udruženja roditelja dece sa smetnjama u razvoju. „Bogdaj“ izgrađen sredstvima koje je prikupila fondacija „Humano srce Šapca“, na imanju Eparhje šabačke. Episkop šabački gospodin Lavrentije ustupio je zemljište za ovu namenu.

Foto: "Glas Podrinja"


-Ljubav i briga o bližnjima je suština postojanja majke crkve. Ovakvi događaji su radost za svakog čoveka, a i Gospod se raduje i zato smo obasjani suncem ovog dana - naveo je na otvaranju otac Mirko Vilotić, sekretar Eparhije koji je potom i osveštao objekat.
Početak realizacije svake velike ideje je san, a san o Bogdaju imala je predsednica Upravnog odbora fondacije „Humano srce Šapca“ Ruža Popović. Kako ističe, smeštaj nije profitabilan, ali je bogatstva duha mnogo važnije i veće od svih materijalnih, a objekat je simbol duha, dobrote i dobročinstva.
-Ovo je kruna mog dosadašnjeg rada, imala sam san koji je ostvaren. Šabac je riznica humanih ljudi i na to sam ponosna. Ostvarenje ideje, odnosno sna započelo je 2018. godine. Uvek na početku postoji more problema, ali su želja i cilj omogućili da uspešno plovimo tim morem i čvrsto verujemo da je obala blizu. Divna saradnja sa našim privrednicima, javnim preduzećima, lokalnom samoupravom olakšava realizaciju humanih ideja i predstavlja podstrek za naš dalji rad - rekla je Ruža Popović, predsednica Upravnog odbora fondacije “Humano srce Šapca”.

Humanost jača od prepreka
Vrpcu ispred ulaza u „Bogdaj“ presekli su Ruža Popović, predsednica Upravnog odbora Fondacije “Humano srce” Šapca, Otac Mirko Vilotić, ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

"Glas Podrinja"


Humanost, dobrota i želja udruženi imaju snagu koja je jača od svih prepreka i tako snovi postaju stvarnost, uverena je ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja.
-Pre svega želim da istaknem ponos i zadovoljstvo. Ministarstvo će uvek podržati ovakve projekte i svaka pohvala za Grad koji značajan deo aktivnosti ulaže u unapređenje sistema socijalne zaštite. Ministarstvo se opredelilo za transfer sredstava lokalnim samoupravama koji najbolje razumeju potrebe na svom području. Za ovu namenu smo svim lokalnim samoupravama opredelili 556 miliona dinara, od kojih je za Grad Šabac namenjeno 12 i po miliona dinara. Nadamo se da će izdavanja u narednom periodu biti još veća, jačanje sistema socijalne zaštite je zajednički cilj. Trudimo se i da ojačamo kadrovske kapacitete, a Šabac je primer dobre prakse, kao jedna od lokalnih samouprava koja je licencirala svih 12 usluga socijalne zaštite - naglašava Ministarka Kisić Tepavčević.
Socijalna zaštita jedan je od prioriteta u radu Gradske uprave i svima koji žele da ulože u taj sistem, Grad će uvek biti siguran i pouzdan partner.

"Glas Podrinja"


Ministarstvo se opredelilo za transfer sredstava lokalnim samoupravama koji najbolje razumeju potrebe na svom području. Za ovu namenu smo svim lokalnim samoupravama opredelili 556 miliona dinara, od kojih je za Grad Šabac namenjeno 12 i po miliona dinara


- Velika zahvalnost donatorima, Eparhiji šabačkoj i posebno gospođi Ruži Popović koja je i idejni tvorac samog objekta. Predah smeštaj je namenjen očuvanju porodica u našem gradu. Svi koji imaju potrebe za ovakvom uslugom moći će najduže 45 dana godišnje da je koriste, a najveći broj koji može u jednom trenutku da primi ova ustanova je osam korisnika. Grad Šabac je omogućio da ne bude granica 26 godina, već da usluge mogu da koriste svi koji imaju potrebu, bez obzira na godine života. Obezbedili smo sredstva za sve troškove funkcionisanja smeštaja. Sve potrebe rada, zdravstvenog i drugog osoblja, kao i smeštaja biće zadovoljene iz gradskog budžeta i usluge su za korisnike potpuno besplatne - istakao je Pajić.
Prijem korisnika će započeti od prvog dana novembra.
Pre posete objektu “Bogdaj”, gradonačelnik Šapca je upriličio prijem za ministarku Kisić Tepavčević u Gradskoj kući, gde su na sastanku razgovarali o daljoj saradnji lokalne samouprave i Minstarstva za rad, boračka i sovijalna pitanja.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa