7. oktobar 2021.7. okt 2021.
Apsolutni šampioni odgajivači Veroljub Ilić i Goran Čolić
IZLOŽBA GOVEDA I OVACA NA STOČNOJ PIJACI U BOGATIĆU

Apsolutni šampioni odgajivači Veroljub Ilić i Goran Čolić

Devetu izložbu goveda simentalske rase i ovaca održanu prošle nedelje u Bogatiću na stočnoj pijaci, pod pokroviteljstvom ove lokalne samouprave, otvorio je predsednik Opštine Bogatić Milan Damnjanović. On je između ostalog okupljenim stočarima poručio da će lokalna samouprava nastaviti da ih podržava, kako bi se poboljšao ambijent za povećanje proizvodnje i prihoda.
Pred stručnu komisiju farmeri su izveli 75 simentalki, a u boksovima se našlo oko 100 ovaca za ocenjivanje.

Izložena grla goveda ocenjivali su između ostalih diplomirani inženjer Nikola Radulović, direktor Centra za poljoprivredu u Lajkovcu i doktor Vlada Pantelić iz Instituta za stočarstvo u Zemunu.
Uz konstataciju da je ovo peta godina od prošle izložbe, doktor Dragana Ružić-Muslić iz Instituta za stočarstvo u Zemunu i njen kolega diplomirani inženjer stočarstva Bogdan Čekić, koji su ocenjivali izložene kolekcije ovaca, kažu da su mačvanski farmeri pokazali visok nivo kvaliteta i potvrdili da u ovu zahtevnu proizvodnju dosta ulažu.

U kategoriji junica za najbolje je proglašeno grlo Veroljuba Ilića iz Klenja, a njemu je pripao i pobednički pehar za vlasništvo šampionske krave, kao i titula apsulutnog šampiona devete izložbe kvalitetnih priplodnih goveda. U grupi prvotelki pobedilo je grlo Ljubodraga Puzića.
Ispred Instituta za stočarstvo Zemun i komisije za ocenjivanje izloženih grla ovaca rezultate je saopštila doktor Dragana Ružić-Muslić.

U kategoriji ovaca rase virtemberg prvo mesto je pripalo kolekciji ovaca Gorana Čolića iz Bogatića.
U kategoriji ovaca rase il de frans za najbolju je proglašena kolekcija ovaca odgajivača Ivana Ilića iz Klenja, dok je u konkurenciji ovaca romanovske rase titulu najboljeg osvojio Boško Uglješić iz Glušaca.

U kategoriji rasnih ovnova virtemberg rase prvo mesto je ostojio Goran Čolić, a kod il de frans rase, odgajivač Miroslav Mišković iz Metkovića.

Pehare i diplome vlasnicima pobedničkih grla uručivali su Siniša Babić i Zlatko Lacković iz Odseka za poljoprivredu Opštine Bogatić.

Među posetiocima izložbe najviše sreće u po prvi put organizovanoj nagradnoj igri za posetioce, imao je hadži Milivoj Vuković iz Bogatića. Njemu je kao nagrada pripalo umatičeno tele.

Ukupno uzev manifestacija je uspešno organizovana, pod pokroviteljstvom Opštine Bogatić uz pomoć Kulturno-obrazovnog centra Bogatić, ovdašnjeg Jvnog komunalnog preduzeća, Turističke organizacije i preduzeća Vesa Mat DOO Očage.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa