27. oktobar 2011.27. okt 2011.
UČESTALI NAPADI PASA

NISU KRIVI PSI NEGO VLASNICI

Skoro svakodnevno mediji izveštavaju o navodno ničim izazvanim napadima pasa. Medijskom linču su takođe izloženi psi takozvanih opasnih rasa, pre svega pit bulovi i stafordi. U nameri da saznamo kako se ovi psi zapravo ponašaju posetili smo Dragana Trifunovića koji odgaja staforde skoro dve decenije
Dragan Trifunović gaji staforde od “™92. godine. Navodi da je ovaj pas nastao od pit bula u 19. veku.
-Pit bul je imao samo jednu namenu- borbu, i da pobedi u toj borbi. Birane su jedinke koje su se u tome pokazale dobre. Staford je nešto drugo. Napravljeni su standardi kakve fizičke predispozicije treba da ima taj pas, a karakterom treba da bude stabilan, siguran u sebe i druželjubiv prema drugim psima i ljudima. Sve jedinke koje su pokazivale bilo kakvu dozu agresivnosti su isključivane iz priploda. Pravi odgajivači to i danas rade.
Dragan u dvorištu ima tri odrasle ženke i psa Snupija koji sa porodicom živi u kući.
-Oni su predivni karakteri, prvo prema ljudima. Sve se pas nauči. Pas je onakav kakvim ga gazda napravi. Štene je veselo, druželjubivo, nestašno. Sve posle zavisi od gazde.
Dragan kaže da Snupija deca iz ulice često gađaju i iritiraju ali da se drugovima njegovog sina Aleksandra izuzetno obraduje kada dođu.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa