14. oktobar 2021.14. okt 2021.
Pravo na pomoć osetljivim grupama stanovništva
Izemene u interesu najosetljivijih kategorija

Pravo na pomoć osetljivim grupama stanovništva

Skupština grada Šapca, na sednici održanoj 8.10.2021. donela je Odluku o izmenama i dopunama Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite grada Šapca. Ovom Odlukom uvodi se Pravo na pomoć osetljivim grupama stanovništva i proširuje se obuhvat potencijalnih korisnika usluge Predah smeštaj
Pomoć osetljivim grupama stanovništva obezbeđuje se povodom obeležavanja novogodišnjih i božićnih praznika, Dečije nedelje i povodom meseca solidarnosti sa starijim licima. Pravo na pomoć se obezbeđuje u naturi ili jednokratnom novčanom iznosu, a visina pojedinačnog iznosa utvrđuje se u skladu sa opredeljenim sredstvima u budžetu grada, kao i utvrđenim brojem korisnika.
-Korisnici prava na pomoć povodom obeležavanja Dečije nedelje mogu biti deca na smeštaju u hraniteljskim porodicama i pod starateljskom zaštitom do navršenih 18 godina života. Odmah po objavljivanju ove odluke u Službenom listu grada Šapca, Centar za socijalni rad će, po službenoj dužnosti, pokrenuti postupak priznavanja prava, tako da će 168 mališana dobiti pomoć povodom Dečije nedelje, a sredstva za tu namenu u budžetu su 600 hiljada dinara. Na žalost, ove godine, zbog pandemije, izostalo je tradicionalno druženje sa hraniteljima i decom, ali će svakako za to biti prilike kada epidemijska situacija bude dozvolila. Korisnici prava na pomoć povodom obeležavanja Meseca solidarnosti sa starijim licima, prema programskim aktivnostima Centra za socijalni rad, biće lica starija od 65 godina sa teritorije našeg grada, koja su na smeštaju u Gerontološkom centru Šabac - rekla je Jelena Milošević, članica Gradskog veća zadužena za socijalna pitanja, rad i zapošljavanje.
Korisnici prava na pomoć povodom obeležavanja novogodišnjih i božićnih praznika mogu biti deca pod starateljskom zaštitom do 10 godina starosti, deca korisnici novčane socijalne pomoći do 10 godina starosti i deca do 10 godina starosti koja se prema mišljenju stručnog tima Centra za socijalni rad Šabac nalaze u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji, a ne ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava na novčanu socijalnu pomoć.
-Usluga Predah smeštaj predstavlja kratkoročni i privremeni smeštaj osobe sa smetnjama u razvoju koji se obezbeđuje kao dnevni, vikend ili višednevni smeštaj, radi pružanja podrške korisnicima i njihovim porodicama u održavanju i poboljšanju kvaliteta života, sa ciljem ostanka korisnika u porodici. Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite grada Šapca proširuje se obuhvat potencijalnih korisnika ove usluge, na taj način što se pored dece i mladih sa smetnjama u razvoju, uvodi mogućnost da i odrasla lica sa smetnjama u razvoju, budu korisnici usluge Predah smeštaj. Objekat namenjen realizaciji ove usluge “Bogdaj” svečano je otvoren 2.10.2021. Objekat je izgrađen na imanju Eparhije šabačke, sredstvima Fonda “ Humano srce” i drugih privatnih donatora. Usluga je licencirana od strane Ministarsva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a sredstvima iz budžeta grada Šapca će biti finansirani troškovi funkcionisanja smeštaja. Usluga se korisnicima obezbeđuje bez njihovog učešća u ceni usluge. “Bogdaj” je simbol humanosti, a takođe i primer dobre prakse koji pokazuje da se umrežavanjem svih aktera života na lokalu uz podršku resornog Ministarstva, značajno može olakšati život najosetljivijim grupama stanovništva i pružiti podrška onima kojima je podrška i najpotrebnija- zaključila je Milošević

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa