14. oktobar 2021.14. okt 2021.
Komad osetljive duše
DRAGAN FILIPOVIĆ:“BELEG OD BAJONETA“

Komad osetljive duše

Bez obzira koliko mlad čovek želeo da drugačije misli od onoga kako su ga u relativno bliskoj prošlosti vaspitavali „trujući“ njegovu čistu, nepomućenu dušu opojnim ideološkim obrazloženjima, ona se kad tad ponovo jave u zrelim godinama, kad je obrazovan čovek sposoban da samostalnije razmišlja i donosi odluke. I tek tada on je rešen da sudi i sopstvenim očima gleda na svet, nezavisno od drugih. Još ako je to u sveri literarnoj to je poseban pogled.

Tako se i Dragan Filipović, novinar i publicista iz Šapca u svojoj knjizi, „Beleg od bajoneta“ koja se nalazi pred čitaocima, baveći se ratom kao ideološkom kategorijom koja simbolizuje nastavak politike nasilnim sredstvima, vraća korenima. Vraća se dobro stacioniranoj prošlosti koja je gotovo idealno „pokrila“ sve društvene pore, zbog čega je tako dugo i trajala, superiorno propagirajući neke univerzalne ljudske vrednosti, kao što su pravda, jednakost, iste startne mogućnosti... Uvidevši da su to ustvari večne društvene kategorije oko kojih nema dileme, bez obzira na vreme i nove društvene relacije, Filipović ih apostrofira i tako čini još snažnijim i univerzalnijim.

Ne može se tek tako vladati. Potrebno je podsećanje na Makijavelističku tezu. Beleg prošlosti kao mora pritiska buduće generacije, pogotovo kad mu i činjenice koje autor „Belega od bajoneta“ beleži, veoma autentično idu u prilog.
Snaga i ukupna veština kojom to čini su za svaku pohvalu. To je jednostavno umetnost, visok nivo pisane reči. To je pobeda obrazovanja koje je autor stekao ali i svojevrsan Božji dar, koji čovek ima ili nema.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa