21. oktobar 2021.21. okt 2021.
Za stabilnu proizvodnju

Važan je plodored

Uvođenje plodoreda ili plodosmene omogućuje primenu racionalnog sistema obrade koja u toku naredne rotacije gajenih kultura omogućuje ostvarivanje potencijalne plodnosti zemljišta, jer u turbulentnim godinama nije isto proizvesti 3 ili 6 t/ha nečega na istoj površine
Učesnici smo ubrzane degradacije zemljišta, koja se vraća poljoprivrednom proizvođaču kroz loš kvantitet i kavalitet na kraju poljoprivrene vegetacione sezone. Razloga je mnogo, i kao takve čini nam se da su svi podjednako doprineli narušavanju kavaliteta zemljišta koje za posledicu imaju smanjen prinos.

Zasigurno je jedan od najvažnijih razloga poštovanje plodoreda, koje možemo staviti u one stavke uvođenja koje zovemo organizaciono-tehnički i ekonomski. Na šta se mora obratiti pažnja:
Različitost preduseva mora imati vremensku distancu ili vremenski razmak između skidanja predhodnog i setve narednog useva, a razlog je blagovremeno izvođenje svih potrebnih agrotehničkih operacija ali da naravno to nebude setva u monokulturi. Pored nepovoljnih osobina monokulture, za štetnost ima takođe ne rezonsko iskorišćavanje mašina gde se može pojaviti nedostatak agregata za obradu je da se povećavaju setvene površine gde su za melioraciju potrebni isti agragati.

Ekonomska opravdanost poštovanja plodoreda je stabilna proizvodnja, izbegavajući pojavu fitopatogenih problema sa jedne strane a sa druge obezbeđujući redovnu pojavu na tržištu i naplatu kroz proizvodnju tokom cele godine bez gubitaka u smislu vremenske neiskorišćenosti zemljišne površine. Dakle, sa ovim pristupom i poštovanjem plodoreda izbegavamo i mogućnost nanošenja štete usled vremenskih turbulencija, jer se vegetacija različitih kultura odvija u različitim vremenskim periodima.

Dakle, možemo naglasiti da monokultura devastira postojeću strukturu zemljišta i kao takav problem ćemo naglasiti koje kulture više a koje manje se ističu kod ove pojave:
-srtrna žita kvare strukturu zemljišta
-kopavine poboljšavaju strukturu zemljišta
-sve kulture iz porodica leguminoza najpovoljnije deluju na strukturu zemljišta

Zato nemojmo dozvoliti da se igramo sa prirodom koja je to sve lepo uredila a nama iz neznanih razloga se dešava da izvrgavamo prirodna pravila koja kažnjava neposlušne, tako što će im vratiti kroz redukovane prinose i kvalitet gajene kulture. I još nešto, uvođenje plodoreda ili plodosmene omogućuje primenu racionalnog sistema obrade koja u toku naredne rotacije gajenih kultura omogućuje ostvarivanje potencijalne plodnosti zemljišta, jer u turbulentnim godinama nije isto proizvesti 3 ili 6 t/ha nečega na istoj površine.
Dipl.ing.Darko Simić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa