21. oktobar 2021.21. okt 2021.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Duhovni centar „Sveti Sava“

Okrepljenje duha i tela

Ideja Radoslava Veselinovića i Episkopa Lavrentija. Sadržaji za mlade i sve koji žele odmor od gradske vreve. Za zdravlje tela i duhoni razvoj. Stvaranje sećanja koje zauvek vežu za matičnu državu, grad i majku crkvu. Prva faza može biti završena za dve ili tri godine
Nešto manje od dva veka u vlasništvu Eparhije šabačke postoji zemljište u ataru sela Bogosavac, udaljeno oko tri kilometra od Šapca. Sadašnji Episkop gospodin Lavrentije poželeo je da nemalom prostranstvu pokloni radost, da ga upotni sadržajem što objedinjuje fizičko i duhovno zdravlje, te da majka crkva svojoj deci daruje još jedno mesto okupljanja kojima će carovati radost, smeh, dobrota. Iz plemenite želje izložene na Crkvenom odboru, rodila se ideja Duhovnog centra „Sveti Sava“, odnosno duhovno-sportsko-rekreativnog kompleksa.

-Na sastanku smo razgovarali o želji Preosvećenog gospodina Lavrentija i predstavio sam ideju izgradnje omladinsko-rekreativnog centra namnjenog najmlađima, mladima, ali i svima koji tragaju za povremenim izletom van gradske vreve. Dogodilo se to pre nekoliko godina, Grad je izašao u susret, nekadašnje Javno urbanističko preduzeće „Plan“ izradilo je detaljan plan razvoja prve faze koja podrazumeva sadržaje na površini od oko šest hektara, (od ukupno 10-12 hektara) – ističe Radoslav Veselinović, potpredsednik Eparhije i zajedno sa Episkopom Lavrentijem kreator ideje.
Odmah po završetku plana, otpočela su ulaganja privrednika, privatnih lica, donatora, kao i crkve iz sopstvenih prihoda.

Foto: "Glas Podrinja"


-Najpre smo obezbedili snabdevanje vodom sa oko stotinu metara dubine, uredili smo prema planu puteve, parking, staze, da bi potom počeli izgradnju igrališta za decu, terena. U međuvremenu je dokupljen jedan deo smeštajnog kapaciteta gde naš Episkop može da boravi, a on je poklonio zemljište za izradu crkve. U proteklih nekoliko godina, uloženo je između 600 i 700 hiljada evra. Manje od do sada uloženih sredstava je neophodno da se kompletno okonča prva faza sa novim terenima za fudbal, košarku, trim stazom – naglašava Veselinović, osnivač i predsednik kompanije „Galeb“, dodajući da pomoć nisu isključivo novčana sredstva.

-Mnogi izvođači radova, kada im predočimo ideju , ponude povoljniju cenu što omogućava uštedu sredstava koja se iskoriste na drugom delu realizacije projekta. Ne postoje rokovi za završetak, investiramo zavisno od količine prikupljenih sredstava, ali očekujem da se za dve ili tri godine kompletira prva faza. Prostor je nedavno obogaćen i predah smeštajem „Bogdaj“ izgrađenim na zemljištu koje je Episkop Lavrentije poklonio fonaciji „Humano srce“.

Planirano je proširenje smeštajnih kapaciteta, kako bi u perspektivi Centar bio i opcija za pripreme sportskih klubova, jer uz sve pogodnosti govorimo o prostoru u blizini Zabrana, prijatnom kutku, drugačijem vazduhu. Ipak, fokus ostaje na najmlađima i onome što će poneti u srcu.

Foto: "Glas Podrinja"


Uskoro i druga faza
Odmah po završetku prve faze, u planu je realizacija druge faze usmerene na prostor u blizini dela koji će biti priveden nameni u tom trenutku.
-U blizini je još pet hektara koje želimo da stavimo u funkciju, što bi bila druga faza. Imamo već ideje, želja je da tu, između ostalog, bude i bazen na otvorenom, no najpre sledi izrada plana, konsultacija sa stručnjacima i potom realizacija, kao što je bio slučaj i u prvoj fazi – predtavio je Veselinović.


- Priroda nudi sva svoja bogatstva na samo tri kilometra udaljenosti od grada. Želimo da posebno najmlađi odrastajući u duši ponesu uspomenu koju će čuvati i ako ih život odvede negde daleko, da se sećaju svog grada, države i crkve i požele da se vrate. Iskreno verujem da Srbija može biti dobro mesto za život i sreću. Važno je da mladi, stručni kadrovi ostanu u Srbiji, jer će oni svoju državu učiniti jakom, važno je boriti se ne samo da ostanu u državi, već da iz manjih sredina ne odlaze u veće centre – zaključuje je Radosav Veselinović uveren da je sreća svih što je na čelu Eparhije ličnost kao što je Episkop Lavrentije.

-Našeg preosvećenog Vladiku sam upoznao nedugo po njegovom dolasku na čelo Eparhije, ali sam bolji utisak o njemu stekao u poslednjoj deceniji i po kada sam kroz razgovor sa njim počeo na drugačiji način da sagledavam, osećam i poštujem našu tradiciju, kao pripadnik generacije stasale u vremenu gde se nije blagonaklono gledalo na bliskost pojedinca i crkve. Blagodet svih je da imaju Episkopa koji od početka radi na približavanju crkve i stanovnika, posebno mladih, usađujući vrednosti čovekoljublja u njihovo biće. Mislim da je ovo jedan od prvih projekata ovog tipa u Srbiji, da je jedna Eparhija pokrenula nešto tako veliko, na svom posedu, namenjeno najmlađima, što smo predstavili i ministarki Dariji Kisić Tepavčević prilikom njene nedavne posete Šapcu.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa