Glavni razlog zbog kojeg se stabla voća kreče je sprečavanje pojave mrazopuca kore, kao i uništavanje mahovine i lišajeva koji su pogodno tle za prezimljavanje štetnih organizama
Glavni razlog zbog kojeg se stabla voća kreče je sprečavanje pojave mrazopuca kore, kao i uništavanje mahovine i lišajeva koji su pogodno tle za prezimljavanje štetnih organizama.
Zagrevanjem debla dolazi do širenja dubljih delova tkiva, koje ne prati širenje kore te ona puca. Dolazi i do kretanja sokova odnosno vegetacije u voćki, zagrejano deblo prevari voćku da krene sa vegetacijom a onda niska temperatura zaledi te sokove i pucaju kora i kapilari u stablu. Vreme kada se izvodi krečenje je na jesen i po potrebi ponovo pri kraju zime (januar-februar). Ova agrotehnička mera može da se radi do kretanja vegetacije i mora se voditi računa da pupoljci nisu krenuli zato što u suprotnom može doći do pojave ožegotina i oštećenja pupoljaka od kreča.
Recept: 5kg negašenog kreča 500g soli 250g sumpora 25 litara vode okvirno za mazanje četkom, 100 litara za prskanje atomizerom/prskalicom Ako se koristi negašeni kreč, 1 kg negašenog kreča se prvo gasi u 3 litre vode.
Takođe treba napomenuti, da proizvođači koriste PVC folije (plastične džakove, vreće, kao i plastične flaše) za zaštitu debala od glodara i divljači, što nije preporučljivo. Ispod folije-flaše, stvara se efekat staklene bašte u sunčanim zimskim danima i nakon pada temperature tokom noći dolazi do oštećenja.